Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Videobanking. Nová éra bankovania je tu

To, čo sa ešte pred rokom mohlo zdať ako scéna zo sci-fi, je dnes realitou.

Namiesto návštevy banky sedíte doma v obývačke a čakáte na plánovaný videohovor so svojim osobným bankárom. Obrazovka počítača sa náhle rozžiari a o chvíľu už riešite, ako si čo najlepšie nastaviť rodinné financie.

Štatistiky využívania bankových služieb potvrdzujú, že digitálnemu bankovníctvu sa darí čoraz viac. Mobilné aplikácie, s ktorými vybavíte prakticky všetky bežné bankové operácie, bezpečné platby priložením hodiniek, jednoduché posielanie peňazí cez četovacie aplikácie či stále viac bankomatov, cez ktoré si môžete peniaze nielen vyberať, ale ich na účet aj vložiť. Takmer by sa mohlo zdať, že pobočky sa stávajú zbytočné. Stále je však dostatok oblastí, pri ktorých je potrený osobný kontakt, napríklad finančné plánovanie. A keďže pandémia osobným stretnutiam nepraje, opäť prichádzajú na rad technológie.

Pre zhruba 150 tisíc klientov Slovenskej sporiteľne, ktorí majú svojich osobných bankárov, priniesla naša najväčšia banka už v októbri novinku – finančné plánovanie prostredníctvom virtuálnych stretnutí v aplikácii Microsoft Teams.

Ako to funguje?

„Stretnutie cez Teams je z pohľadu klienta v podstate rovnaké, ako by ho zažil v pobočke. Osobný bankár vám pomocou kamery a tabletu, ktorý je u nás v sporiteľni základným pracovným nástrojom na obsluhu klientov, vysvetlí jednotlivé produkty a možné varianty finančného plánu,“ vysvetľuje Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov v Slovenskej sporiteľni, a dopĺňa: „Okrem komunikácie s poradcom má klient možnosť bez návštevy pobočky aj uzatvárať obchody, keďže následne sa realizuje hovor, ktorý je nahrávaný. Aktuálne si takto vie komfortne zriadiť rôzne formy sporenia a investícií, tiež pokryť riziká vďaka poisteniam, či zabezpečiť sa na dôchodok vo forme II. a III. piliera.“

Finančné plánovanie je kľúčové

Štatistiky z obdobia prvej vlny pandémie ukázali, že každá piata rodina nemala rezervu ani na jeden mesiac. Dobrou správou je, že viac ako tri štvrtiny domácností si uvedomujú dôležitosť úspor a chcú si sporiť. So zabezpečením sa do budúcnosti im teraz pomáha unikátna služba Finančný plán, ktorú v Slovenskej sporiteľni zadarmo využilo viac ako 330 tisíc klientov. Každý si ju môže vyskúšať na webstránke banky či v pobočke. Pre klientov, ktorí sú v starostlivosti osobných bankárov, je teraz dostupné aj poradenstvo cez Microsoft Teams. Slovenská sporiteľňa tým potvrdila svoju pozíciu digitálneho lídra.

Prvé skúsenosti prekvapili

Tak, ako si ľudia počas pandémie zvykli komunikovať s rodinou či známymi online, pozitívne prijali aj túto ponuku od svojej banky. Prvé skúsenosti ukázali, že online komunikáciu využívajú klienti bez ohľadu na vek či lokalitu, v ktorej žijú. „A to je dobrá správa. Uplynulé mesiace potvrdili, že dobre finančne zabezpečení ľudia zvládali následky pandémie lepšie ako ostatní. Správne finančne zabezpečený človek má vytvorenú finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, poistil sa voči nepredvídateľným situáciám, svoj majetok chráni pred infláciou investíciami a pripravuje sa na dôchodok. A presne tieto služby teraz ponúkajú naši osobní bankári aj online,“ uzatvára Orlovský.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chcete vyhrať pretekársku prilbu Petry Vlhovej a denne 10 jej čiapok? Zapojte sa do súťaže a podporte detský hospic Plamienok.

21 h

Spoločnosť WESTech oznámila podpísanie dohody o distribúcii so spoločnosťou Dell Technologies na Slovensku.

21 h

Ak vám dosluhujú spotrebiče v domácnosti, teraz je ideálna príležitosť si zadovážiť nové a ešte pri tom aj ušetriť.