Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

ARES upravil pre Červený kríž štrnásť vozidiel na prepravu osôb

Návšteva lekára či úradu môže byť pre mnohých ľudí na vozíku veľký problém. SČK im pomáha špeciálne upravenými autami.

Návšteva lekára či vybavovanie na úrade môže byť pre mnohých ľudí s pohybovým obmedzením veľký problém. Niektorí nevlastnia automobil alebo nedokážu samostatne šoférovať. Práve pre nich je určená prepravná služba Slovenského červeného kríža (SČK), ktorá priamo v teréne pomáha klientom odkázaným na pomoc iných znižovať izoláciu a dostať sa tam, kam potrebujú. Na takúto pomoc však bežné autá nestačia, ale sú potrebné špeciálne upravené automobily vybavené zariadeniami na nakladanie a upevnenie vozíka.

Špeciálne upravený automobil pre Červený kríž Špeciálne upravený automobil pre Červený kríž (zdroj: ARES)

Takéto úpravy automobilov robí na Slovensku firma ARES, preto bola v rámci projektu „Pomáhajme s chuťou“ oslovená spoločnosťou Kaufland, aby pre sociálnu ternénnu službu SČK upravila vozidlá Fiat Doblo. „Vozidlá majú namontované elektrohydraulické plošiny, aby bol ľahký nástup do zadnej časti vozidla. Zároveň sú vybavené špeciálnymi kotviacimi systémami na upevnenie invalidného vozíka,“ hovorí Martin Machala, konateľ firmy Ares. Takto upravené vozidlá Kaufland následne daroval SČK a dnes už pomáhajú ľuďom v núdzi napríklad v Humennom, Senici, Žiari nad Hronom, Liptovskom Mikuláši, Košiciach – okolí, Žiline, Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade a Leviciach.

Úlohou prepravnej služby je znižovať izoláciu ľudí, ktorí inak nemajú možnosť dostať sa z domu. Pomáha s prepravou nepohyblivého člena rodiny aj rodinným príslušníkom, ktorí sú zamestnaní a nemajú možnosť si zobrať dovolenku alebo prepraviť príbuzného tam, kam práve potrebuje. V rámci tejto sociálnej služby poskytuje SČK aj pomoc asistentov priamo počas prepravy a v prípade potreby i sprevádzanie klienta počas vyšetrenia v zdravotníckom zariadení. „Sme radi, že sa projekt realizuje dlhodobo a postupne sme preto mohli pre SČK upraviť až štrnásť takýchto vozidiel. Sám som odkázaný na invalidný vozík a bez upraveného automobilu si svoj život neviem predstaviť ,“ hovorí Ján Drobný, konateľ firmy ARES.

Službu najčastejšie využívajú klienti okrem návštevy lekára na prevoz na rehabilitácie či do kúpeľov, ale aj na bežné úkony ako je návšteva kaderníka či nákupy. Mladí ľudia zas na návštevu koncertu či cestu do školy.

Ak sa chcete o možnostiach úpravy vášho auta dozvedieť viac, obrátťe sa na nás na našom bezplatnom telefónnom čísle 0800 150 339 alebo na ares@ares.sk. Viac informácií nájdete na www.upravyautomobilov.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?