Piatok, 16. apríl, 2021 | Meniny má Dana, DanicaKrížovkyKrížovky

Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál

(Zdroj: Viasat World)

Na televízne obrazovky sa dostáva tretia séria najdrahšieho nemeckého seriálu s názvom Babylon Berlín. Seriál popisuje dramatické roky Weimarskej republiky, koniec 20. rokov 20. storočia, kedy v dôsledku krachu burzy padla ekonomika.

Ambiciózny seriál od svojho uvedenia stihol pozbierať množstvo medzinárodných ocenení a dočkal sa aj pozitívneho prijatia zo strany kritikov. Za seriálom stojí producent Stefan Arndt, ktorému s réžiou aj uvedením na trh v Nemecku, a približne do 100 ďalších zemí sveta, výrazne pomohol Tom Tykwer. Prvé dve série boli mimochodom natáčané súčasne a len v Nemecku ich videlo 8,5 milióna divákov.

Na konci 20. rokov bol Berlín jedným z najmodernejších miest sveta, ale kvôli rýchlemu vývoju jeho sláva aj rýchlo upadla a výsledkom bol bohužiaľ vznik Tretej ríše. Aj napriek tomu malo mesto atmosféru, ktorú sa skvele podarilo zachytiť práve v spomínanom seriáli Babylon Berlín. Vzhľadom k veľkorysému rozpočtu 40 miliónov EUR (ktorý sa v priebehu natáčania nafúkol na 55 miliónov) si tvorcovia mohli dovoliť zaplatiť mnoho expertov, napríklad vrátane učiteľa vtedy populárneho tanca, charlestonu.

Hlavných hrdinov Charlotte Ritterová a inšpektora Ratha, stvárnili herci Liv Lisa Fries a Volker Bruch. Zaujímavý bol tiež štýl natáčania seriálu. Každý diel mali na starosti traja režiséri, pričom každý z nich natáčal v rovnakom čase avšak na inom mieste. Finálny produkt v podobe hotovej epizódy vznikol až v strižni. Celkovo sa seriál natáčal na 300 lokalitách za účasti 150 postáv, ktoré v priebehu vyslovili aspoň jednu vetu a ďalších 5 tisíc komparzistov, ktorí sa v seriáli aspoň mihli. Tretia séria seriálu Babylon Berlín vznikla za 120 dní, počas ktorých bolo natočených 12 epizód.

Koniec 20. rokov zasiahol aj svet filmu, v ktorom sa čiastočne odohráva aj dej tohto seriálu, a to hlavne tým, že na scénu prichádzajú hovorené filmy a končí sa éra nemých filmov. Zmena sa samozrejme prejavila v Holywoode, ale aj v nemeckom štúdiu Studio Babelsberg, ktoré vtedy patrilo k jeho najväčším konkurentom. Charlotte Ritterová a inšpektor Ratha postupne zisťujú, že podobne ako je prehnitý svet podsvetia je aj svet filmu.

Slovenskí diváci si tretiu sériu seriálu Babylonu Berlin môžu pozrieť prostredníctvom televíznej stanice Epic Drama, a to od 28. januára o 21:00.

Trailer:

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrá izolácia spodnej stavby vyrieši niekoľko problémov, ktoré do budúcna spôsobujú vlhkosť a iné mechanické a statické ťažkosti.

6 h

Zákaz cestovať do zahraničia za rekreáciou končí už 28.4.2021.

6 h

So zákazníkmi hľadá optimálne riešenia v oblasti automatizácie a digitalizácie firemných procesov, ktoré pomáhajú firmám rásť.