Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky

Zodpovedným prístupom pomôžete nielen životnému prostrediu, ale aj svojej peňaženke. Ušetriť môžete až 1 260 eur.

Uvedomelé spoločnosti našli spôsob, ako sa zbaviť starých klimatizačných zariadení efektívne a zároveň ekologicky. Najskôr si ale povedzme, prečo je to také dôležité.

Prečo meniť starú klimatizáciu

Otvorene treba priznať, že staršie typy klimatizácií môžu škodiť životnému prostrediu. Treba si uvedomiť, že chladiace médium, ktoré sa nachádza vo vnútri zariadenia, sa pri neodbornej manipulácii mení na skleníkový plyn. To má u starších zariadení výrazne vyšší ekvivalent CO2, teda aj vyšší potenciál globálneho otepľovania (Global Warming Potencial). Inými slovami povedané, v prípade úniku do ovzdušia ešte viac poškodzujú svetovú klímu. Zaiste sa zhodneme, že tomu treba zabrániť.

Zelenou výmenou k ochrane prírody

Ako sme už uviedli, klimatizačné jednotky obsahujú chladiacu látku, s ktorou treba nakladať nanajvýš opatrne. Preto je nesmierne dôležité zveriť likvidáciu starých klimatizácií odborne vyškoleným profesionálom, ktorí odsajú chladivo ešte pred demontážou. Odsávanie sa realizuje špeciálnym zariadením do hermeticky uzavretých nádob, z ktorých neuniknú škodliviny do ovzdušia, čím sa zamedzí poškodeniu klímy.

Jednou z iniciatív, ktorá zabezpečuje ekologickú recykláciu starých klimatizácií, je projekt spoločnosti DAIKIN – Zelená výmena. Záštitu nad ním prevzalo Ministerstvo životného prostredia SR a v projekte sa realizuje aj ENVIDOM, združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu. Vďaka ich spolupráci sa zbavíte svojej starej klimatizácie naozaj ekologicky. Navyše, za zvýhodnenú cenu získate úplne novú klimatizačnú jednotku, ktorá bude oveľa ohľaduplnejšia k prírode.

Ako ušetríte až 1 260 eur

Na Zelenej výmene je skvelé, že jej prostredníctvom šetríte nielen životné prostredie, ale aj svoj rodinný rozpočet. Ak sa rozhodnete pre výmenu starej jednotky za klimatizáciu energetickej triedy A+++, spomínaný japonský výrobca DAIKIN vám dá zľavu vo forme tzv. šrotovného, a to až do výšky 1 260 eur. Vybrať si pritom môžete zo širokej škály modelov, ktoré predstavujú absolútnu svetovú špičku a patria medzi najpredávanejšie na trhu. Aj preto je DAIKIN svetovým lídrom v oblasti chladenia a vykurovania.

Ak teda v blízkej budúcnosti uvažujete o výmene klimatizácie, zapojte sa aj vy do projektu Zelená výmena. Aj takýmto osobným príspevkom môžete prispieť k ochrane klímy a životného prostredia. Viac na www.daikin.sk/zelenavymena.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.

Vitajte v postapokalyptickom svete

Akú máte víziu, keď si predstavíte svet o 100-200 rokov?

NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu

Práve sa koná najväčšie biznis podujatie jesene. Na konferencii #akonato od Slovenskej sporiteľne debatujú významné osobnosti.