Prečo sa český národný pivovar rozhodol ísť výlučne cestou exportu a svoje pivo nevarí aj mimo Českých Budějovíc?„Naše pivo sa totiž varí iba z lokálnych surovín, overených 125-ročnou tradíciou. Vodu s kvalitou dojčenskej máme z vlastnej studne priamo pod pivovarom. Aj malá zmena v zložení vody sa totiž na chuti piva výrazne odrazí,“ vysvetľuje riaditeľ Budweiser Budvar SK Ivan Schwarz.
Ďalšou originálnou zložkou je svetovo uznávaný žatecký chmeľ odrody Saaz. „Nepoužívame granule, ale celé hlavičky chmeľu, ktoré sypeme do varní ručne a robíme to v podstate ako jediní,“ uvádza nás do obrazu Ivan Schwarz. Haná na Morave je zas matkou špičkového sladu. Po žatve sa sladový jačmeň namáča a potom „suší“. Poslanie sladu z Hanej vrcholí v pivovare, kde každú kvapku piva rozžiari dozlatista. „Štvrtým dôvodom, prečo Budweiser Budvar varíme výlučne v Českých Budějoviciach, sú kvasnice. Naši pivní majstri už v roku 1895 vyvinuli vlastný kmeň pivných kvasníc Saccharomyces pastorianus , určených pre ležiak,“ zdôrazňuje riaditeľ Budweiser Budvar SK. Ďalším unikátom českého národného pivovaru je asi najväčšia kapacita ležiackych tankov v Európe. „V iných veľkých pivovaroch prechádza pivo fázou kvasenia a zrenia v jednom kroku. U nás mu doprajeme klasický dvojfázový proces,“ hovorí Ivan Schwarz.
Novinky, ktoré si zamilujete
Preto chutí originálny Budweiser Budvar dvanástka, výčapná desiatka, Budvar Tmavý alebo nealkoholický Nealko všade rovnako dobre. Takisto ako aj exkluzívny, 200 dní odležaný svetlý ležiak Budvar Reserve, jeden z najprémiovejších ležiakov sveta. Druhou novinkou je horký ležiak Budvar 33. Slovensko je jedinou krajinou na svete, kam bude vyvážaný.