Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Fakulta vzdeláva pre U.S. Steel stovky zamestnancov

Technická univerzita v Košiciach pripravuje študentov do praxe.

KOŠICE. Nastúpiť do práce krátko po získaní vysokoškolského titulu je cieľom každého študenta univerzity.

Cesta k úspešnému vstupu do pracovnej sféry môže byť o niečo ľahšia pre absolventov Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach (FMMR TUKE).

Už počas študentských rokov sa totiž účastníkom denného i externého štúdia núka možnosť spolupráce s firmou etablovanou na trhu, ktorá je zároveň jedným z najväčších slovenských zamestnávateľov - spoločnosťou U.S. Steel Košice.

Majú nevyhnuté predpoklady

Praktickou ukážkou aktívnej kooperácie medzi fakultou a košickými oceliarňami je, že v nich pracujú stovky jej absolventov, pričom na útvare Výskumu a vývoja tvoria absolventi FMMR až 60 percent z celkového počtu zamestnancov.

Generálna manažérka pre Výskum a vývoj U.S. Steel Košice Viera Kohúteková za pridanú hodnotu absolventov FMMR považuje najmä to, že majú potrebné vedomosti z fyziky, matematiky, chémie či programovania.

Vyštudovaní inžinieri tiež dobre poznajú rôzne materiály, ich vlastnosti, spôsoby výroby a testovania, možnosti ich aplikácie, ale aj recyklácie. To sú podľa Kohútekovej nevyhnutné predpoklady pre prácu v priemyselnej výrobe.

„Čerství absolventi FMMR a samozrejme hlavne tí, ktorí sa venovali metalurgii, majú rozsiahle vedomosti o výrobe, spracovaní a vlastnostiach surového železa a ocele. Poznajú procesy a ovládajú základné súvislosti medzi výrobnými parametrami a finálnymi vlastnosťami ocele.“

Zdroj pracovnej sily

Kohúteková vo vyjadrení ďalej pokračuje, že pre U.S. Steel je FMMR jeden zo základných zdrojov, kde firma nachádza a získava vysoko kvalifikovaných odborníkov.

Z pohľadu generálnej manažérky prešla fakulta v posledných rokoch viacerými zmenami a tým prispôsobila obsah a formu štúdia potrebám a požiadavkám praxe.

„Hutnícky priemysel je tak rôznorodý, že v ňom nájdu uplatnenie rôzne povahy – tímoví hráči aj individualisti. Z tých, ktorých štúdium a neskôr práca baví, sa stanú skutoční odborníci. No a tí najlepší sú potom lídrami vo svojich odboroch, ľuďmi, ktorí prinášajú firme inovatívne riešenia, nové výrobné postupy a nové výrobky, ktoré sú nevyhnutné pre každý podnik, ak sa chce udržať na trhu.“

Kontakt s praxou už počas štúdia

Kohúteková ozrejmuje, že väčšinou majú absolventi skôr teoretické vedomosti. Praktické znalosti často získavajú z práce v laboratórnych podmienkach počas písania bakalárskych, diplomových alebo doktorandských prác.

„Aby sa stali skutočnými odborníkmi, potrebujú získať praktické skúsenosti v konkrétnej oblasti, v tomto prípade najmä metalurgii, ktorej sa budú v práci po ukončení štúdia venovať.“

Za mimoriadne dôležitý považuje generálna manažérkapre Výskum a vývoj U.S. Steel Košice kontakt študentov s praxou už počas štúdia. Podotýka, že im to lepšie pomáha pochopiť teóriu a absorbovať naučené vedomosti.

„Môžu si overiť, či informácie, ktoré dostávajú na prednáškach v škole, naozaj v praxi fungujú. V rámci diplomových prác sa venujú konkrétnej téme alebo problému, študujú dostupnú odbornú literatúru, navrhujú riešenia a overujú si na reálnom materiáli alebo procese, či ich riešenie funguje.“

Študentské stáže vo fabrike

Oceliarne a fakulta si dlhodobo a aktívne vzájomne pomáhajú pri vychovávaní a tvarovaní nádejných inžinierov.

„Je úplnou samozrejmosťou, že naši zamestnanci sú konzultantmi bakalárskych, diplomových a doktorandských prác. Každý rok organizujeme pre študentov FMMR odborné prednášky na dohodnuté témy a exkurzie do našich laboratórií. Osvedčili sa krátkodobé stáže študentov v USSK počas letných prázdnin.“

Za mimoriadne užitočné považuje Kohúteková celoročné stáže, ktoré zvyčajne trvajú rok alebo dva.

„Počas tohto obdobia pracuje študent na konkrétnom pracovisku, venuje sa vybranej téme, spolupracuje s kmeňovými zamestnancami U.S. Steel Košice, má možnosť pracovať v laboratóriách, chodí do výroby, zoznámi sa s používaným softvérom a dátami. Skrátka, získa veľmi konkrétnu predstavu o práci v U.S. Steel Košice, a tak zistí, či ho takáto práca zaujíma.“

Ide o spoluprácu výhodnú pre obe strany. Zamestnanci oceliarní, ktorí pracujú so študentom, zase zistia, aký má potenciál a čo od neho môžu v budúcnosti očakávať. „Je to v podstate „generálka“ na ozajstný život,“ uzatvára Kohúteková.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úprava osobného motorového vozidla

Zníženie podlahy v osobnom automobile je ideálnou úpravou pre prepravu telesne postihnutých osôb sediacich na invalidnom vozíku.

Bezbariérové vozidlo pre vozičkára Fiat Doblo

Important information for Brazilians living in Slovakia

Take action to receive information about the elections in Brazil and the Embassy of Brazil's activities.

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.