Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Čo je viac ako pracovný kolektív? Komunita

Práca nie je len o finančnej odmene. Ľudia hľadajú miesto, kde sa môžu cítiť dobre.

Slovenská softvérová spoločnosť Vacuumlabs vznikla ako startup a dnes poskytuje služby pre klientov nielen v bankovej oblasti po celom svete. Na trhu je necelých desať rokov, pričom je neustále v procese intenzívneho rastu. Jej úspech stojí práve na šikovných ľuďoch, ktorí ju tvoria. Každý deň pracuje na tom, aby sa v nej cítili dobre. “Filozofia benefitov vo Vacuumlabs je jednoduchá - benefity sú u nás pevnou hodnotou, ktorú si človek za peniaze nevie kúpiť,” hovorí Dominika Ďurišová, happiness manažérka vo Vacuumlabs.

Benefit číslo jeden?

Už od začiatku fungovania sa Vacuumlabs stará o to, aby termín work-life balance nebolo iba čarovné slovíčko v inzeráte. V spoločnosti od jej založenia v roku 2012 kladú dôraz na rozvíjanie vzťahov. Komunitné cítenie spoločnosti najlepšie reprezentuje podujatie #vacuumbeer, ktoré rastie spolu s firmou od jej začiatku.

Silným prvkom, ktorý spája komunitu, je práve jedlo a káva. Vo Vacuumlabs vzniklo prostredie ideálne pre rast komunity. Firma sídli v coworku The Spot a v rámci neho využívajú jej ľudia jedáleň s vlastným šéfkuchárom. Na výber je vždy pestrá ponuka s dôrazom na výživové obmedzenia alebo preferencie, no veľkým plusom je napríklad aj množstvo ušetreného času. Ani zďaleka to však nie je o jedle. “Myšlienka spoločných obedov je postavená na tom, že spolu nielen jeme, ale sa aj rozprávame o témach mimo pracovného stola. Každý má možnosť prisadnúť si k väčšej skupine počas raňajok, obeda či olovrantu a spoznať ďalších kolegov. Rovnaký cieľ má aj naša interná kaviareň s baristom - prispieva k vytváraniu a udržiavaniu vzťahov.”

Motivácia k zdravému životnému štýlu

Vo svojom hlavnom sídle, v coworku The Spot, má Vacuumlabs okrem vlastnej jedálne aj profesionálny gym. “Aj toto je jeden zo spôsobov ako pomáhame našim ľuďom šetriť čas. Priamo v office môžu ísť na fyzioterapiu, ísť si s trénerkou zacvičiť alebo sa vybehať na bežecký pás,” prezrádza Dominika.

A keďže spoločnosť kladie okrem zdravia svojich ľudí veľký dôraz aj na životné prostredie a ekologický životný štýl, tento rok ponúkla všetkým tým, ktorí do práce chodia na bicykli, servis priamo na pracovisku. “Je to drobnosť, ktorá im ale ušetrila čas spojený s hľadaním a návštevou prevádzky,” dopĺňa happiness manažérka.

Špecialitou v úspore času medzi benefitmi sú concierge služby, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa postarali o čokoľvek, čo ľudia vo Vacuumlabs potrebujú – či už je to nákup potravín alebo podanie zásielky na pošte.

Nielen zdravé telo, ale aj pokojná myseľ

Vacuumlabs mimoriadne citlivo pristupuje k otázke tzv. work-life balance a s ňou súvisiacou duševnou pohodou svojich ľudí, obzvlášť v neustále vypätej pandemickej situácii. Práve preto spoločnosť spustila pilotnú verziu spolupráce so startupom ksebe. “Táto spolupráca je nám o to milšia, že medzi tvorcami tohto startupu sú naši bývalí kolegovia a spolupracovníci. Majú našu dôveru, preto s nimi nastavujeme spoluprácu a teraz zisťujeme, do akej miery o ňu majú naši ľudia záujem.”

Práca v časoch Covidu

Pandémia spoločnosť utvrdila v tom, že home office naozaj nevyhovuje každému – preto sa rozhodla dať svojim ľuďom možnosť voľby, či budú prichádzať do kancelárie alebo nie. “Začali sme našich ľudí testovať na náklady firmy a umožnili sme im príchod do kancelárie. Vďaka tomuto prístupu sme si zachovali bezpečné pracovné prostredie, nechceli sme totiž stratiť spoločný kontakt. Najprv sme si najali externú firmu, následne sme spustili pôvodne interný projekt Rýchlotest-Covid, ktorý sa ukázal byť veľmi efektívnym a práve počas posledného roka ukázal svoj potenciál naplno,” dodáva Ďurišová.

Aj napriek vakcinácii, Vacuumlabs pravidelne testuje svojich ľudí niekoľkokrát do týždňa slinnými RT-PCR testami, ktoré im hradí v plnej výške.

Projekty stabilnej slovenskej firmy s pozitívnym spoločenským dopadom

Tak, ako Vacuumlabs pristupuje k svojim ľuďom, pristupuje aj k svojim klientom z celého sveta. Aj vďaka tomu mohla firma počas svojej existencie pracovať na projektoch, ako sú napríklad Mox.com (digitálna banka novej generácie v Hongkongu, ktorú talentovaní ľudia vo Vacuumlabs vytvorili od nuly za menej ako dva roky), Yoroi (mobilná verzia peňaženky pre kryptomenu Ada, ktorá má už viac ako 170-tisíc stiahnutí), či online kalkulačka uhlíkovej stopy pre spoločnosť Doconomy. Takisto stála pri zrode úplne prvej digitálnej bankovej platformy pre LGBTI+ komunitu v USA s názvom Daylight.

Viac informácií sa dozviete na www.vacuumlabs.com.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Agresívne brzdenie a spôsobenie dopravnej nehody - čí je to vina? Bez palubnej kamery to nedokážete, ako na tomto zázname!

5 h

Ako zvoliť ten správny model a čo by mal alebo nemal smartfón pre deti spĺňať

9 h

Fúkanou izoláciou sa dá zatepliť strecha či strop za pár hodín a bez odpadu. Prinášame vám odpovede na 6 najčastejších otázok.

12 h
SkryťZatvoriť reklamu