Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Internacionalizácia štúdia na FVT

Študuj perspektívne odbory na Fakulte výrobných technológií - fakulte orientovanej na výučbu prepojenú s praxou!

Internacionalizácia vzdelávania poskytuje široké možnosti uplatnenia sa slovenských i zahraničných študentov v krajinách EÚ. Súčasné vysokoškolské štúdium ponúka rozličné možnosti študijných štipendijných pobytov na univerzitách a vysokých školách celého sveta.

Jednotlivé mobilitné programy sú ponúkané v rámci rôznych medzinárodných a národných kancelárií a agentúr. Dĺžka mobility študenta podlieha podmienkam medzinárodného programu alebo štipendijnej schémy a trvá maximálne jeden akademický rok. Študenti majú možnosť vybrať si z fakultnej ponuky jednotlivých programov. Najčastejšie je to práve program Erasmus +.

Európsky parlament schválil nový program EÚ v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu pod názvom Erasmus+. Tento program je zameraný na posilnenie zručností, zamestnateľnosti a podporu modernizácie vzdelávania, odbornej prípravy a systémov práce s mládežou. Program Erasmus+ sa má stať účinnejším nástrojom na riešenie skutočných potrieb študentov, z hľadiska rozvoja ľudského a sociálneho kapitálu v Európe i mimo nej. Informačný deň ERASMUS+ zabezpečuje každoročne Technická univerzita v Košiciach.

Ďalším mobilitným programom, ktorý sprostredkúva možnosť štúdia v zahraničí je CEEPUS.

CEEPUS je výmenný stredoeurópsky program pre univerzitné štúdiá. V súčasnosti sa ho aktívne zúčastňujú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Maďarsko, Macedónsko, Moldavsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko a Srbsko. Od akademického roku 2009/2010 je do programu zapojená aj Univerzita v Prištine v Kosove, od akademického roku 2011/2012 do programu pristúpilo aj Moldavsko. Stredoeurópsky výmenný program pre univerzitné štúdiá sa začal realizovať na základe Dohody o programe CEEPUS, ktorá vstúpila do platnosti 1. decembra 1994. Slovensko patrí k zakladajúcim členom programu.

Študenti Fakulty výrobných technológií so sídlom v Prešove majú možnosť získať štipendium v rámci Národného štipendijného programu , ktorý zastrešuje Slovenská Akademická Informačná Agentúra (SAIA). Slúži na podporu mobilít študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov. Národný štipendijný program je financovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štipendiá sú určené pre študentov a doktorandov slovenských vysokých škôl na pokrytie životných nákladov na študijný pobyt počas 2. stupňa vysokoškolského vzdelávania (magisterské/inžinierske/doktorandské štúdium), resp. študijný alebo výskumný pobyt počas doktorandského štúdia na vybranej zahraničnej vysokej škole, resp. výskumnom pracovisku. Národný štipendijný program Slovenskej republiky je určený aj na podporu mobilít zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov na pobyty na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách.

Veríme, že naši študenti budú mať aj naďalej záujem absolvovať časť svojho štúdia v zahraničí a zvýšiť tak svoje šance na trhu práce. Okrem zdokonalenia sa v jazykovej oblasti nepochybne prispeje pobyt k ich profesijnému a osobnostnému rastu.

Tešíme sa na Vás!

Použitý zdroj:

1. Mobility a stáže na FVT TUKE. Dostupné na https://www.fvt.tuke.sk/studenti/mobility-a-staze

2.Erasmus + Dostupné na https://erasmus.tuke.sk

3. CEEPUS. Dostupné na https://ceepus.saia.sk/sk/

4. Slovenská Akademická Informačná Agentúra. Dostupné na https://www.saia.sk/

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.

4 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.

5 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.

9 h