Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Ak sporíte, robíte dobre. Ako však sporiť efektívne?

Až 80% Slovákov si sporí. Žiaľ, väčšina bez želaného efektu zhodnotenia.

(Zdroj: Shutterstock)

Pandémia nám naplno odhalila, aké dôležité je mať vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu. Častokrát nám pomôže pri náhlom výpadku niektorého z príjmov v rodine alebo pri neočakávanom výdavku ako je napríklad väčšia oprava v byte alebo kúpa nového spotrebiča, lebo starý sa pokazil.

Sporenie má však nepochybne veľký význam aj pri väčších plánoch orientovaných do menej či viac vzdialenej budúcnosti. Vtedy už určite nie je jedno, či si sporíte len na bežnom sporiacom účte alebo využijete produkt, ktorý vám zabezpečí aj ochranu pred infláciou a zhodnotí vaše úspory.

Ako teda sporiť efektívne?

Odpoveď sa skrýva v rozumne nastavenom investičnom sporení , ktoré dodáva peniazom výnosový potenciál. Čoraz viac ľudí si začína uvedomovať, že pre vyšší výnos je potrebné podstúpiť aj určité riziko kolísania hodnoty úspor. Hodnota úspor pri investičnom type sporenia môže byť síce dočasne nižšia, ale sporiteľ vie, že časom hodnota jeho nasporených peňazí rastie a môže dosiahnuť zhodnotenie na úrovni 2% a viac. Vďaka tomu ochráni svoje úspory pred infláciou, ktorá je aktuálne na úrovni 1,6 % a jej priemer za minulý rok bol na úrovni 1,9%.

Výhody investičného sporenia

Ďalšia z výhod investičného sporenia okrem výnosového potenciálu spočíva v jeho flexibilite a dnes už aj praktickej dostupnosti. Tatra banka ponúka Investičné sporenieTB priamo vo svojej mobilnej aplikácii. Klienti si tak môžu toto Investičné sporenieTB nielen jednoducho a pohodlne založiť za pár minút, ale ho aj sledovať a flexibilne spravovať podľa potreby. Vedia si napríklad posielať mimoriadne platby v ľubovoľnej výške alebo naopak môžu v prípade potreby Investičné sporenieTB aj dočasne pozastaviť.

Nastavenie očakávaní a vyhovujúcej investičnej stratégie

Pre odbúranie pochybností alebo obáv spojených s investičným sporením, pripravila Tatra banka praktickú pomôcku v podobe Investičnej kalkulačky . Klient si vie jednoducho zvoliť kategóriu Investičné sporenieTB, výšku pravidelnej sumy sporenia, plánovanú dobu i stratégiu zhodnotenia úspor. Získa tak konkrétnejšiu predstavu o tom, čo ho ako pravidelného investora čaká a aký je predpokladaný výnos.

Upozornenie :
S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.

4 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.

5 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.

9 h