Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pri príprave zálohovania sú na ťahu obchodníci

Pri príprave zálohovania sú na ťahu obchodníci, musia si vybrať ideálny systém zálohovania.

(Zdroj: TOMRA)

Podľa odborníkov cirkulárna ekonomika musí postupne nahradiť tradičný model produkcie. Spustenie zálohovania jednorazových obalov bude pre to kľúčové.

Slovensko sa dostáva do ďalšej fázy prechodu k cirkulárnej ekonomike, na rade sú obchodníci. Tí si aktuálne vyberajú spôsob, ako budú od 1. januára 2022 prevádzkovať zálohovanie PET fliaš a plechoviek vo svojich obchodoch – rozhodujú sa medzi manuálnym a automatizovaným zálohovaním v recyklomatoch. Na tento výber majú posledné mesiace, aby stihli mať všetko pripravené.

Dôležité je vybrať si systém, ktorý bude vyhovovať všetkým. "Podľa skúseností zo zahraničia vieme, že vratné automaty sú pre zákazníkov lákadlom. Ľudia sa budú vracať do obchodov, v ktorých môžu pohodlne zálohovať obaly," vysvetlil Roman Postl, konateľ spoločnosti TOMRA Collection Slovakia, ktorá je globálnym lídrom v oblasti zálohovania a recyklácie.

"Zálohovanie tak nie je príležitosťou len pre životné prostredie, ale aj pre samotných obchodníkov. Budú mať na výber – buď budú obaly zálohovať ručne pri pokladniach, alebo investujú do recyklačných automatov. A práve tieto recyklomaty sú z hľadiska úspechu kľúčové, pretože investície, ktoré do systému vložia na začiatku procesu, sa im vrátia v rôznych podobách," dodal Roman Postl.

Zálohovanie ako prvý krok k cirkulárnej ekonomike

Podľa správy organizácie Ellen MacArthur Foundation sa len 2 % plastových obalov na svete použijú opätovne pre podobný alebo rovnaký produkt. Milióny ton odpadu, ktorý má potenciál opäť sa dostať do obehu, tak ostanú nevyužité.

Slovensko sa aktuálne riadi podľa tradičného lineárneho modelu produkcie. Výrobné spoločnosti využívajú pri výrobe produktov prírodné zdroje a odpad, ktorý pri procese a spotrebe vzniká, sa vyhadzuje. Tento postup však vedie k plytvaniu, je nešetrný k prírode, neefektívny a dlhodobo neudržateľný.

Cieľom cirkulárnej ekonomiky, alebo inak povedané obehového hospodárstva, je pozerať sa na výrobky z iného pohľadu. Keď produkt dosiahne koniec svojho životného cyklu, nevyhodí sa, ale obaly sa opätovne použijú, alebo recyklujú. Takýmto spôsobom môžeme zachovať hodnotu výrobkov a materiálov čo najdlhšie, či dokonca im vytvárať hodnoty nové.

Cirkulárna ekonomika v praxi na príklade zálohovania

• Zber: Obaly sa vrátia do obchodov
  • Čistenie: Prázdne obaly sa vyčistia a pripravia na použitie
  • Plnenie: Vyčistené obaly sa opäť naplnia a vrátia do obehu
  • Nákup: Spotrebitelia si kúpia nové výrobky

Potenciál systému zálohovania na Slovensku

• 1,2 miliardy vyzbieraných prázdnych obalov
  • 180 miliónov € prostredníctvom vrátených záloh, ktoré zabezpečia cirkuláciu procesu
  • Odhadom 80 % obalov bude vrátených prostredníctvom recyklačných automatov

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Anna Boleynová bola asi najznámejšia zo šiestich žien anglického kráľa Henricha VIII.

18. jún

Odpovedá lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

18. jún

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.