Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Slováci strácajú miliardy. Horší sú len Gréci

Na účtoch a v hotovosti držíme 55 % finančných aktív. Ich hodnota však klesá.

Podľa OECD viac ako Slováci uprednostňujú v únii „cash“ a peniaze na účte už len Gréci. Áno, je veľmi pohodlné a v prípade banky aj veľmi bezpečné riešenie, no z dlhodobého hľadiska nás táto stávka na istotu o úspory pripravuje. Peniaze totiž „požiera“ inflácia. Síce pomaly, ale stabilne. V posledných rokoch o 2 – 3 percentá ročne. A keďže úroky na bežných účtoch sú prakticky nulové a sporiace účty zarobia len o málo viac, inflácii nestojí nič v ceste. Ak by takýto vývoj trval dlhodobo, o dvadsať rokov by sme si za aktuálne úspory kúpili takmer len polovicu toho čo dnes.

„Často sme na seba pyšní, ako sme dokázali usporiť, a tešíme sa, že nám tá kôpka pekne rastie. Zabúdame však, že usporiť je len krok číslo jeden. Ak zostaneme stáť na tomto mieste a peniaze necháme len na bežnom učte, vkladnej knižke či nebodaj doma pod matracom, vopred sme ich odsúdili na neúspech,“ hovorí Miroslava Youseff, investičná expertka Slovenskej sporiteľne.

Vďaka korone máme na účtoch oveľa viac

Aj to je paradox dnešnej doby. Kríza, ktorá spôsobila, že časť ľudí čiastočne alebo úplne prišla o príjem, zapríčinila aj to, že druhá časť kvôli obmedzeniam nemá príležitosť svoje príjmy míňať. A tie sa tak hromadia na bankových účtoch. Podľa januárových údajov Národnej banky Slovenska suma, ktorú domácnosti držia v bankách, vzrástla za predchádzajúci rok o takmer 3,4 miliardy na vyše 43 miliárd eur. Pre porovnanie, rok predtým bol nárast len o 2,6 miliardy. Dve tretiny peňazí sú pritom na bežných účtoch.

V banke treba držať „železnú“ rezervu

Napriek inflácii je bankový účet užitočná a dôležitá vec. Peniaze sú chránené Fondom ochrany vkladov a môžete s nimi flexibilne narábať a použiť ich práve vtedy, keď to potrebujete. Mimochodom, ak to chcete robiť rozumne, úspory by ste nemali držať na bežnom účte, ale zriadiť si samostatný sporiaci účet. Na ňom by ste si postupne mali vytvoriť tzv. „železnú rezervu“. To sú peniaze, z ktorých dokážete vykryť dočasný výpadok príjmu či nečakané výdavky. Miroslava Youseff hovorí, že z bankových úspor by mal byť človek v ideálnom prípade schopný pri výpadku príjmu prežiť tri až šesť mesiacov. Držať na účte výrazne viac peňazí však neodporúča.

Kam s dlhodobými úsporami

Ak už máte finančnú rezervu vytvorenú a chcete, aby vaše ostatné peniaze nestrácali hodnotu, ale naopak, aby sa zhodnocovali, musíte ich nechať pracovať. Najjednoduchším riešením dostupným pre väčšinu bežných ľudí sú podielové fondy. Faktom je, že len málo z nás má podnikateľského ducha ako Bill Gates či Mark Zuckerberg, no vďaka podielovým fondom môžeme bohatnúť spolu s nimi. Fondy totiž investujú do firiem po celom svete a úspech týchto firiem je aj úspechom ľudí, ktorí do fondov vložili peniaze.

Aj keď situácia sa každým rokom zlepšuje, mnoho ľudí stále považuje investovanie za zábavku pre bohatých. V skutočnosti je to ako so snehuliakom – vôbec nemusíte mať dva metre snehu, aby ste ho dokázali postaviť. Do fondov sa dá investovať už od 20 eur mesačne a to, priznajme si, zvládne drvivá väčšina ľudí. Pri príležitostných jednorazových investíciách je síce bežná minimálna výška 500 eur, no napríklad cez Georgea, internetbanking Slovenskej sporiteľne, sa to dá už od 150 eur. „Bežne sa stretávame so situáciami, keď sa klientom podarí v nejakom mesiaci ušetriť 200 eur a keďže už majú finančnú rezervu vytvorenú, investujú peniaze do fondov,“ hovorí Miroslava Youseff.

Nie sú akcie firiem lepšie ako fondy?

Kúpiť si akcie svetových firiem dnes nie je nič zložité. Nemusíte si pritom zriaďovať žiadne zahraničné aplikácie či uzatvárať zmluvy s obchodníkmi s cennými papiermi. Ak máte dobrú banku, stačí si otvoriť internetbanking a investovať do Nike, Coca-Coly či Tesly dokážete za pár minút. „Chceme, aby klienti mali aj túto možnosť a mohli sa slobodne rozhodnúť, čo spravia so svojimi peniazmi,“ vysvetľuje expertka Slovenskej sporiteľne. Investovanie do konkrétnych firiem však odporúča len pokročilým investorom. Ak totiž peniaze vložíte do jednej firmy a tá sa dostane do problémov, problém máte automaticky aj vy. Fondy však investujú do desiatok rôznych cenných papierov a problémy jednej firmy celkovú investíciu ohrozia len minimálne. Jednoducho riziko vo fonde je rozložené.

Investičných možností je mnoho

Samozrejme, trh investícií nie je len o podielových fondoch a akciách. Často využívané sú investičné certifikáty, korporátne dlhopisy či ETF fondy. „Investíciu dokážeme navyše zamerať aj regionálne či na konkrétny sektor, vieme ponúknuť riešenia, ktoré prinášajú pravidelný výnos, či také, ktoré zohľadňujú nielen finančnú návratnosť, ale aj ekológiu a udržateľný rozvoj našej spoločnosti,“ popisuje Miroslava Youseff škálu investičných možností. Prakticky všetky tieto investície dokážete v najväčšej domácej banke urobiť digitálne cez Georgea. Dôležité však je stanoviť si ciele, poznať svoj vlastný investičný apetít a tiež mieru, do akej ste schopní akceptovať riziko. Ak v tom nemáte jasno, dohodnite si cez internet najskôr stretnutie s investičným poradcom.

Všetko podstatné o investovaní nájdete na www.digitalneinvestovanie.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.

4 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.

5 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.

9 h