Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Absolventi v realite

Na takýchto šikovných chlapcov VVS dlho čakala.

Na takýchto šikovných chlapcov VVS dlho čakala. Teóriu ovládajú dobre, nechýba im zručnosť, prax nadobúdajú postupne, k tomu je potrebný dobrý kolektív a dobrý majster.

Mladí absolventi odboru technik vodár vodohospodár sú v prvom zamestnaní, verme, že aj v poslednom. V týchto zložitých časoch je istá práca po úspešnom ukončení štúdia veľkým lákadlom.

Dobre premyslený ťah

Odbor technik vodár vodohospodár vznikol prakticky na objednávku VVS, a.s.. Dôvod je jednoduchý, vodárenstvo na Slovensku už dlhodobo trápil a trápi nedostatok odborníkov. VVS teda prakticky stála pri zrode tohto odboru a úspešná spolupráca s SOŠ technickou na Kukučínovej ulici v Košiciach práve teraz prináša prvé ovocie.

Od myšlienky k realizácii – SOŠ technická v Košiciach

Priekopnícky nápad zrodený v hlave dvoch pánov – riaditeľa Strednej odbornej školy technickej v Košiciach PhDr. Jána Pitucha a jeho zástupcu PhDr. Milana Lazorčáka zaujal vedenie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. natoľko, že dnes vďaka úspešnej spolupráci oboch subjektov po niekoľkoročnej pauze študuje mladá generácia odbor, na ktorý sa zabudlo.

VVS, a.s. dovtedy nespolupracovala so žiadnou strednou školou, ktorá by vodárenský odbor vyučovala a pritom realita bola a je neutešená – vodárenské spoločnosti naliehavo a dlhodobo potrebujú riešiť nedostatok odborných pracovníkov. V dávnejšej minulosti bola situácia priaznivejšia, v roku 1984 v Piešťanoch vznikla jedna z najprestížnejších „učňoviek“ – SOU vodohospodárske. Bohužiaľ, škola už neexistuje.

Príprava materiálov, obsah vzdelávacieho programu, ale i hľadanie názvu – pretože k názvu sa musel vyjadriť i Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, celý tento proces od myšlienky až po realizáciu trval dva roky. Pedagogickí zamestnanci sa museli oboznámiť s celým systémom fungovania vodárenských spoločností. Dnes sú vodárenské spoločnosti vybavené najmodernejšou technikou a technológiami a cieľom bolo poskytnúť absolventa, ktorý zvládne náročnejšie i menej náročné úlohy vo vodárenskej spoločnosti, ktorý bude rozumieť vode, starostlivosti o ňu, ktorý bude technicky a odborne zručný, ale zároveň bude schopný vykonávať i manuálne činnosti súvisiace s opravami či údržbou.

Odborný profil bol tvorený v spolupráci s vodárenskou spoločnosťou, so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá má v ponuke študijných programov i vodné stavby a vodné hospodárstvo, škola však čerpala i z rôznych odborných publikácií, ktoré majú vytvorené vodárenské spoločnosti.

Program bol definovaný ako štátny vzdelávací program so skúšobným obdobím 4 roky, to znamená, že bol definovaný ako experimentálne štúdium. Po uplynutí každého školského roka bol prehodnocovaný odborníkmi, odbornými a kontrolnými komisiami, po vyhodnotení mala škola možnosť úpravy nedostatkov.

SOŠ technická vytvorila pravdepodobne úspešný model nového učebného odboru, ktorý po schválení odbornou komisiou, Ministerstvom školstva SR a inými úradmi bude zaradený natrvalo do siete odborov a školy, ktoré budú uvažovať nad otvorením tohto odboru, sa budú riadiť týmto schváleným programom.

V tomto roku ubehli štyri roky experimentálneho overovania študijného odboru technik vodár vodohospodár, v tomto období prebieha záverečné hodnotenie experimentu a nie je dôvod, aby nebol zaradený do siete odborov skupiny 36 stavebníctvo.

O tom, že štúdium vody týchto mladých mužov chytilo za srdce, svedčí aj fakt, že až štyria absolventi sa rozhodli pokračovať ďalej v štúdiu na vysokej škole.

V školskom roku 2020/2021 začne študijný odbor technik vodár vodohospodár študovať 15 prvákov.

Tak to vyzerá v praxi...

Tomáš Pavúk, hospodárske stredisko rozvod vody vidiek – východ

Tomáš práve s kolegami odčítal vodomery.„Keď som sa rozhodoval, kam nastúpiť, trošku ma nasmerovali moji rodičia kvôli istej práci. Nastúpil som teda a neurobil som zle, lebo ma to začalo baviť. Som starší a viem, čo sme sa učili, čo mi škola dala a nastúpil by som na Kukučínku znova. Nemal som až také jasné predstavy, na ktoré hospodárske stredisko by som chcel ísť, tak som sa dostal sem. Kolegovia sú super, zvykli sme si na seba. Som rád, že som tu,“ konštatuje Tomáš.

Kristián Lipták, hospodárske stredisko kanál

Kristiána si hospodárske stredisko kanál vybral sám a prácou je nadšený.„Znova by som šiel na Kukučínku, vôbec neľutujem. Najsilnejšou motiváciou bola istá práca po ukončení školy a aj odbor mi sadol. Veľmi pekné spomienky mám na učiteľov v škole, lebo to so mnou nevzdali a vďaka ich motivácii a trpezlivosti mám teraz maturitu. Mal som rád predmet vodohospodárske technológie – o čistiarňach odpadových vôd, o priehradách, o stavbe brehov, preto som si vybral toto stredisko. Počas praxe vo štvrtom ročníku sme kolovali po strediskách, ale ja som v tom mal jasno – chcem ísť na stredisko kanál. Chcel som to mať aj pestré a tu každý deň zažívam a riešime niečo iné, nie je to nudná práca. Mám skvelých kolegov, mám super majstra, ktorý mi vysvetľuje, čo a ako mám robiť. Veľmi sa mi tu páči a som spokojný,“ nadšene opisuje Kristián.

Marek Juhár, hospodárske stredisko rozvod vody mesto

Marek pomáha partii v meste Košice a sám sa chcel stať vodárom.„Školu som si vybral sám. Veci týkajúce sa vody ma stále zaujímali, no postupne som zistil, že ma láka práca s vodou trošku ináč – prostredníctvom inštalatérstva. Prax vo VVS, ktorú sme mali vo štvrtom ročníku, ma veľmi bavila. Chcem nabrať čo najviac skúseností a zručnosti, naučiť sa všetko, čo môžem. Mám skvelú partiu, preto neľutujem,“ tvrdí Marek.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.