Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

V roku 2020 sa počet pracovnoprávnych sporov zdvojnásobil

Kým 2019 dominovali spory ohľadom neplnenia zmlúv, 2020 sa Slováci na právnikov najčastejšie obracali s pracovnoprávnymi otázkami

Kým v roku 2019 dominovali spory ohľadom neplnenia zmluvných záväzkov, v roku 2020 sa Slováci na právnikov najčastejšie obracali v pracovnoprávnych záležitostiach. Vyplýva to zo štatistík poistenia právnej ochrany spoločnosti Wüstenrot.

„Veľmi výrazný nárast sme zaznamenali pri konzultáciách a sporoch súvisiacich s právami zamestnancov. Až 17 percent klientov sa na nás v roku 2020 obracalo práve pri problémoch v tejto oblasti. Len pre porovnanie, predchádzajúci rok to bolo približne 8 percent,“ podotýka JUDr. Zuzana Štefániková, vedúca Oddelenia likvidácie právnej ochrany poisťovne Wüstenrot.

Prišlo aj na žaloby

Ako ilustračný príklad uviedla aktuálne prebiehajúci prípad zamestnancov známej spoločnosti na Slovensku, kedy niekoľkí zamestnanci dostali výpoveď z pracovného pomeru. „Postup zamestnávateľa však nebol v súlade so Zákonníkom práce. Keďže zamestnávateľ svoje stanovisko v mimosúdnom konaní neprehodnotil, bolo podaných zatiaľ šesť žalôb, no zrejme ich bude ešte viac,“ pokračuje Štefániková.

Na druhom mieste v pomyselnom rebríčku sa v roku 2020 umiestnili spory týkajúce sa záväzkového práva, kedy sa klienti dožadovali vrátenia peňazí za objednané služby, poskytnutia náhradných termínov či využitia takzvaných voucherov.

Príklad z praxe predstavuje ukončený prípad, kedy klient zaplatil sumu nad tisíc eur za stavebné práce. Dodávateľ v určený termín nedorazil, následne neustále odkladal realizáciu, po čase nereagoval ani na návrh na odstúpenie od zmluvy a na žiadosť o vrátenie peňazí. Bola podaná žaloba a súd dal za pravdu objednávateľovi.

Susedské spory

„K miernemu nárastu v porovnaní s rokom 2019 došlo aj pri susedských sporoch. No tie tvoria jednu z najmenej zastúpených oblastí, s ktorými sa klienti na nás obracajú. Spravidla predstavujú menej ako dve percentá riešených poistných udalostí,“ uzatvára Zuzana Štefániková.

Poistenie právnej ochrany slúži klientom v prípade, kedy sa domnievajú, že boli porušené ich práva. Klienti majú nárok na bezplatné právne konzultácie 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Právnici spoločnosti Wüstenrot vykonávajú v ich mene právne úkony. V prípade súdneho sporu, poistenie právnej ochrany hradí odmenu advokáta a súdne poplatky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce

Aktuálna situácia môže viesť k demotivácii aj prokrastinácii v práci. Čo robiť, aby sa to nestalo vám alebo vašim zamestnancom?

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN