Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Každodenné pravidlá

Systém fungovania ľudí vychádza väčšinou z nastavenia hodnotového systému a jednoduchých pravidiel.

PravidláPravidlá (Zdroj: pixabay.com)

Pravidlá sú našou každodennou súčasťou. Určujú naše nastavenie a smerovanie, mantinely, za ktoré by sme nechceli, alebo nemali ísť. Pravidlá dávame aj svojim deťom, ktoré sa ich viac menej snažia dodržiavať, alebo hľadajú možnosti, ako ich obísť či porušiť. Každá spoločnosť, národ, firma ma svoje pravidlá, ktoré určujú ich vnútornú kultúru a charakter. Určite sa zhodneme na tom, že bez pravidiel sa nedá, alebo si dovolím tvrdiť, že bez pravidiel ani nevieme fungovať. Každý má nejaké tie svoje vnútorné, ktorých sa drží. Veriaci kresťania považujú za svoje najdôležitejšie pravidlá najmä desať Božích prikázaní, ktoré boli dané a ktoré sa považujú za nemenný zákon. Mali by sa ich všetci pridŕžať a dodržiavať v každom aspekte svojho života, kdekoľvek a v akejkoľvek situácii sa nachádzajú. Nájdeme ich napísané Biblii, v Starej zmluve.

Do pozornosti Vám dávame knihuDesatoro a Apoštolské vyznanie viery, zaradené v ponuke internetového kresťanského kníhkupectva, yzop.sk . Autorom knihy je vysokoškolský profesor a evanjelický a. v. farár Juraj Bándy.

Desatoro a Apoštolské vyznanie viery - Juraj Bándy Desatoro a Apoštolské vyznanie viery - Juraj Bándy (zdroj: yzop.sk)

Kniha vznikla na základe potreby dotlače dvoch samostatných publikácií, ktoré boli dlhodobo nedostupné. Vzniklo zaujímavé dielo, v ktorom sú spojené Desatoro a Apoštolské vyznanie viery.

Prvá časť sa venuje exegéze desiatich Božích prikázaní a častiam, ktoré mu predchádzajú od príchodu k Sinaju, až po časti, ktoré nasledujú po ňom. Toto vydanie je doplnené o exegézu úvodu desiatich Božích prikázaní. Po výkladovej časti nasleduje praktické použitie vo forme úvah - kázní na jednotlivé prikázania, ktoré nám odhaľujú ich dopad na náš každodenný život.

„Nie je to zákon v tom zmysle, že by obsahoval predpisy pre každú situáciu, ktorá sa môže v živote vyskytnúť. Život je mnohotvárnejší a zložitejší, než by sa dal vždy a všade upravovať zákonmi. Desatoro je však návodom a úpravou, podľa akých zásad sa máme v živote rozhodovať.“

citát z prvej časti knihy

V druhej časti publikácie je štrnásť kázní na jednotlivé časti Apoštolského vierovyznania, ktoré odzneli v rámci autorovho pôsobenia v službe, ako evanjelického a. v. farára v Šamoríne. Po kázňovej časti je kapitola, ktorá sa venuje vzniku a významu Apoštolského vierovyznania.

„Vyznanie viery je akási vnútorná inventarizácia. Aj sám pred sebou musím mať jasno v tom, čo verím, aby som vedel jasnými slovami svedčiť iným o svojej viere. Takto, zrozumiteľne vyjadrenou vierou, môžeme priviesť ku Kristovi svojich blížnych.“

citát z druhej časti knihy

Ďalšie publikácie, ktoré sa venujú výkladom biblických textov a ich praktickým využitiam nájdete v internetovom kresťanskom kníhkupectve,yzop.sk . Liek na dušu a ďalšie dôležité a zaujímavé informácie nájdete aj našej facebookovej stránke - @eshopyzop

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.