Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Slovensko chce byť znovu tigrom Európy. Čo k tomu potrebuje?

Projekt autonómneho vozidla ukazuje ako sa Slovensko môže posúvať k znalostnej ekonomike.

Elektrický roadster SIMROD s autonómnym riadenímElektrický roadster SIMROD s autonómnym riadením

Slovensko sa tento rok prepadlo vo všetkých dostupných štúdiách a rebríčkoch, ktoré porovnávajú dynamiku digitalizácie a konkurenčnú schopnosť ekonomík v Európe či vo svete.

Globálny inovačný index Svetovej organizácie duševného vlastníctva, rebríček konkurencieschopnosti, ktorý zostavuje Institute for Management Development (IMD), aj indexy od Európskej komisie poukazujú na to, čo krajina potrebuje pre zvýšenie konkurenčnej schopnosti.

Kľúčové predpoklady

Ekonomika schopná konkurovať v digitálnej dobe potrebuje efektívne školstvo, ktoré na trh práce dodáva dostatok vhodne kvalifikovaných ľudí, jednoduchšie podnikateľské prostredie a prístup k rizikovému kapitálu, ale podstatnú časť skladačky tvorí tiež podnikateľská odvaha a inovatívnosť firiem.

Ochota riskovať, inovovať a iniciovať zmeny, ktoré majú potenciál rozvrátiť trhy alebo narobiť vietor v existujúcich kategóriách produktov či služieb, sú nevyhnutné predpoklady pre posúvanie krajiny k znalostnej ekonomike,“ hovorí Vladimír Slezák, generálny riaditeľ spoločnosti Siemens s.r.o.

Schopnosť inovovať bude obzvlášť dôležitá v nasledujúcich mesiacoch a rokoch, lebo tak ako všetky krízy, aj tá súčasná pandemická prinesú svetu viacero vynálezov, nových obchodných modelov a prosperujúcich start-upov.

Z veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch vzišli napríklad elektrické holiace strojčeky, autorádia či neoprén, ktorý bol jednou z najvýznamnejších inovácií minulého storočia. Počas poslednej finančnej krízy vznikli firmy ako Airbnb, Uber či Groupon. Malo by byť pre nás poučením, že investície do inovácií, výskumu a vývoja sa vyplácajú aj v časoch neistoty. Niekedy dokonca viac ako obvykle,“ dodáva V. Slezák.

Inšpirácia pre Slovensko

Príkladom odvahy a vysokých podnikateľských ambícií je úspešný projekt integrácie autonómnych technológií do elektromobilu, ktorý tento rok prebehol na Strojníckej fakulte STU v Bratislave v spolupráci so spoločnosťou Siemens.

Tím vývojárov s pomocou špecializovaného softvéru Siemens SimCenter premenil v priebehu niekoľkých mesiacov obyčajné vozidlo na autonómne a otestoval, ako sa auto bez vodiča správa v množstve scenárov zo života.

Pozrite si video o projekte vývoja prvého slovenského autonómneho vozidla, ktoré môže poslúžiť ako inšpirácia aj pre iných podnikateľov a firmy na Slovensku.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line