Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Päť pilierov pre vaše peniaze

Nový projekt NBS vám pomôže zorientovať sa v každodenných finančných otázkach.

Slovensko dlhodobo čelí problémom spojeným s nízkou úrovňou finančnej gramotnosti – inak povedané, ľudia nevedia dobre hospodáriť so svojimi peniazmi. A pritom ich denne máme „v rukách“ všetci. Zarábame ich, míňame, požičiavame si ich alebo ich požičiavame druhým, investujeme, no i strácame. Niekto peniaze schováva pod matrac, iný si vytvára svoj finančný vankúš sporením v banke. Mnohí z nás však pri hospodárení s domácim rozpočtom potrebujú poradiť. Častokrát na to stačí len chvíľka, ktorú venujeme rozhodnutiu.

Národná banka Slovenska si preto zobrala tému finančného vzdelávania pod svoje krídla a spustila jedinečný projekt „5 peňazí“, ktorý sa stane miestom, kde nájdete dôveryhodné, nezávislé a zrozumiteľné informácie o peniazoch, finančných produktoch, vzťahoch a súvislostiach. „Jedno nešikovné rozhodnutie, urobené na základe zlých informácií alebo bez porozumenia, nám môže skomplikovať život. No nemusí to tak byť a je našou ambíciou, ambíciou Národnej banky Slovenska, pomôcť vám orientovať sa, vedieť rozoznať nástrahy číhajúce v texte pod čiarou, napomôcť „dešifrovať“ reč čísel a percent,“ hovorí Peter Kažimír, guvernér NBS.

5 peňazí, to je týchto 5 základných pilierov:

1. Web

www.5penazi.sk je informačný a vzdelávací portál pre všetky generácie. Miesto, kde na internete nájdete rady, pomoc, ale aj trochu zábavy zo sveta peňazí. Obsah tvoria odborníci z NBS spolu s nezávislými expertmi. Cenné rady a užitočné informácie budú komunikované aj na sociálnych sieťach - na Facebooku, Instagrame a YouTube kanáli.

2. Vzdelávacie centrá v regiónoch

Centrá v Banskej Bystrici, Kremnici, Košiciach a Bratislave prinesú bezplatné zážitkové vzdelávanie odbornými lektormi. Sú určené pre školy, deti, mládež a neskôr aj dospelých.

3. Spolupráca so školami

Spoluprácou podporíme finančné vzdelávanie žiakov, študentov a učiteľov.

4. Verejný sektor

Zahŕňa terénnu prácu a vytváranie podmienok, v ktorých sa dá ľahšie dostať z chudoby.

5. Grantová schéma

Predstavuje spoluprácu s neziskovými organizáciami formou finančnej podpory cez grantové výzvy. Projekt chce nielen učiť, ale aj vytvoriť návody či pomoc pri krokoch, ktoré môžu ľudí dostať napríklad z generačnej chudoby – chudoby, do ktorej sa narodíte. V roku 2021 zverejníme grantovú výzvu pre neziskové organizácie. Podporíme kvalitné a dôveryhodné projekty finančného vzdelávania.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Už v sobotu 25. septembra si pripomenieme Svetový deň lekárnikov.

2 h

Pomáhať dobrej veci prináša svoje ovocie a niekedy aj tekuté zlato!

6 h

Niektorí sa možno nevedia vzdať milovaného auta, ale výmenou starého vykurovania môžeme veľa ovplyvniť.

6 h
Skryť Zatvoriť reklamu