Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

V Budimíre rozkvitnú japonské čerešne

Tridsaťdva japonských čerešní bude zdobiť obec Budimír.

Kuriérska spoločnosť Slovak Parcel Service v rámci svojich zelených aktivít a ochrany životného prostredia v spolupráci s vedením obce Budimír vysadila v sobotu 6. novembra 2021 tridsaťdva sakúr. Tieto stromy, ktoré sú typické pre Japonsko, budú skrášľovať prostredie obce a vytvoria jej obyvateľom nové miesto na oddych. Vďaka ich atraktívnemu vzhľadu sa Budimír stane zaujímavou lokalitou aj pre ľudí zo širokého regiónu.

„Pripájame sa k iniciatívam na záchranu planéty a nadväzujeme našimi aktivitami na odkaz, ktorý zaznel aj na klimatickom samite v škótskom Glasgowe. V obci Budimír sme vysadili prvých 32 japonských čerešní a toto je len začiatok našej zelenej cesty. Touto činnosťou chceme aspoň čiastočne kompenzovať našu uhlíkovú stopu a ako kuriérsky líder na trhu máme morálnu povinnosť tieto zelené aktivity naďalej rozvíjať,“ povedal Ján Ťurek, konateľ Slovak Parcel Service.

V čase klimatickej krízy je výsadba stromov nevyhnutná, keďže pomáhajú produkovať kyslík a absorbujú oxid uhličitý, sú navyše prirodzeným habitatom pre živočíchy a poskytujú tieň. Japonské čerešne známe ako sakury sú typické svojou výraznou farbou, najmä ružovou. Pre Japoncov ide o národný symbol. V obci však ide o unikátnu drevinu.

„Pre Budimír to bol krásny a významný deň. Vždy sa usilujeme zabezpečiť našim obyvateľom to najlepšie a výsadba nových japonských čerešní k tomu jednoznačne patrí. Som si istý, že občania budú v okolí týchto jedinečných stromov tráviť veľa času a spríjemní im to život v obci. Som presvedčený, že Budimír sa stane vďaka japonským čerešniam atraktívnou a vyhľadávanou lokalitou pre regionálny cestovný ruch,“ vysvetlil Vojtech Staňo, starosta obce Budimír.

Slovak Parcel Service postavil v obci Budimír v roku 2010 svoje regionálne distribučné centrum, v ktorom pracuje vyše 120 pracovníkov – aj to bol dôvod, prečo sa s výsadbou stromov začalo na východe. Najväčšia kuriérska spoločnosť na Slovensku chce tiež v roku 2022 pokračovať v tejto myšlienke. Je to súčasť stratégie firmy, ktorá je priateľská k životnému prostrediu. Kuriéri už zaviedli elektronický príjmový doklad a biometrický podpis, nástroje ktoré šetria tony papiera ročne. Spoločnosť tiež pracuje na rozšírení elektrického vozového parku.

„Mám radosť, že nové sakury vyrastú nielen v obci, ale tiež bezprostredne pri areáli Slovak Parcel Service, ktorý je súčasťou Budimíra. Verím, že týmto krokom sa nám podarí ešte viac utužiť vzťahy medzi ľuďmi v obci a našimi kuriérmi,“ reagoval Ján Spišák, oblastný riaditeľ Slovak Parcel Service pre východné Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

7 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu