SME
Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Politici obetovali gastro

Spolumajiteľ reštaurácie Štefánka by Pulitzer Andrej Gogola hovorí, ako sa žije ľuďom z gastra, v opakovaných lockdownoch.

Sedíme v prázdnych priestoroch, balíte obedy do obalov a kuriéri ich rozvážajú. Dá sa z toho žiť?

Sme v štádiu, že sa pokúšame prežiť. Ja aj Edo (druhý spolumajiteľa Eduard Šiška) sme začali spolu podnikať v roku 2008. Celý život robíme gastro, začínali sme ako čašníci, nikdy sme nič iné ako gastro nerobili. Nemali sme zarobené z iného biznisu a nekúpili si z toho napríklad kaviareň. A odrazu nám povedali, že od 16. marca 2020 máme zavrieť. Potom sme do 24. mája 2020 nemohli robiť ani predaj cez okienko. Nič. Vyhodiť tovar a zavrieť. 70 dní sme boli zatvorení „natvrdo“. Nič sme nemohli predávať, ale faktúry z predchádzajúcich období sme platiť museli. Kto to nezažil neuverí, a ak uverí, len ťažko pochopí. A to ešte nie je koniec. Od 15. októbra 2020 sme boli zatvorení opäť s výnimkou predaja cez okienko a otvorili nás 24. mája 2021. A od 25. novembra 2021 máme opäť len predaj cez okienko.

Kedy prišla prvá pomoc od štátu?

Pomoc? O niekoľko mesiacov. To už bolo neskoro. Ľudia, ktorí v gastre pracovali sa začali obzerať po niečom inom. Reštauráciu Pulitzer máme zatvorenú od 15. októbra 2020. Nemáme personál. Aj sme ju chceli odstúpiť inému záujemcovi, nikomu sa do gastra nechce. To je realita. Na druhej stane od politikov počúvame, že nám dali 80% na platy zamestnancov. Ale my z toho odvedieme tomu istému štátu 40% na odvody, zdravotné a sociálne poistenie, plus dane. Dostali sme 10% príspevok „na podporu turistického ruchu“ z ministerstva dopravy. V Rakúsku je to 80%. Ale štát si z toho vezme späť 21% ako daň z príjmu. A k tomu všetkému si prirátajte, že za máj 2021 sme nedostali vôbec nič. To je nonsens. Okrem toho štát tým pomáha aj sebe, svojej sociálnej poisťovni, svojej zdravotnej poisťovni, štátnym úradníkom, ktorým idú platy. Gastro, školy a šport sú na odpis. V plných nákupných centrách si môžete nakúpiť, ale nemôžete sa najesť. Ľudia sa tlačia v preplnenej mestskej doprave, lebo jazdí v prázdninovom režime, ale my musíme mať zatvorené. Skúste v tom hľadať logiku.

Čo by ste poradili politikom, ktorí o tom rozhodujú?

Aby sa s nami prišli porozprávať. Nech vidia, čo všetko ku gastru patrí. To nie sú len naši zamestnanci. Máme dodávateľov, máme zákazníkov. A potom, nech rozhodujú predvídateľne. V lete sme založili iniciatívu My sme gastro. Rozhodli sme sa dať všetkým zákazníkom, ktorí budú mať potvrdenie o očkovaní, zľavu 10%. Na jednej strane vlna sympatií, na druhej strane kontrola zo Štátnej obchodnej inšpekcie. Vraj diskriminujeme neočkovaných. Prečo máme vysvetľovať, že zľava je nástroj, ktorý sa používa v obchode tak dlho, ako tu obchod je? Odkedy podnikáme mávame zľavy pre verných zákazníkov, pre študentov, pre dôchodcov. No a potom sú tu samozrejme, antiwaxeri. Dostávali sme anonymné vyhrážky, že nám to tu posypú bielym práškom, zdemolujú.... Vbehli nám sem počas protestov pred Prezidentským palácom, bez rúšok, že na toaletu. Tak som im povedal, že najskôr, nech si dajú rúško. Pán Harabin im vraj povedal, že ich mať nemusia. „Tak choďte na záchod k pánovi Harabinovi“ – a poslal som ich preč.

V číslach. Koľko vás tu bolo pred pandémiou a koľko je teraz? Koľko ste vydali napríklad obedov, koľko ste urobili káv?

Ideme asi na 25%. To je katastrofa.

Je to možno banálna a možno naivná otázka: Tešíte sa na koniec lockdownu?

Jasné, že sa tešíme, sme štyridsiatnici a robíme to celý život. Na druhej strane nevieme, koľko toto uvoľnenie potrvá. Máme problém zohnať kvalitných čašníkov a kuchárov- lebo to sú profesie a nie brigády. Máme napríklad veľmi dobrého kuchára z Ukrajiny. Na Slovensku pracujú v gastre stovky, možno už tisíce ľudí z iných krajín a nie sme v tom vo svete žiadnou výnimkou. Valentin je u nás tretí rok a od leta si dopisujeme s Cudzineckou políciou, lebo mu nechcú predĺžiť pobyt. Podľa Ústredia práce a rodiny, vraj „zaberá miesto“ Slovákovi. Pozrite sa na hocijaký portál, kde si zamestnávatelia zháňajú zamestnancov, koľko hľadajú kuchárov, dobrých, nie hocijakých a teda lacných. Len v bratislavskom Starom meste sú zatvorené desiatky podnikov, my máme zatvorenú jednu prevádzku, lebo nemáme ľudí. Takže keď otvoríme, budeme mať dva problémy - získať si opäť dôveru zákazníkov a nájsť kvalitných kolegov.

Ján Jankov

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.


13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.


13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu