Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Každodenná myšlienka

„Myslenie je najťažšia práca, ktorá existuje. To je dôvod, prečo tak málo ľudí myslí.“ Henry Ford

MyslenieMyslenie (Zdroj: pixabay.com)

Myslenie je tvorivý proces, pri ktorom si každý človek kladie veľa logických otázok, pomocou ktorých napreduje, hľadá skryté odpovede a riešenie zložitých problémov. Myslenie sa začína, ako základný proces pri všetkých našich činnostiach vytrácať a ľudia nechávajú za seba myslieť ostatných. Konštruktívne myslieť znamená namáhať vlastné mozgové závity, ktoré sú v čase internetu, informačného smogu čím ďalej menej a menej využívané. Vedci, politici, myslitelia, filozofi sa stali známymi, pretože niečo vymysleli a svoje myšlienky si nenechávali pre seba, ale podelili sa s nimi s ostatnými. Boli také dôležité, že pretrvali do dnes a ľudia si ich podávali a spisovali. Zaujímavé myšlienky známych aj menej známych ľudí dokážu ostatných inšpirovať, povzbudiť, donútiť na chvíľu sa zastaviť a zamyslieť. Motivujú našu myseľ myslieť.

V ponuke kresťanského internetového kníhkupectva, yzop.sk, nájdete zbierku zamyslení Smieť žiť pre Krista, ktorú zostavil bývalý generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Miloš Klátik.

Smieť žiť pre Krista - Miloš Klátik Smieť žiť pre Krista - Miloš Klátik (zdroj: yzop.sk)

V poradí už v druhom ročníku Zamyslení na každý deň v cirkevnom roku 2020 - 2021 nájdete 364 úvah, zamyslení nad Božím slovom, z pera 108 evanjelických a. v. a reformovaných farárov a farárok, pôsobiacich na Slovensku i v partnerských zahraničných cirkvách. Titul je vložený do cirkevného roku Evanjelickej a. v. cirkvi, ktorý začína 1. adventnou nedeľou 29. novembra 2020 a končí týždňom po poslednej nedeli cirkevného roku, sobotou pred 1. adventnou nedeľou 27. novembra 2021. Jednotlivé príspevky reflektujú daný biblický text, aktuálne cirkevné sviatky v danom dni a výročia osobností známych nielen v cirkvi, ale aj v spoločnosti. Súčasťou každej úvahy je biblický text, krátka modlitba a vhodné piesne z Evanjelického spevníka. V závere sa nachádza menný zoznam prispievateľov a register biblických textov.

„V našej evanjelickej cirkvi a. v. sa „evanjelium čistotne káže a sviatosti sa podľa Božieho slova prisluhujú“. Preto sa jej verne pridŕžajme a stojme pevne v jej pravde, buďme samými sebou, nebuďme akýmisi náboženskými hybridmi, ktoré vlastne nevedia, kam patria. „Sme cirkvou vyznania! Sme cirkvou Augsburského vyznania! V Augsburgu išlo o veľa, ba priam o všetko. Šlo o evanjelium Trojjediného Boha, ktorý sa v Ježišovi sklonil k nám a zmieril so sebou vzbúrené stvorenie. Len toto evanjelium ako viva vox Dei (živý hlas Boha) má moc vytvoriť a zachovať cirkev... Byť verný Augsburskému vyznaniu znamená byť verný tomuto hlasu. Znamená to trend celej cirkvi Kristovej svedčiť o nevyhnutnosti výkladového pravidla pri interpretácii Svätého písma, veriaceho nebola zadúšaná moralizmom, po moci bažiacim klerikalizmom či mystickým filozofovaním.“
Citát s úvodníka

V ponuke internetového kresťanského kníhkupectva, yzop.sk nájde omnoho viac, čo poslúži nielen mysleniu, ale pohladí aj dušu. Viacej zaujímavých informácii a noviniek nájdete aj na našom facebooku - @eshopyzop.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.