Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Poradné fórum pre vysielanie pracovníkov v EÚ

Európski pracovníci sa čoraz viac pohybujú cez rôzne krajiny EÚ, ako migrujúci či vyslaní pracovníci.

Európski pracovníci sa čoraz viac pohybujú cez rôzne krajiny EÚ, či už ako migrujúci pracovníci alebo ako vyslaní pracovníci, ktorých ich spoločnosti na obmedzený čas posielajú pracovať.

Posledne menovaní sú chránení Smernicou (EÚ) 2018/957, ktorá vstúpila do platnosti 30. júla 2020 a ktorá priniesla dôležité inovácie, medzi ktoré patria:

• dávky, ktoré pozostávajú zo všetkých povinných prvkov odmeňovania za prácu v prijímajúcej krajine;
  • trvanie vyslania s maximálnym obdobím 12 mesiacov (ktoré možno predĺžiť na 18 mesiacov), počas ktorého musia spoločnosti zaručiť všetky pracovné podmienky platné v prijímajúcej krajine.

Napriek tejto novej smernice nie je vždy ľahko dostať sa ku potrebným informáciám, tykajúcim sa vyslaných pracovníkov.

V projekte financovanom z prostriedkov Európskej únie Synergy. Spreading the best practices in implementation of EU-Law on posted workers na ktorých sa zúčastňujú odbory a zamestnávatelia z Talianska, Poľska, Španielska, Belgicka, Českej republiky, Slovenska, Macedónska a Nórska, sa analyzovala súčasná situácia vyslaných pracovníkov (posted workers) a účinky novej Smernice; Zriadená bola tiež webová stránka s informáciami o vysielaní pracovníkov, a tiež s cieľom uľahčenia nadnárodnej spolupráce v tejto oblasti.

Naviac – bolo zriadené Poradné fórum, zamerané na pracovníkov, zamestnávateľov a verejnú správu, v rámci ktorého pôsobia rôzni odborníci z Talianska, Českej republiky, Poľska, Španielska a Slovenska a na ktorom odpovedajú na pochybnosti rôznych účastníkov rozhovoru a poskytujú potrebné informácie o podmienkach zamestnania v jednotlivých prípadoch vysielania pracovníkov na úrovni celej EÚ a na úrovni rôznych profesionálnych sektorov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Leto je skvelá príležitosť pre rodičov, ako naučiť deti finančnej zodpovednosti.

13 h

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás.

15 h

Pracovať v Silicon Valley je snom každého "ajťáka". Určite vás zaujme možnosť pracovať na svetových projektoch aj na Slovensku.

23 h