Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Čomu dnes čelí oblasť financovania nehnuteľností?

Danka Morávková z Tatra banky o aktuálnej situácii v projektovom financovaní.

zdroj: Profimediazdroj: Profimedia

Pod spojením financovanie nehnuteľností si najčastejšie predstavíme hypotekárne úvery určené na kúpu bytu či domu. Vo svojej podstate ale ide o oveľa širšiu škálu financovania a netýka sa len fyzických osôb. Naopak, financované sú vo veľkom aj rôzne projekty a budovy, ktoré buď slúžia podnikateľom a firmám alebo aj verejnosti. Najčastejšie sa takéto financovanie týka výstavby bytových domov a administratívnych budov, nákupných centier, priemyselných parkov a logistických centier, hotelov alebo budov určených pre verejné užívanie.

Kľúčové odvetvie našej ekonomiky

Financovanie nehnuteľností ako odvetvie, nazývané aj anglickým pojmom Real Estate, je považované za jeden z hlavných pilierov ekonomiky. Okrem rozvoja podnikateľského prostredia poskytuje totiž pracovné príležitosti tisíckam ľudí. Zďaleka nejde len o maklérov alebo predajcov, ako si mnohí ľudia myslia. Toto odvetvie otvára príležitosti pre ďalšie profesie, ako sú znalci ohodnocovania majetku, nespočetné profesie spojené s prípravou projektu, so samotnou výstavbou a potom s následnou správou budov. Patria sem ale aj profesie vo vývoji, poradenstve či vzdelávaní.

V komerčných bankách sa poskytovaniu úverov menším i väčším firmám za účelom kúpy, prestavby alebo výstavby nehnuteľností venujú tiež celé tímy ľudí. Ako uvádza Danka Morávková, vedúca oddelenia financovania nehnuteľností v Tatra banke, obchodný vzťah na jednom projekte niekedy trvá aj desať rokov a je do neho zapojených mnoho ľudí a útvarov. „S klientom začíname spolupracovať od momentu nákupu pozemku, cez výstavbu projektu až po jeho plné prenajatie alebo predaj,“ vysvetľuje.

Príležitosť pre stredne veľkých developerov a vstup zahraničných spoločností na slovenský trh

Aktuálna situácia na trhu s nehnuteľnosťami praje výstavbe nehnuteľností na bývanie. Rozmach takýchto projektov nastal aj v regiónoch a mestách, kde sa posledné desaťročia nič nové nestavalo. Práve táto situácia pozitívne nahráva menším a stredne veľkým developerom pôsobiacim v regiónoch Slovenska. Jednak môžu využiť priaznivú trhovú situáciu, aj keď s aktuálnymi rizikami, no zároveň majú výhodu vďaka svojmu zázemiu a know how z už zrealizovaných projektov. Na tento rozmach pochopiteľne reagujú aj banky s vyššou vôľou financovania tohto segmentu, avšak zároveň oveľa citlivejšie nazerajú na developera, ktorý stojí za projektom.

„Vďaka rastúcim predajným cenám chcú využiť príležitosť potenciálneho zisku aj podnikatelia z iných oblastí, a keďže okrem predajných cien prudko narástli aj ceny materiálov a energií, nováčika v tejto oblasti to môže fatálne zaskočiť,“ objasňuje Danka Morávková z Tatra banky.

Okrem bytovej výstavby banky evidujú aj prebytok likvidity na trhu, čo spôsobuje väčšiu ochotu nakupovať už existujúce nehnuteľnosti určené na prenájom. Týka sa to hlavne obchodných centier, logistických hál a kancelárskych budov. „Zaznamenávame výraznú aktivitu nielen regionálnych developerov, ale aj väčších investičných fondov a zahraničných spoločností, čo hodnotíme veľmi pozitívne“, spomína Morávková.

Nákupné centrá a kancelársky sektor nebudú zívať prázdnotou

Dopad pandémie na obchodné centrá v rokoch 2020 a 2021 je zrejmý, avšak vo všeobecnosti sa nepredpokladá, že v dôsledku pandémie dôjde k rozsiahlemu zatváraniu obchodných centier. Aj keď model ich budúceho fungovania je nateraz otvorený, naďalej prebiehajú rokovania o financovaní s väčšími i strednými developermi. Z dlhodobého hľadiska si však Danka Morávková myslí, že priamym následkom pandémie bude skôr zmena nájomníkov, zmenšenie priestorov alebo ich presun do inej časti nákupného centra a dobre etablované obchodné centrum sa časom zotaví. Zaujímavosťou je, že v porovnaní návštevnosti spred marca 2020 a po apríli 2021 síce nastal pokles v počte návštevníkov, avšak obnos minutých peňazí v nich je vyšší. A to dokonca aj na starých kolekciách oblečenia. Pre mnohých ľudí je stále efektívnejšie vyriešiť všetko naraz v jednom nákupnom centre.

Inak to nie je ani v prípade kancelárskych priestorov. Dočasne síce poklesol výskyt ľudí v kanceláriách a mnohé firmy prešli alebo prejdú na tzv. hybridný režim (striedanie práce z domu a v kancelárii v stanovenom pomere), no podľa slov Danky Morávkovej je len otázka času, kedy sa vrátime späť do kancelárií v oveľa vyššom počte, ako to naznačujú predikcie. Z dlhodobého hľadiska väčšina zamestnancov nebude ochotná miešať súkromné a pracovné prostredie alebo jednoducho potrebuje vhodný pracovný priestor, lebo doma na to nemá vytvorené podmienky. „Mnohí sa budú chcieť vrátiť k tomu, aby mali svoj vlastný stôl s vlastným, osobným priestorom,“ dodáva Morávková. Je zrejmé, že mnoho firiem zredukuje prenajatý priestor, avšak pri projektoch v dobrej lokalite a s udržateľným konceptom (tzv. zelené budovy) sa o ich existenciu a naplnenosť v dlhodobom horizonte nikto neobáva.

Financovanie nehnuteľností | Tatra banka

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

10m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu