SME
Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Ako vyzerá znižovanie uhlíkovej stopy u pivárov?

Heineken Slovensko odkryl svoju stratégiu zodpovedného podnikania

Zdroj: HeinekenZdroj: Heineken

Veľa sa o nej hovorí, ešte viac píše a skloňuje sa už aj v bežných konverzáciách – uhlíková stopa. O jej dopade na životné prostredie počúvame z mnohých strán, a to nielen prostredníctvom rôznych environmentálnych iniciatív, angažujú sa i mnohé významné spoločnosti, veľkí hráči na trhu, ale aj jednotlivci. Ukazuje sa, že zohrá kľúčovú rolu v otázke zelenších zajtrajškov pre generácie, ktoré prídu po nás. Jej zníženie je jedným z hlavných pilierov pivného lídra na slovenskom trhu, spoločnosti HEINEKEN Slovensko, ktorá sa globálne zaviazala k uhlíkovej neutralite vo výrobe do roku 2030 a v celom dodávateľskom reťazci do roku 2040. Čo to ale v praxi znamená a ako vlastne vyzerá udržateľné podnikanie? Ukazuje sa, že ide o náročný, prepracovaný systém, ktorý začína už od zrnka jačmeňa.

Čo je to vlastne uhlíková stopa?

Veľa o nej diskutujeme, no nie vždy je nám celkom jasné, čo vlastne predstavuje. V prípade uhlíkovej stopy hovoríme o miere dopadu ľudskej činnosti na životné prostredie. Čo je ale formulácia, tak povediac, základná. Presná a detailná definícia je už pomerne zložitejšia a názory sa v niektorých prípadoch stále rôznia. Vo všeobecnosti by sme ale mohli povedať, že v prípade jednotlivcov sa berú do úvahy prevažne priame emisie, vznikajúce napríklad pri používaní dopravných prostriedkov, vykurovaní a pod. To všetko sa zohľadňuje a prepočítava. Výsledkom je spočítaný dopad na životné prostredie vplyvom týchto činností. V prípade spoločností to ale až také jednoduché nie je. Výpočet zaťaženia planéty je v tomto prípade sofistikovanejší, berie sa do úvahy celý proces podnikania, každý jeden aspekt výroby, ktorý vstupuje do koncového výsledku.

Rovnakou metrikou k tomu pristupuje i spoločnosť HEINEKEN Slovensko, ktorá sa pozerá na svoj celý výrobný reťazec, od zrnka jačmeňa až po finálny produkt, a identifikuje príležitosti na znižovanie uhlíkovej stopy. Nehovoríme tak „iba“ o samotnej preprave produktov z pivovaru smerom ku koncovému zákazníkovi, akoby sa sprvu mohlo zdať. Slovenský pivný líder sa zameriava na zníženie CO2 naprieč celým dodávateľským reťazcom. Podniká tak k kroky v oblasti poľnohospodárstva, zásobovania, výroby, obalov a v oblasti logistiky.

Zohľadňujúc svoj cieľ smerom k uhlíkovej neutralite, upriamuje Heineken pozornosť na rôzne detaily, ktoré v celkovom výsledku zohrávajú svoj význam. Výnimkou nie sú napríklad ani také, pre pivárov mimoriadne potrebné, chladničky. Tie spoločnosť nakupuje iba 100% zelené, spĺňajúce najprísnejšie environmentálne štandardy.

Ak to vezmeme od konca, preprava je významnou časťou distribučného reťazca a predstavuje nemalé zaťaženie smerom k životnému prostrediu. Zároveň je zväčša tou, ktorú verejnosť najväčšmi vníma v spojení s termínom uhlíková stopa. Spoločnosť preto so svojím hurbanovským pivovarom podniká praktické kroky, ktoré ju znižujú.„Minulý rok sme rozšírili flotilu o jeden LNG kamión v primárnej logistike, čím ušetríme 11458,95kg CO2 za jeden rok. Navyše, tento rok sme začali s výstavbou sila, v ktorom budeme skladovať kryštálový cukor. Ten budeme následne spracovávať na tekutý a používať do našich výrobkov. Tekutý sirup tak budeme vyrábať namieste, namiesto jeho dovozu. Znižujeme tak ročne CO2 v doprave o 30 – 40%,“ informuje Martin Poszgay, výrobný riaditeľ v HEINEKEN Slovensko.

Zároveň, pivný líder postupne nahrádza viac ako polovicu doterajších vysokozdvižných vozíkov za ekologickejšie, ktoré budú poháňané elektrickou energiou.

Lokálna podpora farmárov so zapojením sladovne

Snažiac sa aktivovať každú oblasť výrobného reťazca, pristupuje hurbanovský pivovar zodpovedne k znižovaniu uhlíkovej stopy už pri výbere samotných surovín pre výrobu piva. Hurbanovská sladovňa sa stala minulý rok súčasťou globálneho projektu, ktorého cieľom je podporiť udržateľné pestovania jačmeňa. V rámci iniciatívy „Načapuj si lepší svet” tak podporuje pivný líder slovenských poľnohospodárov a takmer všetky suroviny, ktoré dnes potrebuje k výrobe piva (voda, slad, kvasinky) sú slovenského pôvodu. Výnimkou je chmeľ, ktorý sa na Slovensku, žiaľ, pestuje iba v minimálnej miere. Aktiváciou spolupráce s lokálnymi farmármi sa významne znižuje uhlíková stopa, inak spôsobená dovozom surovín zo zahraničia.

Hurbanovská sladovňa sa môže rovnako tak pochváliť aj prvenstvom v používaní zelenej elektrickej energie spomedzi všetkých Heineken sladovní na svete.

Rekuperácia aj znižovanie plastov

Dôležitú rolu v dosiahnutí uhlíkovej neutrality zohrávajú aj procesy v rámci samotnej výroby piva. I v tejto oblasti nastupuje rad rôznych opatrení, ktoré, záverom, prinášajú želaný efekt.„V hurbanovskom pivovare sa snažíme krok za krokom nahradiť existujúce technológie takými, ktoré sú z pohľadu spotreby elektrickej energie efektívnejšie, a ktoré sú menej zaťažujúce pre planétu. V rokoch 2016 a 2017 sme napríklad vymenili kompresory na výrobu stlačeného vzduchu. V rámci procesov výroby v pivovare až 61 % spotreby CO2 pochádza z rekuperácie. CO2 zachytávame pri kvasení a vraciame ho opätovne do výroby. Už desaťročie produkujeme bioplyn ako obnoviteľný zdroj energie pre výrobu elektriny pre miestnu prevádzku. Naša spoločnosť takto dokáže počas jedného roka vyprodukovať 1 000 killowatt hodín zelenej energie,“ približuje Martin Poszgay.

To je len časť aktivít, ktoré spoločnosť vo svojom výrobnom procese aktivizuje smerom k zelenším zajtrajškom. Nemenej dôležitou témou v pivovare, sú plasty. V roku 2020 napríklad spoločnosť skrátila krk na PET fľašiach, čím ušetrila ročne 100 ton plastu.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.


13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.


14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.


INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu