SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov

Do platnosti vstúpili zmeny Zákonníka práce týkajúce sa aj príspevku na stravovanie. Na nastavenie si nových pravidiel máte čas.

Ako zamestnávateľ už isto viete, že zavádzanie akýchkoľvek zmien sa bez komunikácie so zamestnancami nezaobíde. Inak tomu nebude ani v prípade príspevku na stravovanie. Po novom sa bude môcť každý zamestnanec rozhodnúť pre formu vyplácania stravného – stravné lístky, stravné karty, finančný príspevok. Zamestnávatelia majú povinnosť umožniť svojím zamestnancom výber formy stravného najneskôr od 1. 1. 2022.

O zmene stravného nemôže rozhodnúť väčšina

Firmy by nemali zabúdať na to, že napriek diskusiám o väčšinovou hlasovaní zamestnancov sa nakoniec do zákona presadila individuálna voľba. To znamená, že firma nesmie internou smernicou alebo svojím konaním obmedziť osobný výber zamestnanca. Ak si aj v spoločnosti s tisíc zamestnancami vyberie jeden inú formu vyplácania ako ostatní, musí mu byť táto forma poskytnutá. V opačnom prípade hrozia firme pri inšpekcii nemalé sankcie. Ako zamestnávateľ totiž musíte vedieť vydokladovať, že ste voľbu zamestnancom umožnili, ako aj to, pre ktorú formu sa zamestnanci rozhodli a či bolo ich rozhodnutie rešpektované.

Nájdite si čo najjednoduchší systém

Aj napriek tomu, že preferencie vašich zamestnancov môžu byť rôzne a vám sa tak zbytočne skomplikuje administratíva, zo zákona musíte akceptovať voľbu každého z nich.

Výber stravného nemusíte zamestnancom umožniť len v prípade, ak im zabezpečujete hotovú stravu či už vlastnou kantínou, dovozom stravy alebo cez zazmluvnené stravovacie zariadenia. Takáto forma zabezpečenia stravy má totiž vždy prednosť pred akoukoľvek inou formou stravného.

Aby sa ale nestalo, že počas celého roka bude vaše personálne oddelenie zamestnávať voľba formy stravného, odporúčame nastaviť si vo vašej spoločnosti jasné pravidlá. Tie by mali vychádzať z práva každého zamestnanca zmeniť si formu stravného raz za 12 mesiacov.

Z pozície zamestnávateľa tak môžete stanoviť jeden termín v roku, ku ktorému budú môcť vaši súčasní zamestnanci oznámiť na personálnom oddelení svoje rozhodnutie o zmene vyplácania formy stravného.

Pripravte svojich zamestnancov na zmenu

Aby ste sa vyhli prípadnej nespokojnosti na pracovisku, dôležité je zamestnancom vysvetliť nielen to, kedy a z čoho si budú môcť vyberať. Informujte ich o tom, že blížiaci sa termín na nahlásenie zmeny po uplynutí 12 mesiacov si budú musieť ustrážiť sami. Že v prípade čerpania dovolenky budú povinní obrátiť sa so svojou žiadosťou o zmenu na personálne oddelenie ešte pred nástupom na dovolenku, inak dostanú možnosť voľby až o ďalší rok. Ale napríklad aj o tom, že ak sa rozhodnú pre finančný príspevok, tak im na účet nepríde plná suma stravného lístka, ale len časť, ktorou im aj dnes prispievate na stravu. Pokiaľ zamestnancom prispievate na stravu viac ako 2,81 eura na deň, nezamlčte im, že všetko nad rámec tejto sumy bude podliehať zdaneniu a odvodom. V opačnom prípade by ste si zarobili na zbytočné konflikty.

Otázok okolo noviniek v stravnom je aj po mesiaci od ich zavedenia do praxe mnoho. Využite preto čas, ktorý máte do konca roka. Zistite si predbežne preferencie svojich zamestnancov a prediskutujte s nimi prípadné nejasnosti či riziká. Do konca roka sa toho okolo stravného môže ešte mnoho vyjasniť.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 253
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 5 994
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 067
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 901
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 762
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 559
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 1 783
  8. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori? 1 721
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Júlové číslo magazínu Index je už v predaji. Aké články si v ňom prečítate?


INZERCIA 15 h

5. júla si na celonárodných oslavách pripomenieme dedičstvo sv. Cyrila a Metoda.


INZERCIA 2. júl

Náklady rástli pre škody v USA, liečba tam patrí k najdrahším.


INZERCIA 2. júl

Testovali sme rezorty v letoviskách Kemer, Antalya, Side, Alanya a Belek.


INZERCIA 2. júl
SkryťZatvoriť reklamu