Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Nestlé splnilo záväzky a znížilo spotrebu vody

Nestlé vo svojich lokálnych závodoch na Slovensku a v Česku výrazne znížilo spotrebu vody, energií a CO2.

Optimalizáciou výroby, recirkuláciou vody a prechodom na zelenú energiu sa spoločnosti podarilo prekonať nastavené záväzky z roku 2010. V továrni Carpathia v Prievidzi, Zora v Olomouci, Sfinx v Holešove, ako aj v závode v Krupke došlo k zníženiu celkovej spotreby vody v priemere o 49 %, energií o 16 % a CO2 dokonca o 73 %. Od roku 2013 pritom spoločnosť zo svojich závodov na Slovensku a v Česku nevyváža žiadny odpad na skládky, ale recykluje ho alebo energeticky využíva. Okrem výroby dochádza tiež k úpravám obalov produktov tak, aby boli šetrnejšie k prírode. Zmenami balení plánuje spoločnosť ušetriť ročne až 20 ton plastu.

„Uvedomujeme si rastúce riziko plynúce z nedostatku prírodných zdrojov a predovšetkým vody. Nielen preto sa už niekoľko rokov zaoberáme dopadmi na životné prostredie a snažíme sa robiť všetko, čo je v našich silách, aby naša výroba prinášala nielen radosť, ale bola aj šetrná k životnému prostrediu. Chceme vlastným príkladom ukázať aj ďalším spoločnostiam, že drobné zmeny bývajú veľakrát tie najdôležitejšie. Napríklad, recirkuláciou vody v závode Carpathia Prievidza sa nám tam podarilo znížiť jej spotrebu o 41 % oproti roku 2010. V obmedzovaní environmentálnej stopy nášho podnikania hodláme naďalej pokračovať," hovorí Robert Kičina, tlačový hovorca Nestlé Česko a Slovensko.

Spoločnosť Nestlé vníma rastúce riziko nedostatku vody, ktoré ohrozuje každý kontinent. Z tohto dôvodu vznikol program Caring for Water zameraný na komplexné nakladanie a starostlivosť o vodu a vodné zdroje. Jedným z jeho hlavných cieľov bolo zníženie spotreby pitnej vody v závodoch spoločnosti do roku 2020 o 40 % oproti roku 2010.

Čokoláda vyrobená zelenou energiou

Šetrnejšia výroba produktov je prioritou všetkých závodov Nestlé po celom svete. Z miestnych závodov si najlepšie v prechode na šetrnejšiu výrobu vedie závod Zora v Olomouci. Domov značky Orion a ďalších čokoládových výrobkov znížil spotrebu vody až o 65 %, energie o 26 % a emisií CO2 dokonca o 79 %. Navyše, od roku 2016 došlo vo všetkých českých, ako aj v slovenskom závode k prechodu na zelenú energiu, keď 100 % všetkej nakúpenej aj spotrebovanej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Budúcnosť bez odpadov

Okrem šetrnejšej výroby sa spoločnosť dlhodobo zaoberá tiež riešením problému nárastu plastového odpadu. V reakcii na to sa globálne zaviazala obmedziť vznik plastového odpadu a prejsť na recyklovateľné alebo znovu použiteľné obaly do roku 2025. Nástrojom na dosiahnutie týchto cieľov je aj optimalizácia balení výrobkov. V miestnych závodoch preto plánuje zmenou obalov dosiahnuť každoročné úspory až 20 ton plastov. Pri vybraných tradičných cukrovinkách dôjde k redukcii kombinovaných obalov, k stenčeniu fólií či výmene plastu za papier. Na začiatku tohto roka tiež spoločnosť Nestlé oznámila globálnu investíciu vo výške cca 2 mld. eur do rozvoja trhu s recyklovaným plastom pre potravinársky priemysel, podporu start-upov a nových technológií.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line