Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Rakovina pankreasu nepodceňujte príznaky a varovné signály

Rakovina pankreasu je jednou z najzákernejších chorôb, ktorej čelíme čoraz viac.

Táto choroba má veľmi pomalý nástup a príznaky sú zo začiatku takmer zanedbateľné. Nezabúdajte preto, kontrolovať váš zdravotný stav a nepodceňovať akúkoľvek jeho zmenu.

Rakovina pankreasu – príznaky a varovné signály

Rakovina pankreasu je nazývaná aj tichým zabijakom, pretože v počiatočnej fáze sú príznaky takmer zanedbateľné a len malé množstvo ľudí si ich uvedomuje. Skryté príznaky rakoviny pankreasu sú nadmerná únava, takmer nulový apetít či úbytok hmotnosti. Tieto drobné zmeny si takmer nikto nevšíma a ťažkosti prichádzajú až keď sa rakovina rozšíri i na iné miesta. Varovnými signálmi môže byť taktiež zvláštny typ cukrovky, neinfekčná žltačka alebo bolesť v podbrušku či v chrbte.

Ako prebiehajú jednotlivé fázy rakoviny pankreasu

Priebeh tejto zákernej choroby by sme mohli rozdeliť do 4 fáz :

• Fáza 0 – je to počiatočná fáza, po tom, čo sa objavil karcinóm v tele. Na prvý pohľad je ťažko rozpoznateľná a 90% pacientov netuší, že sa v tejto fáze nachádza.
  • Fáza 1 – nádor sa začína zväčšovať a pomaly v tele rastie. V tejto fáze pacient môže pocítiť prvé príznaky, avšak všetko je závislé od sily organizmu. V prípade, že postihnutý má silnejšiu imunitu, príznaky sa ešte nemusia prejaviť.
  • Fáza 2 – zhubný nádor sa čoraz viac rozširuje a dostáva sa do okolitých tkanív a orgánov ako sú žlčovod či dvanástnik. Začínajú sa prejavovať prvé príznaky ako napríklad neinfekčná žltačka.
  • Fáza 3 – v tejto fáze sú zasiahnuté už lymfatické uzliny a okolité nervy. Rast karcinómu je čoraz rýchlejší a postupne zasahuje cievy v blízkosti slinivky brušnej.
  • Fáza 4 – Choroba je už v pokročilom štádiu, okrem okolitých orgánov sa rozšírila aj do vzdialených orgánov, vrátane pečene alebo pľúc.

Akým spôsobom prebieha liečba rakoviny pankreasu?

Liečba rakoviny pankreasu je závislá, od toho, v ktorej fáze sa chorý nachádza. A teda od toho, kedy sa lekárom nádor podarilo odhaliť. Čím je nádor menší a menej rozšírený, tým je liečba prijateľnejšia a efektívnejšia. Vo všeobecnosti sa však na liečbu rakoviny pankreasu používajú metódy ako pri iných onkologických ochoreniach.

Ak je nádor odhalený v skorom štádiu, liečbou je chirurgický zákrok. Pri tomto type liečby sa odstráni pankreas alebo len jeho časť. Cieľom je vyoperovať nádor z organizmu. Chirurgická liečba je častokrát kombinovaná s chemoterapiou alebo rádioterapiou, ktorú pacientovi nasadia pred alebo po plánovanej operácii.

V prípade, že nádor je tak rozšírený, že operácia nie je možná, liečba prebieha formou chemoterapie alebo rádioterapie. Táto forma liečby dokáže predĺžiť život pacientov až o niekoľko rokov. Bohužiaľ má však i nepriaznivé účinky na organizmus, ako napríklad zvracanie či vypadávanie vlasov. No v porovnaní s jej efektívnym výsledkom voči karcinómom sú tieto príznaky zanedbateľné.

V súčasnosti je populárna i cielená liečba, ktorá má menej nežiaducich účinkov ako chemoterapia. Liečba využíva špeciálne účinky enzýmov, ktoré ničia karcinómy v tele a bránia im sa rozmnožovať a rozširovať.

Kvalitná strava je dobrým základom na vyhnutie sa rakovine pankreasu

Možno sa pýtate, čo jesť pri rakovine pankreasu, aby ste zmiernili jej účinok. Kvalitná strava a dobrá životospráva sú dôležité pri boji s rakovinou. Určite by ste mali do svojho jedálnička zaradiť dostatok potravín ako je ovocie a zelenina, zdravé tuky (orechy, avokádo), proteíny ako vajíčka či biele mäso a taktiež pite veľa zeleného čaju. Naopak, vyhnúť by ste sa mali červenému mäsu, mastnému a vyprážanému jedlu, polotovarom a určite vynechajte alkohol. Taktiež by ste mali obmedziť počet sladkostí na úplne minimum, tak pomôžete vášmu telu pri boji s touto zákernou chorobou.

Rakovina pankreasu je zákerná choroba a boj s ňou je naozaj náročný. Zaberie vám veľa času a vezme aj veľké množstvo energie. Zostáva na vás, aby ste neprestali bojovať a nevzdali sa. Liečba môže byť finančne náročná, preto treba myslieť na zdravotné poistenie. Zdravotná poisťovňa Union myslí na takéto zákerné choroby a svojich klientov podporuje pri ťažkom v boji. S Union sa nemusíte báť, že by ste naň zostali sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zmena zdravotnej poisťovne nikdy nebola jednoduchšia.

40m

Sladké plody brusnice si okrem lahodného koláča spájame i s liečbou ochorení vylučovacej sústavy. Právom.

4 h

Skúter Medley je praktický, spoľahlivý a bezpečný, ako stvorený na mestské cesty.

11 h