Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Vysoké Tatry skrášlia túto zimu ďalšie ľadové diela

Vo Vysokých Tatrách pribudli ďalšie originálne ľadové diela, na ktorých príprave sa podieľajú aj tatranské deti.

Tatranský ľadový dóm je už neodmysliteľnou súčasťou zimy a dovolenkovania v Tatrách. Tvrdosť ľadových blokov pod rukami rezbárov získava jemnejšie kontúry a dychberúcu krásu, ktorá pohladí oko i dušu každého návštevníka. Aj preto sa miestne organizácie a podniky cestovného ruchu rozhodli priniesť túto ľadovú nádheru ešte bližšie svojim hosťom, návštevníkom a aj miestnym obyvateľom.

Uličky Starého Smokovca sa postupne skrášľujú o umelecké výtvory z ľadu v podobe ľadových obrazov a sôch, na ktorých návrhu a realizácií sa podieľajú aj deti a ich učitelia z miestnej Základnej umeleckej školy.
„Je to pre nás veľká výzva a zároveň príležitosť rozšíriť svoje doterajšie skúsenosti a umelecké zručnosti aj pri práci s tak pre nás netradičným materiálom“, uviedla riaditeľka školy Silvia Bombárová Zoričáková a dodala: „Ďakujeme Oblastnej organizácií cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a mestu Vysoké Tatry za oslovenie a vloženie dôvery do našich detí a ich učiteľov. Veľmi si to vážime a tešíme sa, že môžeme byť súčasťou skrášľovania prostredia, v ktorom žijeme a ktoré je obľúbeným dovolenkovým miestom mnohých návštevníkov.“

Na tvorbe ľadových diel sa budú podieľať aj skúsení rezbári, ktorí už prácu s ľadom dôverne poznajú.„Práca s ľadom je náročná nielen pre povahu materiálu ale najmä mínusové teploty. Aj preto sme neváhali osloviť skúsených rezbárov, ktorých úlohou je pre nás vytvoriť dva fotopointy, o ktorých zatiaľ nechceme prezrádzať viac, ale jeden z nich bude tak trochu netradičný. Fotopointy budú umiestnené nv Starom Smokovci a na Štrbskom Plese“, informovala Lucia Blašková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Zatiaľ sa podarilo zrealizovať dva ľadové obrazy, ktoré v sebe skrývajú aj detské motívy. Pri každom diele, ktoré vzniklo v spolupráci so Základnou umeleckou školou je uvedené aj meno dieťaťa, ktoré svojim nápadom alebo kresbou do návrhu prispelo. Ďalšie sochy a motívy pribudnú v priebehu januára a budú sa osadzovať v rôznych častiach Starého Smokovca.

„Projekty, ktoré ľuďom vyčaria úsmev na tvári alebo vyvolajú príjemné pocity sú v stále pretrvávajúcej pandemickej situácii viac než žiadúce. Aj preto som veľmi rád, že sa tento projekt podarilo zrealizovať:“ uviedol Ján Mokoš, predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Projekt umeleckých ľadových výtvorov a sôch je výsledkom spolupráce miestnych organizácií a podnikov cestovného ruchu a detí a učiteľov mesta Vysoké Tatry.

Propagácia Regiónu Vysoké Tatry je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

8 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu