SME
Pondelok, 17. január, 2022 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným

Postupov, akými možno vyrobiť pivo bez alkoholu alebo s jeho minimálnym množstvom, je veľa.

Za nealkoholické pivo sa môže podľa zákona označovať len také, ktoré obsahuje menej ako 0,5 percenta alkoholu. Pivovary sa toto číslo snažia ešte znížiť a čo najviac sa priblížiť k nule. Ako sa takého pivo vyrába?

Postupov, akými možno vyrobiť pivo bez alkoholu alebo s jeho minimálnym množstvom, je veľa. Rozdeľujú sa do dvoch základných typov: buď sa alkohol odstraňuje z bežne pripraveného piva, alebo sa využíva technológia, pri ktorej veľké množstvo alkoholu ani nevzniká.

Ako sa odstraňuje alkohol z bežného piva?

Môže prebehnúť viacerými metódami. Patrí k nim napríklad vákuová destilácia. Využíva to, že vo vákuu sa alkohol odparuje pri nižšej teplote, teda už pri 45 – 48 °C oproti bežným 78 °C. Pri tejto vyššej teplote by sa v pive mohli poškodiť zložky, ktoré majú vplyv na chuť či vôňu. Alkohol sa z piva odstraňuje aj metódou reverznej osmózy. Pivo sa pri nej filtruje cez špeciálnu membránu, ktorá prepustí len alkohol a vodu, iné zložky nie. Voda sa následne opäť doplní, no výsledný nápoj je už bez alkoholu, respektíve len s jeho stopovými množstvami.

Kvasenie treba spomaliť

K druhému typu výroby nealko piva patrí najrozšírenejšia metóda, takzvané regulované kvasenie. Pri varení akéhokoľvek piva je základom mladina, teda medziprodukt, ktorý vzniká varením sladiny (sladového extraktu) a pridaním chmeľu. Do mladiny sa po schladení pridajú pivovarské kvasinky. Tie pri procese kvasenia vytvárajú oxid uhličitý a alkohol.

Pri nealkoholickom pive sa však tvorbe alkoholu zabraňuje reguláciou kvasenia. „Aby sme zabránili tvorbe alkoholu v takej miere ako pri bežnom pive, musíme to kvasenie nejakým spôsobom trošku spomaliť,“ vysvetľuje Karol France, ktorý sa 40 rokov venoval kvalite piva v hurbanovskom pivovare. Zabezpečuje to nižšia teplota pri kvasení. Kvasinky sú tak pomalšie a produkujú menej alkoholu.

„Dá sa to dosiahnuť tiež tak, že kvasinkám z varne, kde to varíme, pošlete akoby menej potravy, teda proces varenia sa vedie tak, aby sacharidov, ktoré sú schopné kvasinky premieňať na alkohol a oxid uhličitý, bolo relatívne menej ako pri bežnom varení piva,“ hovorí dlhoročný obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko.

Pomáha sa tomu aj varením vysoko koncentrovanej mladiny, ktorá sa na konci riedi špeciálne upravenou vodou. Rozriedi sa tým aj to malé množstvo alkoholu, ktoré vzniká pri regulovanom kvasení, aby sa dosiahol jeho menej ako 0,5-percentný podiel. V prípade spoločnosti Heineken bol postup ešte zdokonalený až tak, že vo finále majú ich nealkoholické pivo nula percent alkoholu. V hurbanovskom pivovare túto technológiu vylepšovali dva roky. Vďaka nej sa nealkoholické pivá a radlery Zlatý Bažant môžu hrdiť číslom 0,0 % percenta alkoholu, a to pri zachovaní plnej pivnej chuti.

Kvalita nezaostáva

Ako je možné, že aj nealko pivo chutí ako pivo? Hlavnú zásluhu má na tom chmeľ, ktorý významne ovplyvňuje chuťové a aromatické zložky piva. V pivách Zlatý Bažant sa používa chmeľ z českého Žatca a výnimkou nie sú ani tie nealkoholické.

Aj v otázke kvality je podľa Karola Franceho nealkoholické pivo porovnateľné s alkoholickým. „Odborné kruhy alebo aj laická verejnosť niekedy v krčme pri pive diskutujú o tom, či si nealkoholické pivo zaslúži nazývať sa pivom. No ja tvrdím, že áno, pretože keď si zoberiete, z čoho sa vyrába mladina akéhokoľvek bežného piva, tak z tých istých surovín sa varí aj nealkoholické pivo,“ mieni odborník na kvalitu piva. Jediný rozdiel vidí v tom, že alkohol v pive dokáže dokresliť jeho chuť, hoci samotný nemá výraznú ani chuť, ani vôňu. Skúsený degustátor však nealko pivo rozozná hneď, keď si privonia.

Báť sa netreba za volantom ani v práci

Mnohí šoféri sa obávajú, že aj po vypití nealko piva môžu nafúkať. S 0,0 % pivami je však táto obava naozaj neopodstatnená, keďže v takomto nápoji sa nenachádza ani kvapka alkoholu.

Toto pivo je vhodné nielen pre šoférov, ale pre každého, kto si vybral cestu bez alkoholu, no nechce prísť o chuť dobrého piva. Môžu to byť aj matky, športovci alebo profesionáli, ktorí by si k obedu radi dopriali dobré pivo, ale v práci si to nemôžu dovoliť.

Zlatý Bažant vyrobil prvé slovenské nealkoholické pivá úplne bez alkoholu a dokonca si môžete vybrať až z troch druhov: Zlatý Bažant 0,0 % Svetlé, Zlatý Bažant 0,0 % Tmavé a Zlatý Bažant 0,0 % Extra Horké. Ďalšou možnosťou osvieženia sú veľmi populárne nápoje Zlatý Bažant Radler 0,0 % s rôznymi ovocnými príchuťami, dokonca aj vo verzii Extra Svieži bez pridaného cukru.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prečítajte si zaujímavosti o tom, ako Slováci investovali do kryptomien s Fumbi - krypto-investičnou jednotkou na trhu.


INZERCIA 11 h

Podmanivá atmosféra Marakéša vás očarí množstvom farieb a pulzujúcim životom.


INZERCIA 14. jan

Hovorí riaditeľ Nemocnice AGEL Košice – Šaca.


13. jan
Skryť Zatvoriť reklamu