Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Duálna akadémia – viac než len technická škola

Už je to 5 rokov, kedy sa veľké priemyselné firmy rozhodli vybudovať v Bratislave modernú školu vyučujúcu v duálnom systéme.

V súčasnosti má Duálna akadémia viac ako 350 stredoškolákov, ponúka štúdium v 7 technických odboroch, školí 44 technických kurzov a spolupracuje s viacerými partnerskými firmami.

Škola sa odlišuje od ostatných stredných škôl tým, že dôraz kladie na získavanie praktických technických zručností. Umožňuje to novozavedený systém duálneho vzdelávania, kedy žiaci trávia praktickými činnosťami až 70 % času v dielni alebo v laboratóriách.

Ak sa technika podá hravou formou, tzn. formou cvičení a reálnych praktických úloh, tak sa stáva pre mladých ľudí príťažlivou a jednoduchšie ju pochopia“, vysvetľuje Milan Ráchela, vedúci odborného vzdelávania. Získanú teóriu zo školy si žiaci prvé dva roky overujú pravidelne praxou v moderných dielňach Duálnej akadémie a v neskorších ročníkoch už priamo u vybraného zamestnávateľa.

Duálny systém ponúka žiakom okrem intenzívnej praxe aj viacero iných výhod:

• Podnikové štipendium, príplatok za produktívnu prácu počas praxe, tiež príplatok na stravovanie, ubytovanie a dopravu.
  • Napriek tomu, že škola je súkromná, pre študentov je štúdium bezplatné. „Zamestnávateľ zodpovedá za celé praktické vyučovanie a znáša všetky náklady spojené s jeho realizáciou.“ vysvetľuje predsedníčka Duálnej akadémie Jana Široká.
  • Po úspešnom ukončení štúdia získavajú žiaci okrem výučného listu, maturitného vysvedčenia aj medzinárodný dvojjazyčný nemecký certifikát, ktorý im otvára dvere do zahraničia.

Škola spustila tento rok tiež nový pilotný projekt pre deti z dvoch základných škôl v Devínskej Novej Vsi, kde sídli aj samotná stredná škola. Deti zo základných škôl chodia na technické vyučovanie do Duálnej akadémie, kde prebieha vyučovanie prepájajúce teóriu s praxou už na základnej škole.

Duálna akadémia to nie je len stredná škola, ale aj inštitúcia celoživotného odborného vzdelávania. Ponúka pre širokú aj odbornú verejnosť rôzne kurzy z technických oblastí žiadaných v modernom priemysle. Špecializuje sa na výučbu elektrotechniky, robotiky, automatizácie, ale aj hydrauliky alebo pneumatiky.

Prihlasovanie sa na školu v systéme duálneho vzdelávania je dvojkolové: prvý dôležitý krok k prihláseniu sa do Duálnej akadémie je podanie žiadosti online na www.dualnaakademia.sk do 28. februára 2020. Následne budú záujemcovia pozvaní na výberové konanie k zamestnávateľom. Úspešným uchádzačom vystaví zamestnávateľ potvrdenie, ktoré sa následne priloží k prihláške na strednú školu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Stále neviete, čo kúpiť babičke, mamine, svokre či kamarátke. Prinášame vám tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu.

14 h
Aj Santa sa dobre baví, keď číta tento článok.

Zdajú sa vám naše vianočné tradície, ako liatie olova či vypchávanie čižiem sladkosťami, čudné? Vo svete je ešte väčšia divočina.

26. nov

Distribúcia krízových balíčkov pre najohrozenejšie domácnosti v rómskych komunitách, ktoré sú aktuálne najviac zasiahnuté pandémio

INZERCIA 26. nov
Skryť Zatvoriť reklamu