Nedeľa, 29. máj, 2022 | Meniny má Vilma

Megatrendy ovplyvňujú život aj vaše investície. Poznáte ich?

Zdravie, virtuálna realita, nové technológie či postavenie žien v spoločnosti.

To sú len niektoré z tzv. megatrendov, ktoré majú obrovský vplyv na dianie okolo nás. Nesledujete ich? Možno robíte chybu. Experti sa totiž zhodujú, že vám to môže pomôcť pri rozhodovaní, ako investovať svoje peniaze a zabezpečiť sa do budúcnosti.

„Megatrendy majú významný vplyv na globálnu ekonomiku, firmy a spoločnosť. Spôsobujú zmenu potrieb a požiadaviek ľudí. Práve vďaka nim vznikajú nové produkty a služby, ktoré majú veľký potenciál. Jednoducho povedané, firmy, ktoré idú v súlade s trendami budúcnosti, majú šancu uspieť. A cena akcií týchto firiem môže z dlhodobého hľadiska rásť,“ vysvetľuje Pavol Vejmelka, člen predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.

Znamená to, že pri výbere investícií je treba zvážiť a naštudovať si, či táto investícia naozaj reflektuje to, ako môže vyzerať svet budúcnosti. Výhodou investovania do megatrendov je totiž aj to, že je dlhodobé a menej závislé od ekonomického cyklu.

Zaujímavým riešením je preto Fond budúcnosti, do ktorého sú vyberané akcie spoločností z celého sveta s predpokladom, že sa v budúcnosti stanú súčasťou megatrendov, ako napríklad Amazon, Microsoft či Adobe. Práve vďaka tomuto zameraniu môžeme hovoriť o prvom slovenskom fonde investujúcom do trendov formujúcich budúcnosť.

Tak ako všetky fondy Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, aj Fond budúcnosti spĺňa vysoké etické štandardy tým, že neinvestuje do spoločností generujúcich významnú časť príjmov z ťažby a spracovania uhlia alebo podnikajúcich so zbraňami.

„Investovať do Fondu budúcnosti je možné jednorazovo, rovnako tak pravidelne. Už samozrejmosťou je aj možnosť založiť si investovanie v mobile cez Georgea alebo v pobočke Slovenskej sporiteľne. Navyše, pri investičnom sporení, ktoré je možné už od 20 eur, klient neplatí vstupný poplatok,“ vysvetľuje Michal Orlovský, riaditeľ správy majetku klientov Slovenskej sporiteľne.

Fond budúcnosti vznikol inováciou Globálneho akciového fondu, ktorý Asset Management Slovenskej sporiteľne ponúka viac ako 17 rokov. Za toto obdobie narástol takmer na úroveň 100 mil. eur a dosiahol za posledných 12 mesiacov zhodnotenie 17,34 % (k 9. 12. 2021). Predpokladá sa, že novým zameraním fondu na akcie spoločností, ktoré reflektujú megatrendy bude aj naďalej prinášať investorom výborné výsledky.

„Sme jedinou správcovskou spoločnosťou na trhu, ktorá postavila megatrendy ako investičný zámer vlastného spravovaného fondu, čo nám umožňuje vytvárať takéto unikátne investičné príležitosti. Súčasne sa opierame o odbornosť a know-how našich kolegov z Erste Asset Managementu, ktorí majú s investovaním dlhoročné skúsenosti,“ dopĺňa Vejmelka z Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. Práve tejto spoločnosti patrí pozícia druhého najväčšieho správcu podielových fondov na Slovensku.

Investovanie je jedným z kľúčových pilierov dobrého finančného zabezpečenia do budúcnosti. „V banke sa téme zodpovedného investovania venujeme dlhodobo. Minulý rok sme klientom priniesli prvý slovenský udržateľný (ESG – Environmental, Social, Governance) fond či emisiu zelených dlhopisov, rovnako tak sme urobili aj prvú emisiu sociálneho dlhopisu na Slovensku. Preto som veľmi rád, že ako zodpovedný líder pokračujeme ďalej a od nového roka klientom prinášame možnosť zodpovedne investovať do budúcnosti,“ uzatvára Michal Orlovský zo Slovenskej sporiteľne.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Autokamera s parkovacím režimom nahrá záznam hneď, ako zaznamená náraz, aby ste mali dôkaz pred nehodou aj po nej. Ako to funguje?

15 h

Túžite po obuvi, ktorá bude pohodlná na bežné nosenie do mesta, ale aj do práce? V tom prípade ste tu správne!

INZERCIA 28. máj

Agresívne brzdenie a spôsobenie dopravnej nehody - čí je to vina? Bez palubnej kamery to nedokážete, ako na tomto zázname!

27. máj
SkryťZatvoriť reklamu