Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Vzdychy

Martin Rázus bol významný slovenský básnik, prozaik, esejista, dramatik, publicista, politik.

Suspíriá - Martin RázusSuspíriá - Martin Rázus (Zdroj: pixabay.com)

Málo kto ho však pozná ako evanjelického farára, ktorý sa venoval aj náboženskej tvorbe. V jeho poetickej tvorbe majú zvláštne miesto aj náboženské verše. Do ponuky nášho internetového kresťanského kníhkupectva yzop.sk sme zaradili zbierku Rázusových náboženských básní pod názvom Suspíriá.

Suspíriá - Martin Rázus Suspíriá - Martin Rázus (zdroj: Yzop.sk)

Suspíriá sú náboženské básne takzvané aj modlitebné vzdychy kazateľa pred kázňou. Martin Rázus písal svoje modlitby, používané pred kázňou, vo veršoch. Na 94 stranách tejto útlej knižky nájdete okrem všeobecných veršovaných modlitieb aj modlitby na väčšinu sviatkov a príležitostí, ktoré sú počas slávnostnej a bezslávnostnej časti cirkevného roka. Všetky sú prehľadne rozdelené podľa obdobia alebo sviatku. Každý si v nich nájde presne to, čo potrebuje a čo je jeho srdcu a duši blízke.

Čo zo sveta, svet má dosť,
hynie svet i jeho radosť...
lež čo z Boha – hoc i mrva,
pamätaj! – to večne trvá.

Motto Martina Rázusa

Počas svojho života Martin Rázus napísal niekoľko desiatok veršovaných modlitieb, ktoré počas svojho života nestihol vydať. Prvý krát boli ucelene vydané ako samizdat v roku 1938, až po jeho smrti. Evanjelický farár Dr. Milan Kubica postupne počas svojej služby používal tieto suspíriá, ktoré neskôr vydal v 12 exemplároch v roku 2000. Posledné vydanie, ktoré predstavujeme aj vám, vyšlo v roku 2013 a vychádza z vydania Dr. Kubicu.

V našej ponuke na stránkach yzop.sk, nájdete mnoho ďalších titulov aj od iných významných slovenských a zahraničných autorov rôznych žánrov, od odbornej literatúry cez poéziu, prózu, náboženskú a teologickú literatúru až po literatúru pre deti a mládež.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.