Kým vyrazíte s motorkou na cesty, dajte si rozcvičku

Prečítajte si niekoľko tipov inštruktora Michala Jariabku, ako sa bezpečne pripraviť na prvé jazdy v peknom počasí.

Prvé dni s jarným počasím už máme za sebou a na cestách sa zjavujú prví motorkári. Aby aj vaša prvá jazda bola bezpečná pripravte sa zodpovedne. Čo urobiť ešte predtým, ako na motorku vysadnete vám poradí inštruktor Michal Jariabka z Moto-Skola Jariabka.

Pred prvým štartovaním

Ak bola vaša motorka správne zazimovaná a je celkovo v dobrej kondícii, kontrolu technického stavu zvládnete za jedno poobedie. Ešte pred prvým štartovaním je potrebné vymeniť olej a každú druhú sezónu ideálne aj brzdovú kvapalinu. Ak ste batériu skladovali na inteligentnej nabíjačke, tzv. udržovačke, ktorá batériu vybíja a opäť nabíja, tak ju len zapojíte. V opačnom prípade musíte najprv batériu nabiť, prípadne ak došlo k jej poškodeniu - vymeniť za novú.

Základom motorky sú pneumatiky

Na rade je kontrola stavu najdôležitejších častí motorky - pneumatiky, reťaz, brzdy, podvozkové diely. Alfou a omegou sú podľa Michala Jariabka dobré pneumatiky. „Každá motorka je len taká dobrá, aké sú dobré jej pneumatiky. Na motorke by mal byť profil pneumatiky bez vyjazdených plôch, čiže pekný oblý a dezén rovnomerne zjazdený po celej ploche s dostatočnou hĺbkou. Pneumatika by nemala byť staršia ako 4 roky, ale mne väčšinou vydrží iba jednu sezónu,“ hovorí Michal Jariabka. Zároveň dodáva, že je dobré zachovávať tlak v pneumatikách podľa odporúčania výrobcu, a to po celý rok bez ohľadu na ročné obdobie.

Výber paliva

Čo hovorí odborník Michal Jariabka na to, čo natankovať do palivovej nádrže? „Moderné motorky už nevyžadujú žiadne špeciálne postupy ako tomu bolo kedysi. Kvalitné palivo s vysokým oktánovým číslom, predpísaný olej a brzdová kvapalina im úplne stačia." Keďže motocyklový motor má vzhľadom k svojmu objemu extrémny výkon (sú motorky, ktoré majú litrový motor a výkon cez 200 koní), vidí zmysel v používaní toho najkvalitnejšieho paliva. Napríklad prémiový benzín Shell V-Power s technológiou Shell Dynaflex má silné čistiace účinky a obsahuje účinné zložky, ktoré znižujú trenie na styčných plochách piestov a stenách valcov, čo má priaznivý vplyv na výkon motora. Dobrý stav motorky a kvalitný benzín je tiež dôležitý z hľadiska bezpečnosti jazdy. Ak sa pokazí motor na aute, tak auto zastane. Ak sa pokazí motor na motorke, môže sa zadrhnúť počas cesty, motorka zastane a vodič spadne a skončí v nemocnici. Preto je kvalitné palivo a tiež 100%-ný technický stav motorky základ bezpečnej jazdy.

Bezpečnosť na jarných cestách

Prvým faktorom častých dopravných nehôd na jar sú podľa Michala Jariabku špinavé cesty, nízka teplota a vodiči, ktorí si odvykli, že na cestách sú aj motorkári. Druhým faktorom je jazdec samotný. „Po zimnej prestávke je dobré sa rozjazdiť na uzavretej ploche. Ak má jazdec základné zručnosti (princípy prenosu váhy v nízkej a vysokej rýchlosti, brzdenie, technika pohľadu) zvládnuté, stačia mu dve tri hodinky a funguje výrazne lepšie. Po zimnej pauze sú všetci nabudení, za plyn ťahajú niekedy až moc a v kombinácií s faktom, že sú nerozjazdení to niekedy končí nehodou,“ dodáva na záver Michal Jariabka.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 249
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 568
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 032
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 856
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 251
SkryťVypnúť reklamu

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 6 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.

14 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.

15 h
SkryťZatvoriť reklamu