Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Vlastná izba prispieva k lepšej psychickej kondícii.

Priestor na učenie či prácu, ale aj na sebarealizáciu a ventiláciu. Objavujeme opäť čaro vlastnej, hoci menšej izby.

Od kúpy viacizbového bytu nemusia odradiť ani financie. Cena za meter štvorcový sa pri nich znižuje, lacnejú aj hypotéky. Napríklad, Poštová banka prináša úver na bývanie už od 0,5 % p.a., aj na refinancovanie starej nevýhodnej hypotéky.

Práca aj škola z domu ukázala mnohým rodinám slabiny ich bývania. Malé byty nemusia byť postačujúce na nerušené vyučovanie či pracovné telefonáty. Pritom aj Štatistický úrad pred pár rokmi zdokumentoval, že Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou preľudnenosťou bytov. Vyplynulo to z medzinárodne porovnateľného zisťovania o príjmoch a životných podmienkach ľudí.

Túžba domácností s deťmi vymeniť dvojizbový byt za troj- či štvorizbovú nehnuteľnosť je najmä v posledných mesiacoch pochopiteľná. Pri výmene menšieho bytu za viacizbový pritom nemusí nevyhnutne ísť o nadmernú finančnú záťaž.

Aká je cena?

Viacizbovým bytom svedčí aj cena za meter štvorcový. Pri dvojizbových sa totiž pohybuje na úrovni približne 2100 eur, pri troj- až štvorizbových je to o približne 200 eur menej. Ide o priemerné ceny nehnuteľností na Slovensku, ktoré zverejňuje Národná banka Slovenska. Ceny bytov síce aj vlani stúpli a ich nárast sa vyšvihol až na úroveň predkrízového roka 2008, pri výmene menšieho bytu za väčší to nehrá až takú rolu.„Väčšinu toho, čo musí kupujúci zaplatiť navyše pri väčšom byte, získa pri predaji toho menšieho,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Okrem toho, na kúpu nabádajú aj akcie bánk, ktoré stláčajú ceny hypoték na rekordné minimá.„Ponúkame hypotéku už od pol percenta ročne,“ hovorí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. Ľudia týmto spôsobom môžu aj ušetriť. A to v prípade, keď predajú byt s drahšou hypotékou na úrovni 1,5 až 2 percentá ročne a nový získajú už s pôžičkou s úrokom pod jedným percentom.

Online je už takmer všetko

Kúpa nového bytu nie je problém už ani v dobe pandémie a zákazov vychádzania. Viaceré realitné kancelárie či developeri ponúkajú virtuálnu prehliadku bytu. Banky zase kontakt na diaľku. Poštová banka prináša bezpečnú hypotéku.Ponúkame online konzultáciu z bezpečia domova, aby ľudia mohli eliminovať návštevy na pobočke. Okrem bezpečnosti je výhodou, že si klient môže bez stresu a v pohodlí domova premyslieť ponuku a dospieť k preňho najvýhodnejšiemu rozhodnutiu,“ konštatuje Lýdia Žáčková.

Výhodná hypotéka:

• s úrokovou sadzbou už od 0,5 % p. a. pre 3 ročnú fixáciu
  • prvá konzultácia bez návštevy pobočky, cez online konzultáciu z pohodlia domova
  • 100-percentná zľava z poplatku za poskytnutie úveru

Viac sa o ponuke Poštovej banky dozviete na www.postovabanka.sk/hypoteka.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.