Význam vlákniny
Vláknina je nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy, no napriek tomu jej väčšina z nás nevenuje dostatok pozornosti. Ide v podstate o nestráviteľný sacharid, ktorý sa nachádza hlavne v ovocí, zelenine, strukovinách či obilninách. Jej výživová hodnota je síce nulová, no pre správne fungovanie ľudského organizmu je nevyhnutná. Nedostatočný príjem vlákniny môže okrem nepríjemných tráviacich ťažkostí dokonca spôsobiť aj vážne ochorenia.
Denne by mala dospelá žena prijať asi 25 g a muž asi 38 g vlákniny denne. Štatistiky však, žiaľ, ukazujú, že drvivá väčšina populácie sa radí do skupiny s nedostatočným príjmom vlákniny. Mnohí z nás dokonca nepokryjú ani polovičný príjem dennej odporúčanej dávky.
Prečo si dať pozor na dostatok vlákniny v strave?
Dostatočný príjem vlákniny prináša hneď niekoľko zdravotných benefitov. Okrem podpory chudnutia a správneho trávenia výrazne znižuje riziko vzniku ochorení koronárnej tepny, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obezity, niektorých ochorení žalúdka a črevného traktu.
Podľa štúdie Univerzity verejného zdravotníctva Harvard T.H. Chan sa u žien, ktoré v období dospievania a v mladom dospelom veku konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, výrazne zníži riziko vzniku rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré konzumujú menej potravinovej vlákniny. V štúdii sa píše aj o tom, že konzumácia potravinovej vlákniny znižuje o takmer 40 % riziko vzniku divertikulitídy (zápalové ochorenie hrubého čreva).
Najčastejším následkom nedostatočného príjmu vlákniny je zápcha, ktorá môže pri dlhodobom trvaní spôsobovať hemoroidy a kŕčové žily. Strava chudobná na vlákninu poškodzuje črevnú mikroflóru, v dôsledku čoho sa v nej množia škodlivé mikroorganizmy, ktoré zasahujú do správnych tráviacich procesov. Vláknina pomáha probiotickým baktériám pri rozmnožovaní. Ak sa ich počet zníži, nahradia ich patogény – škodlivé baktérie, ktoré okrem iného spôsobujú nadúvanie. Strava bohatá na vlákninu doslova vyživuje probiotické baktérie a zároveň zvyšuje rozmanitosť črevnej flóry.
Potraviny bohaté na vlákninu
Vyvážený jedálniček by mal obsahovať vlákninu z rôznych zdrojov, aby sa naša strava nestala jednotvárnou. Na tanieri by sa preto pravidelne malo objavovať sezónne ovocie a zelenina, ale aj rôzne superpotraviny, ako napríklad chia či konopné semená. Dobrým zdrojom vlákniny sú tiež celozrnné obilniny a strukoviny.
Ovocné vločky Flake’n’berries – revolúcia vo svete zdravej výživy
Okrem bežných zdrojov vlákniny často siahajú vyznávači zdravého životného štýlu po rôznych superpotravinách a alternatívnych zdrojoch. Najznámejším výživovým doplnkom na doplnenie vlákniny je psyllium. Ak máte s psylliom skúsenosti, určite nám dáte za pravdu, že nie je jednoduché zakomponovať ho do stravy tak, aby ste si na jedle skutočne pochutnali... Svoje jedlo pritom môžete obohatiť o tak dôležitú vlákninu rovnako efektívne a zároveň mimoriadne chutne!
Ovocné vločky Flake’n’berries sú skutočnou revolúciou v oblasti zdravej výživy. Špeciálna technológia spracovania umožňuje doplniť potrebnú dennú dávku vlákniny mimoriadne jednoducho a chutne zároveň. Čo sú to vlastne ovocné vločky a ako vznikajú?
Značka Bobule, ktorá sa venuje pestovaniu a spracovaniu slovenského bobuľovitého ovocia do BIO štiav, výživ a džemov, prišla v rámci rozvíjania stratégie zero waste a podpory zdravého životného štýlu s absolútnou novinkou na trhu. Výlisky, ktoré ostávajú po spracovaní ovocia, špeciálnou technológiou suší a drví na ovocné vločky, ktoré uvádza pod značkou Flake’n’berries. Sú vyrobené z čistého ovocia v BIO kvalite a obsahujú až 45 % prírodnej ovocnej vlákniny.
Vďaka ekologickému pestovaniu bez hnojív a postrekov, šetrnému spracovaniu (lisovaniu za studena) a poctivej výrobe bez pridania konzervantov, umelých farbív, sladidiel a zahusťovadiel si Bobule zachovávajú maximum zdraviu prospešných látok. Počas chrípkovej sezóny rozhodne odporúčame na posilnenie imunity napríklad 100 % šťavu z rakytníka.
Ovocné vločky v kuchyni
Ovocné vločky sú ideálnym spôsobom, ako doplniť dennú dávku vlákniny chutne, efektívne a bez starostí.
- Pridajte si Flake’n‘berries do raňajkovej kaše, ktorej nie len dodajú jemnú ovocnú chuť, ale aj doplnia potrebné množstvo vlákniny, ktorá sa bude postupne uvoľňovať počas dňa.
- Ak patríte medzi milovníkov smoothie, jednoducho nasypte ovocné vločky do mixéra spolu s ovocím či zeleninou a vyskúšajte rôzne kombinácie. Okrem potrebných živín dodajú smoothie aj sýtu ovocnú farbu.
- Jeme nie len ústami, ale aj očami a ani zdravé pečenie nie je výnimkou. Pridajte Flake’n’berries do obľúbenej tvarohovej či smotanovej plnky, ktorú krásne prírodne zafarbia a okrem zdravej vlákniny jej dodajú aj jemný ovocný nádych.
Fantázii sa medze nekladú a ovocné vločky môžete vyskúšať aj v kombinácii so slanými pokrmami. Inšpirujte sa chutnými videoreceptami na stránke bobule.sk.