Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Bohatý obsah

Dielo a život Martina Luthera je ešte aj dnes inšpiratívny a smerodajný pre ľudí a veľkú väčšinu kresťanských cirkví.

Bohatý obsah - Martin LutherBohatý obsah - Martin Luther (Zdroj: pixabay.com)

Dielo a život Martina Luthera je ešte aj dnes veľmi inšpiratívny a smerodajný pre mnohých ľudí a veľkú väčšinu kresťanských cirkví po celom svete. Jeho myšlienky menia pohľad a nazeranie na Bibliu a praktický kresťanský život. Bol to človek, ktorý študoval Písmo a našiel v ňom nový zmysel a chcel poukázať na nedostatky jeho pochopenia. Nesnažil sa o založenie novej cirkvi alebo jej rozkolu. Reformácia predstavovala novovzniknuté hnutie, ktoré sa snažilo o obnovu cirkvi na základe Písma svätého. Vnímala odklon cirkvi od pôvodného zmyslu a chápania Božieho diela. Ovplyvnila kultúru a myslenie celých európskych národov.

V roku 2017 pri príležitosti 500. výročia reformácie - niektorí autori označujú tento deň ako narodeniny reformácie, vyšlo viacero výnimočných titulov, ktoré reflektujú dielo Martina Luthera. V ponuke internetového kresťanského kníhkupectva, yzop.sk ich nájde hneď niekoľko. Chceli by sme vám predstaviť diela Martin Luther, Výbor z díla a Bůh je rozpálená pec plná lásky.

Martin Luther, výbor z díla - Martin Wernisch Martin Luther, výbor z díla - Martin Wernisch (zdroj: Yzop.sk)

Martin Luther, Výbor z díla je rozsiahla štúdia a preklad vybraných Lutherových spisov s úvodom Martina Wernischa. Obsahovo bohaté a dodnes živé a vo veľa ohľadoch aj prítomné dielo Martina Luthera predstavuje studnicu informácií nielen pre bádateľov, ale pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o spisy reformátora. Cieľom knihy je predstaviť v ucelenej podobe niekoľko kratších, ale obsahovo bohatých a dôležitých spisov, ktoré ukazujú kľúčové momenty jeho diela, myšlienkový vývoj v čase a tematické a žánrové rozpätie. V diele sú Lutherove spisy z raného, stredného a neskorého obdobia, polemické spisy proti scholastickej teológii, odpustkom, búriacim sa sedliakom a tureckému nebezpečenstvu. Rovnako sú vo zväzku aj príspevky venované manželstvu, Večeri Pánovej, príprave na smrť alebo rozjímanie nad Kristovým utrpením a niektoré texty biblistickým témam. Antológiu doplňuje aj štúdia historika reformácie Martina Wirnische, ktorý texty dáva do historického kontextu.

Bůh je rozpálená pec plná lásky - Martin Luther Bůh je rozpálená pec plná lásky - Martin Luther (zdroj: Yzop.sk)

Bůh je rozpálená pec plná lásky - malý slovník od almužny po život. Je to dielo, slovník základných pojmov Lutherovej teológie, ktorý prevedie čitateľa zásadnými dôrazmi Lutherovho myslenia. Bol zostavený editorom Ondřejom Macekom k 500. výročiu reformácie.

Niekedy dobre vieme, čo chceme povedať. Nevieme však, ako to máme povedať. Je nad naše sily formulovať to, čo dobre vieme, s hlavou a pätou, k tomu ešte zrozumiteľne a stručne. Martin Luther toto umenie ovládal. Vybrané pojmy a ich Lutherovo vysvetlenie nám môže k tomu pomôcť.

Žádný skutek nemůže člověka učinit jiným, než je; pouze víra to může a koná to.
WA 32, 100, 2 - 3

Pravda, neumíš mnoho v Písmu číst; co čteš, nečteš dobře; co přečteš dobře, tomu dobře nerozumíš; čemu dobře porozumíš, tomu se dobře nenaučíš; čemu se dobře naučíš, to neumíš dobře žít.
WA 53, 218, 20 - 23

Oveľa viac zaujímavých a obsahovo bohatých titulov nájdete v internetovom kresťanskom kníhkupectve, yzop.sk, ktoré sa snaží priniesť pre dušu len to najlepšie, aby bola naplnená jej potreba. K téme reformácia, nájde v našej ponuke aj publikácie: 500 Jahre Protestantismus, Reformácia a jej dôsledky na Slovensku, O zotročené vůli alebo Reformátor Martin Luther.
Nájdete nás aj na sociálnej sieti facebook - @eshopyzop.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line