SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Nestlé splnilo záväzky a znížilo spotrebu vody

Nestlé vo svojich lokálnych závodoch na Slovensku a v Česku výrazne znížilo spotrebu vody, energií a CO2.

Optimalizáciou výroby, recirkuláciou vody a prechodom na zelenú energiu sa spoločnosti podarilo prekonať nastavené záväzky z roku 2010. V továrni Carpathia v Prievidzi, Zora v Olomouci, Sfinx v Holešove, ako aj v závode v Krupke došlo k zníženiu celkovej spotreby vody v priemere o 49 %, energií o 16 % a CO2 dokonca o 73 %. Od roku 2013 pritom spoločnosť zo svojich závodov na Slovensku a v Česku nevyváža žiadny odpad na skládky, ale recykluje ho alebo energeticky využíva. Okrem výroby dochádza tiež k úpravám obalov produktov tak, aby boli šetrnejšie k prírode. Zmenami balení plánuje spoločnosť ušetriť ročne až 20 ton plastu.

„Uvedomujeme si rastúce riziko plynúce z nedostatku prírodných zdrojov a predovšetkým vody. Nielen preto sa už niekoľko rokov zaoberáme dopadmi na životné prostredie a snažíme sa robiť všetko, čo je v našich silách, aby naša výroba prinášala nielen radosť, ale bola aj šetrná k životnému prostrediu. Chceme vlastným príkladom ukázať aj ďalším spoločnostiam, že drobné zmeny bývajú veľakrát tie najdôležitejšie. Napríklad, recirkuláciou vody v závode Carpathia Prievidza sa nám tam podarilo znížiť jej spotrebu o 41 % oproti roku 2010. V obmedzovaní environmentálnej stopy nášho podnikania hodláme naďalej pokračovať," hovorí Robert Kičina, tlačový hovorca Nestlé Česko a Slovensko.

Spoločnosť Nestlé vníma rastúce riziko nedostatku vody, ktoré ohrozuje každý kontinent. Z tohto dôvodu vznikol program Caring for Water zameraný na komplexné nakladanie a starostlivosť o vodu a vodné zdroje. Jedným z jeho hlavných cieľov bolo zníženie spotreby pitnej vody v závodoch spoločnosti do roku 2020 o 40 % oproti roku 2010.

Čokoláda vyrobená zelenou energiou

Šetrnejšia výroba produktov je prioritou všetkých závodov Nestlé po celom svete. Z miestnych závodov si najlepšie v prechode na šetrnejšiu výrobu vedie závod Zora v Olomouci. Domov značky Orion a ďalších čokoládových výrobkov znížil spotrebu vody až o 65 %, energie o 26 % a emisií CO2 dokonca o 79 %. Navyše, od roku 2016 došlo vo všetkých českých, ako aj v slovenskom závode k prechodu na zelenú energiu, keď 100 % všetkej nakúpenej aj spotrebovanej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Budúcnosť bez odpadov

Okrem šetrnejšej výroby sa spoločnosť dlhodobo zaoberá tiež riešením problému nárastu plastového odpadu. V reakcii na to sa globálne zaviazala obmedziť vznik plastového odpadu a prejsť na recyklovateľné alebo znovu použiteľné obaly do roku 2025. Nástrojom na dosiahnutie týchto cieľov je aj optimalizácia balení výrobkov. V miestnych závodoch preto plánuje zmenou obalov dosiahnuť každoročné úspory až 20 ton plastov. Pri vybraných tradičných cukrovinkách dôjde k redukcii kombinovaných obalov, k stenčeniu fólií či výmene plastu za papier. Na začiatku tohto roka tiež spoločnosť Nestlé oznámila globálnu investíciu vo výške cca 2 mld. eur do rozvoja trhu s recyklovaným plastom pre potravinársky priemysel, podporu start-upov a nových technológií.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Preto sme otvorili pobočku na východe Slovenska, konkrétne v Lemešanoch v Prešovskom kraji.

13 h

Spokojnosť zákazníkov si firma DOMOSS s získala vďaka špecialistom na bielu techniku, elektro, záhradu, dielňu, kúpelne a kuchyne.

13 h

Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky s veľkým štýlom.

27. jan