Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Tatranský dáždnik bojuje o titul Európsky strom roka!

Buk lesný - previsnutý, stojaci v centre Starého Smokovca počas februára zabojuje o hlasy verejnosti v európskej konkurencii.

Vysoké Tatry ukrývajú množstvo pokladov. Jedným z nich je nepochybne i víťaz ankety Strom roka 2021. Buk lesný – previsnutý, prezývaný aj Tatranský dáždnik, či Strom zaľúbencov, sa nachádza pred budovou Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Počas februára zabojuje o hlasy verejnosti v európskej konkurencii, kde reprezentuje Slovensko. Hlasovanie v súťaži Európsky strom roka potrvá od 1. – 28. februára 2022 a to na stránke www.treeoftheyear.org/Vote

„Buk lesný, alebo aj známy Tatranský dáždnik, je opradený istým tajomstvom, pretože nik presne nevie určiť, kto a kedy ho vysadil. Odhadom má 70 rokov a má veľké šťastie, že sa ocitol pod ochrannými krídlami členov Horskej záchrannej služby, ktorí sa oň starajú. Dnes je symbolom Starého Smokovca a unikátom vo Vysokých Tatrách,“ hovorí Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu Strom roka organizuje.

Hlasovanie za 16 stromov, ktoré reprezentujú jednotlivé zapojené krajiny v súťaži Európsky strom roka, začína 1. a končí 28. februára. Milovníci stromov majú k dispozícií dva hlasy a hlasuje sa len prostredníctvom mailu, ktorý je potrebné následne potvrdiť. Okrem Tatranského dáždnika je tak možné podporiť i napríklad strom z Chorvátska, Estónska, Lotyšska či Portugalska.

Ako hlasovať?

1.krok: kliknúť na stránku www.treeoftheyear.org/Vote

2.krok: vybrať Tatranský dáždnik a ďalší strom

3.krok: kliknúť na HLASOVAŤ

4.krok: vyplniť mailovú adresu a HLASOVAŤ

5.krok: potvrdiť mail (v prípade potreby skontrolovať aj spam)

HOTOVO!

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku vďaka Nadácii Ekopolis oslávi tento rok anketa svoje 20. jubileum. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Buk lesný – previsnutý, v latinčine Fagus sylvatisa, je opadavý, listnatý a v súčasnosti jednej z najbežnejších stromov v Európe avšak vo Vysokých Tatrách sa táto drevina paradoxne veľmi nevyskytuje. Podľa Správy TANAP-u ide o zvláštnosť oproti iným horstvám na Slovenku a buk tu rastie len v malom rozsahu. Ide o pomaly rastúci a dlho žijúci strom. Jeho krásna, pôvabne previsnutá forma, s konármi padajúcimi k zemi z neho robí pozoruhodnú rastlinu. Výška, do ktorej môže takýto buk narásť je 20 metrov a ten tatranský má už približne 13 metrov i keď pomaly rastie skôr do šírky. Hrúbka jeho kmeňu v prsnej výške dosahuje už úctyhodných 250 centimetrov.

Zaujímavosti:

Od 11.11.2021 je buk Stromom roka 2021. Anketu vyhral s počtom hlasov 4833.

Od 17.7.2021 je buk Stromom zaľúbencov. Keď sa pod týmto stromom pobozkáte, Vaša láska bude pevná ako tá tatranská žula.

Nájdeme ho na záberoch v seriáli 30 prípadov majora Zemana s názvom Tatranské pastorále z roku 1978.

Propagácia Regiónu Vysoké Tatry je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

7 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 19 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu