Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky

Fakulta vzdeláva pre U.S. Steel stovky zamestnancov

Technická univerzita v Košiciach pripravuje študentov do praxe.

KOŠICE. Nastúpiť do práce krátko po získaní vysokoškolského titulu je cieľom každého študenta univerzity.

Cesta k úspešnému vstupu do pracovnej sféry môže byť o niečo ľahšia pre absolventov Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach (FMMR TUKE).

Už počas študentských rokov sa totiž účastníkom denného i externého štúdia núka možnosť spolupráce s firmou etablovanou na trhu, ktorá je zároveň jedným z najväčších slovenských zamestnávateľov - spoločnosťou U.S. Steel Košice.

Majú nevyhnuté predpoklady

Praktickou ukážkou aktívnej kooperácie medzi fakultou a košickými oceliarňami je, že v nich pracujú stovky jej absolventov, pričom na útvare Výskumu a vývoja tvoria absolventi FMMR až 60 percent z celkového počtu zamestnancov.

Generálna manažérka pre Výskum a vývoj U.S. Steel Košice Viera Kohúteková za pridanú hodnotu absolventov FMMR považuje najmä to, že majú potrebné vedomosti z fyziky, matematiky, chémie či programovania.

Vyštudovaní inžinieri tiež dobre poznajú rôzne materiály, ich vlastnosti, spôsoby výroby a testovania, možnosti ich aplikácie, ale aj recyklácie. To sú podľa Kohútekovej nevyhnutné predpoklady pre prácu v priemyselnej výrobe.

„Čerství absolventi FMMR a samozrejme hlavne tí, ktorí sa venovali metalurgii, majú rozsiahle vedomosti o výrobe, spracovaní a vlastnostiach surového železa a ocele. Poznajú procesy a ovládajú základné súvislosti medzi výrobnými parametrami a finálnymi vlastnosťami ocele.“

Zdroj pracovnej sily

Kohúteková vo vyjadrení ďalej pokračuje, že pre U.S. Steel je FMMR jeden zo základných zdrojov, kde firma nachádza a získava vysoko kvalifikovaných odborníkov.

Z pohľadu generálnej manažérky prešla fakulta v posledných rokoch viacerými zmenami a tým prispôsobila obsah a formu štúdia potrebám a požiadavkám praxe.

„Hutnícky priemysel je tak rôznorodý, že v ňom nájdu uplatnenie rôzne povahy – tímoví hráči aj individualisti. Z tých, ktorých štúdium a neskôr práca baví, sa stanú skutoční odborníci. No a tí najlepší sú potom lídrami vo svojich odboroch, ľuďmi, ktorí prinášajú firme inovatívne riešenia, nové výrobné postupy a nové výrobky, ktoré sú nevyhnutné pre každý podnik, ak sa chce udržať na trhu.“

Kontakt s praxou už počas štúdia

Kohúteková ozrejmuje, že väčšinou majú absolventi skôr teoretické vedomosti. Praktické znalosti často získavajú z práce v laboratórnych podmienkach počas písania bakalárskych, diplomových alebo doktorandských prác.

„Aby sa stali skutočnými odborníkmi, potrebujú získať praktické skúsenosti v konkrétnej oblasti, v tomto prípade najmä metalurgii, ktorej sa budú v práci po ukončení štúdia venovať.“

Za mimoriadne dôležitý považuje generálna manažérkapre Výskum a vývoj U.S. Steel Košice kontakt študentov s praxou už počas štúdia. Podotýka, že im to lepšie pomáha pochopiť teóriu a absorbovať naučené vedomosti.

„Môžu si overiť, či informácie, ktoré dostávajú na prednáškach v škole, naozaj v praxi fungujú. V rámci diplomových prác sa venujú konkrétnej téme alebo problému, študujú dostupnú odbornú literatúru, navrhujú riešenia a overujú si na reálnom materiáli alebo procese, či ich riešenie funguje.“

Študentské stáže vo fabrike

Oceliarne a fakulta si dlhodobo a aktívne vzájomne pomáhajú pri vychovávaní a tvarovaní nádejných inžinierov.

„Je úplnou samozrejmosťou, že naši zamestnanci sú konzultantmi bakalárskych, diplomových a doktorandských prác. Každý rok organizujeme pre študentov FMMR odborné prednášky na dohodnuté témy a exkurzie do našich laboratórií. Osvedčili sa krátkodobé stáže študentov v USSK počas letných prázdnin.“

Za mimoriadne užitočné považuje Kohúteková celoročné stáže, ktoré zvyčajne trvajú rok alebo dva.

„Počas tohto obdobia pracuje študent na konkrétnom pracovisku, venuje sa vybranej téme, spolupracuje s kmeňovými zamestnancami U.S. Steel Košice, má možnosť pracovať v laboratóriách, chodí do výroby, zoznámi sa s používaným softvérom a dátami. Skrátka, získa veľmi konkrétnu predstavu o práci v U.S. Steel Košice, a tak zistí, či ho takáto práca zaujíma.“

Ide o spoluprácu výhodnú pre obe strany. Zamestnanci oceliarní, ktorí pracujú so študentom, zase zistia, aký má potenciál a čo od neho môžu v budúcnosti očakávať. „Je to v podstate „generálka“ na ozajstný život,“ uzatvára Kohúteková.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?

Profesionálna baristka prezradila, čo sa skrýva v šálkach kávy Deli by Shell.

Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku

Opäť môžeme vyraziť na Malorku. Pomôžeme vám pripraviť sa a naplánovať cestu.

Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie

Nadácia PARTNERS ocenila tých najlepších účastníkov Finančnej olympiády