Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Storočný dom rekonštrukciou zmenili na nepoznanie

Majitelia starého domu v Lozorne sa pustili do prestavby poriadne. Dnes majú dom s energetickou spotrebou A1.

Majiteľov starého domu v Lozorne na začiatku k rekonštrukcii dotlačila zatekajúca strecha. Keď im stavbári vysvetlili, že celú strechu treba demontovať a čaká ich množstvo stavebných úprav, povedali si, že keď už prestavba, tak poriadna. Dnes majú dom s dvomi modernými bytovými jednotkami s energetickou spotrebou A1. Nakoniec im pomohla aj dotácia od štátu.

Dom bol postavený v roku 1927 v tradičnom dedinskom štýle a jeho posledná rekonštrukcia prebehla v roku 1968. Keď ho rodičia majiteľky kúpili v 1986, mali ho v pláne postupne modernizovať, ale ekonomické zmeny po Nežnej revolúcii im zamiešali karty. A tak sa mladý pár zabýval v dome, ktorý mal síce čarovnú atmosféru a romantickú záhradu s jazierkom, ale technické problémy konštrukcie sa hlásili o slovo čoraz naliehavejšie.

Starý dom mal trámový strop, palach, vyplnený slamou, a keď im v roku 2016 začala pretekať strecha a na omietke stropu sa tvorili nepekné hnedé fľaky, pretiekol aj pohár ich trpezlivosti a pustili sa do rekonštrukcie.

Keďže bolo treba vymeniť celú strechu, rozhodli sa, že na odkrytom strope múry nadstavia a zobytnia podkrovie. Nové podlažie sa potiahlo aj nad technické priestory domu, ktoré dovtedy neboli využívané. V prvej fáze spevnili a zateplili stropy, postavili novú strechu a dôkladne ju zateplili ekologickou minerálnou vlnou Unifit s hrúbkou 23 cm. V druhej fáze nasledovalo zateplenie fasády minerálnymi doskami Smartwall s hrúbkou 16 cm. Na horizontálnych plochách bola použitá minerálna izolácia v hrúbke 32 cm. K energetickej úspore prispel aj nový kondenzačný kotol a radiátory.

V priebehu stavby vysvitlo, že zadná obvodová stena technických priestorov má nedostatočnú statiku a tak ju museli nahradiť novou. Miesto garáže tak vznikla zimná záhrada s posuvnými sklenými dverami a výklenok pre záhradné sedenie na terase.

V tom čase sa rozhodli využiť dotáciu od štátu na zateplenie starších rodinných domov. Požiadali o ňu v roku 2018, do roka odovzdali faktúry a účty a v decembri 2019 im mal byť vyplatený príspevok. Vtedy však vzniklo zdržanie práve kvôli spomínanej nepredvídanej zmene v projekte, výklenku na terase, ktorého konštrukcia podľa projektu nespĺňala energetické požiadavky normy. Našťastie vysvitlo, že vďaka rezerve pri nákupe minerálnej vlny stavbári zateplili aj túto časť väčšou hrúbkou, ako pôvodne plánovali, a mali to podložené aj fotodokumentáciou. „Chcela by som v súvislosti s našimi skúsenosťami upozorniť žiadateľov o štátne dotácie, aby si dali pozor, či všetky časti konštrukcie spĺňajú predpísané energetické požiadavky. Ináč sa im môže stať, že kvôli neplánovanej terase alebo balkónu o dotáciu prídu,“ dodáva majiteľka Diana.

Aj keď rekonštrukcia prebiehala postupne a trvala takmer 3 roky, dnes si majitelia môžu vydýchnuť a užívať si pohodlie. Dom má dnes dve moderné bytové jednotky s oddelenými vstupmi, 6 izieb, 2 kúpeľne a 2 moderne vybavené kuchyne. Už poslednú zimu pociťovali vylepšený tepelný komfort, takmer všetky radiátory boli celú zimu vypnuté. Za predošlé vykurovacie obdobie mali nedoplatok 700 €, tento rok sa dozvedia vyúčtovanie za plyn v októbri, kde očakávajú veľkú úsporu. Energetický štandard ich obnoveného domu predstavuje spotrebu primárnej energie v kategórii A1, teda menej ako 100 kWh/m2 za rok, a celkovú spotrebu v kategórii B, veľmi tesne sa blíži k A-čku.

Zdroj foto: Knauf Insulation

www.knaufinsulation.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line