Návrat ku koreňom

Jedinečné spojenie projektu Back to basic so značkou Durisol.

projekt Back to Basicprojekt Back to Basic (Zdroj: Leier Baustoffe SK)

Udržateľnosť a ekológia sa za posledné roky dostávajú do čoraz väčšieho povedomia ľudí, preto sme veľmi radi, že aj u nás na Slovensku sa realizujú výnimočné stavby, medzi ktoré patrí aj nový projekt Back to basic - návrat ku koreňom. Tento unikátny koncept je založený na láske k životnému prostrediu, ekológii a lokálnej výrobe. Výstavba celého projektu prebieha pri obci Veľké Úľany neďaleko Bratislavy, kde na jednom pozemku vznikla hospodárska budova a dokončuje sa stavba rodinného domu. Hospodárska budova bude plniť dvojaký účel, z jednej časti bude slúžiť na chov domácich zvierat a z tej druhej ako továrnička na spracovanie a výrobu farmárskych mliečnych produktov.

Výnimočnosť tohto projektu však nespočíva len v jeho účele, ale aj v zhotovení. Stavby sú postavené z ekologického a recyklovateľného stavebného materiálu Durisol, ktorý je vyrábaný priamo na Slovensku, v bratislavskom závode spoločnosti Leier Baustoffe SK . Celá jeho výroba prebieha bez procesu horenia a s takmer minimálnou spotrebou energie. Výsledkom sú ľahko opracovateľné ekologické tvarovky, ktoré sa dajú rezať či frézovať bez toho, aby stratili svoje vlastnosti.

Na stavbe sa tvarovky ukladajú na seba nasucho, pričom vytvárajú systém strateného debnenia stien. Následnou betonážou vznikne priebežné betónové jadro, ktoré zabezpečí statiku celej konštrukcie. Obvodové tvarovky Durisol sú vybavené vloženou tepelnou izoláciou, vďaka čomu nie je potrebné dodatočné zatepľovanie stavby. Dutiny v tvarovkách je možné využiť aj na rozvody kúrenia, vody, vzduchotechniky či odpadového potrubia. Ich porézny povrch je zase výborným podkladom pre omietku, kotvenie konštrukcií či vedenie elektroinštalácií. Tento moderný a funkčný systém tak dokáže architektovi aj stavebníkovi ponúknuť takmer neobmedzenú slobodu pri výstavbe a ušetriť námahu, čas i financie.

Pri výstavbe rodinného domu sa použili sendvičové tvarovky Durisol typu DSs 45/12 so zabudovanou tepelnou izoláciou hrúbky 250 mm pre pasívne domy a pri hospodárskej budove tvarovky DSs 30/12 s izoláciou hrúbky 100 mm, ktorých tepelný odpor je vhodný pre objekty priemyselného charakteru. Jedinečnosť oboch stavieb spočíva aj v zachovaní fasády s priznaným Durisolom. Steny totiž nevyžadujú dodatočné zateplenie, budú opatrené len konzervačným nástrekom, a tak vďaka prírodnej zemitej hnedo-červenej farbe Durisolu dokonale splynú s okolitou prírodou.

Celý projekt Back to basic je výborným príkladom spolupráce výrobcu a investora, ktorá vznikla na základe spoločnej filozofie a podpory nielen udržateľnej výstavby, ale aj ekologického prístupu a podpory lokálnej výroby.

Viac informácií o ekologickom a recyklovateľnom stavebnom materiáli Durisol sa dočítate aj na webstránke výrobcu Leier na www.durisoltvarovky.sk .

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  2. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  3. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  4. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  5. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  6. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  7. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  8. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 342
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 776
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 296
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 130
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 365
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 031
SkryťVypnúť reklamu

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 10 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.

18 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.

19 h
SkryťZatvoriť reklamu