Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Bez elektriny žili viac rokov, učil sa pri sviečkach

Vnuk s babkou strávia vianočné sviatky vo vlastnom. Ľudia sa im zložili na bývanie.

LELES/KRÁĽOVSKÝ CHLMEC. Radko, 12-ročný chlapec z obce Leles pri Veľkých Kapušanoch, sa učil niekoľko rokov iba pri sviečkach, v obhorenej miestnosti od ich plameňov. O Radka sa stará od narodenia jeho stará mama.

Jeho mama o Radka nikdy neprejavovala záujem a svojho otca nepozná. Mladý chlapec je veľmi šikovný, inteligentný a múdry. Najradšej číta encyklopédie a knihy o dinosauroch.

Spoločnosti Úsmev ako dar sa podarilo pred niekoľkými mesiacmi obnoviť pre Radka a jeho starú mamu dodávku prúdu a pomôcť im s úhradou elektriny. Na účet za elektrinu sa chudobnej rodine poskladali ľudia, ktorí sa o nej dozvedeli cez sociálne siete.

Byt kupovali štyri dni po výzve

Pre Radka s babkou bol však najväčší problém bývanie. Kvôli nezodpovednej minulosti ich blízkych mali prísť o strechu nad hlavou. Túžili po malom byte v neďalekom Kráľovskom Chlmci, kde by sa babka mohla o Radka starať, on doštudovať a keď sa raz babka pominie, mal by svoj vlastný domov, ktorý mu už nikto nezoberie.

Po niekoľkých mesiacoch od úspešnej pomoci s elektrinou sa preto v spoločnosti Úsmev ako dar rozhodli nájsť Radkovi a jeho babke Irene vhodný domov. Dvojizbový byt v Kráľovskom Chlmci sa im napokon podarilo kúpiť už na štvrtý deň od vyhlásenia výzvy.

Vydláždená cesta k strednej škole

Na výzvu v tom čase zareagovali dvaja kľúčoví darcovia, Erik Tomčík zo spoločnosti IRDistribution, a. s., a generálny riaditeľ spoločnosti Kosit, a. s., Marián Christenko.

Generálny riaditeľ hovorí, že na Slovensku sa každý deň stretávame s príbehmi ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

„Mať napríklad dostatok jedla a strechu nad hlavou nie je pre každého samozrejmosťou. Radko a jeho babka budú mať tento rok o čosi krajšie Vianoce v novom byte. Aj vďaka spoločnosti Kosit, ktorá sa adresnej pomoci ľuďom v núdzi venuje od svojho vzniku. Prajeme Radkovi a jeho babke krásne sviatky a veľa dôvodov na radosť v novom byte v roku 2022," hovorí Christenko.

Kosit venuje spoločnosti Úsmev ako dar Darovací šek v hodnote 1 500 eur na zariadenie nového bývania pre Radka v Kráľovskom Chlmci.

Spoločnosť sa postarala o dokúpenie potrebných vecí, od základných elektrospotrebičov až po uterák.

V byte, do ktorého sa Radko s babkou nasťahoval v stredu 15. decembra, je teplá voda a svetlo vo všetkých miestnostiach. Chlapec už teda nebude musieť rúbať drevo, aby bolo v izbe teplo.

Bývanie v Kráľovskom Chlmci zabezpečí aj Radkovu vytúženú cestu na ďalšiu strednú školu.

Prudký nárast ohrozených rodín

Spoločnosť Úsmev ako dar od začiatku pandémie zaznamenáva veľký nárast ohrozených rodín s maloletými deťmi. Ich počet sa s jej následkami zdvihol z 800 na takmer 2000.

O zhoršovaní životnej situácie rodín na východnom Slovensku sme sa zhovárali ešte v marci so sociálnou pracovníčkou prešovskej pobočky Úsmev ako dar Evou Kažimírovou. Podľa odborníčky je situácia na východe alarmujúca už dlhodobo.

Ľudia sa prepadajú do chudoby najmä kvôli nízkej kvalifikácii a pracovnému pomeru na dohodu.

„Postupne sa ľudia zadlžujú aj kvôli vysokým nákladom na bývanie. Výsledkom je v týchto rodinách často násilie aj alkoholizmus,“ povedala v marci v rozhovore Kažimírová, pričom priblížila, že ľudia často nemajú ani na mlieko, krupicu, granko či základné potraviny.

Odklady hypoték nepomôžu

V súčasnosti rodiny bojujú so stratou práce či nedostatkom pracovných príležitosti, ohrozené je aj ich bývanie.

„Hrozba straty strechy nad hlavou prináša strach z existencie a z budúcnosti. Okrem skutočného hladu v rodinách zápasíme aj s vážnymi psychickými následkami týchto situácii, ktoré sa prejavujú na psychike rodičov a detí,“ opisuje Gabriela Sedláková zo spoločnosti Úsmev ako dar.

Obzvlášť ohrozenou kategóriou sú jednorodičovské rodiny, teda tie, kde je osamelý rodič či starý rodič s dieťaťom v jeho starostlivosti. Ich chudobné postavenie v spoločnosti pandémia prehĺbila ešte viac.

Sedláková vysvetľuje, že týmto rodinám nepomôžu opatrenia, ako je napríklad odklad hypoték. Žijú z mesiaca na mesiac na základe skutočne odpracovaných hodín a neexistuje pre nich možnosť plateného home office.

„Predstavte si, že v takejto situácii ochoriete, človek je sám doma so svojimi deťmi, nemá blízkych príbuzných, ktorí by mu pomohli, nemá mu kto vybrať lieky, urobiť nákup a doniesť ho pred dvere, keď leží doma v covidových horúčkach,“ opisuje Sedláková, podľa ktorej potrebujú pomoc obzvlášť ľudia na východnom Slovensku.

„Zažívame aj prípady, kde jeden z rodičov na covid zomrie a rodina ostane sama,“ uzatvára.

Počítače nemajú, učia sa cez mobil

Už v minulosti mnohým rodinám pomáhali v spoločnosti Úsmev ako dar napríklad tak, že im uhrádzali nájomné. Medzi klientmi je aj veľa rodín, ktorých príjem tvorí invalidný, sirotský alebo vdovský dôchodok, no spravidla je výška týchto dôchodkov až žalostne nízka.

Rodiny, ktoré navštevovala Kažimírová počas pandémie, boli navyše veľmi frustrované. Na jar tohto roku sprevádzala napríklad jednu klientku každý mesiac ku psychiatričke.

Sociálna pracovníčka upozornila, že do chudoby sa prepadávajú v dôsledku pandémie najmä ľudia, ktorí majú nízke alebo nulové vzdelanie. Mnoho firiem síce prešlo na prácu online a môžu pracovať z domu, no u klientov, ktorí pracujú na stavbe, to nie je možné.

„Ak sú tí ľudia šikovní, firmy si ich nechajú, ale ktovie, ako to bude. Mnohí z nich robili aj rôzne pomocné práce. Firmy v súčasnosti nemajú peniaze na to, aby pomocníkov zaplatili. Skôr pridajú svojmu zamestnancovi, aby tie práce urobil za chýbajúceho pracovníka. Záleží to však aj od firmy, ako prosperuje,“ opísala sociálna pracovníčka.

Kažimírová upozornila, že problém majú aj deti, ktoré sa nemôžu adekvátne vzdelávať, pretože na to nemajú príslušné vybavenie. „Mnohé z nich sa učia cez mobil, čo značne sťažuje ich pozornosť a sú z toho podľa rodičov skoro unavené. Predsa len staršie deti ovládajú mobil lepšie ako rodičia,“ dodala.

Aby deti ostali s rodičmi

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku.

Svoju víziu „...aby rodina zostala spolu“ prakticky a odborne presadzuje už 30 rokov.

Podporuje deti a mladých v centrách pre deti a rodiny, pomáha mladým po odchode z týchto centier. Pomáha rodinám v ťažkých životných situáciách, aby rodina ostala spolu.

Buduje centrá na pomoc rodinám v núdzi a dostupné sociálne nájomné bývanie. Vzdeláva záujemcov o náhradné rodičovstvo a sprevádza náhradné rodiny. Sieťuje a vzdeláva odborníkov, profesionálov i dobrovoľníkov.

Pracuje s ohrozenými rodinami, v ktorých môže dôjsť k vyňatiu dieťaťa, a rodinami, v ktorých už k vyňatiu došlo.

Spoločnosť považuje za kľúčové zachovať integritu a kontinuitu života dieťaťa.

Preto je jej hlavnou snahou, aby deti nemuseli svoje rodinné prostredie vôbec opúšťať, alebo aby sa doňho mohli čím skôr vrátiť.

Pomoc 837 rodinám

Z vlaňajšej výročnej správy Úsmevu ako dar vyplýva, že za rok 2020 poskytli konkrétnu pomoc, poradenstvo, sprevádzanie a krízovú intervenciu viac ako 837 rodinám v kríze.

„V týchto rodinách žije viac ako 1500 detí. Máme široký tím odborných sociálnych pracovníkov po celom Slovensku. Vďaka ich práci zachraňujeme deti pred vyňatím z ich biologickej rodiny," konštatuje sa vo výročnej správe.

Ďalej sa v nej píše, že vlaňajší rok bol kvôli pandémii ochorenia covid-19 náročnejší na prácu s rodinami.

„Ozývalo sa nám čoraz viac rodín, ktoré sa dostali do krízových životných situácií z dôvodu straty zamestnania, v dôsledku čoho im hrozila strata bývania, nemali potraviny a iné základné životné potreby. Práve z tohto dôvodu bolo gro našej práce zamerané na túto cieľovú skupinu,"

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu