Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Študovať techniku a remeslo sa oplatí

SOŠ technická v Prešove už vyše 70 rokov pripravuje odborníkov v žiadaných odboroch.

Škola - základ života. Kto by už dnes o tom pochyboval. Vybrať si správnu strednú školu je vážnym rozhodnutím v živote každého mladého človeka. Nechať to na náhodu? Určite nie. O osude rozhoduje správna voľba.

Stredná odborná škola technická v Prešove už vyše 70 rokov pripravuje odborníkov v najžiadanejších a najvyhľadávanejších odboroch technického zamerania v oblasti stavebníctva, strojárstva, drevárstva a elektrotechniky.

Rokmi overené „remeslo má zlaté dno“ potvrdzujú aj naši absolventi. Výučný list, maturitné vysvedčenie a skúsenosti sú dobrým štartom pre založenie živnosti a podnikanie v odbore, ktorý vyštudovali. O dobrého remeselníka je záujem vždy a patrí im budúcnosť.

Študuj, praxuj, zarábaj

Od roku 2015 je SOŠ technická zapojená do systému duálneho vzdelávania. Už od prvého ročníka majú žiaci možnosť pripravovať sa v rámci praktického vyučovania na povolanie pre konkrétneho zamestnávateľa, s ktorým má škola podpísanú duálnu zmluvu.

Celá praktická príprava sa teda uskutočňuje v reálnych podmienkach zamestnávateľa, čo je zárukou rozvoja zručností a skúseností, v súlade s požiadavkami trhu práce. S nástupom do duálu sa žiaci stávajú členmi tímu zamestnancov, získavajú rôzne firemné benefity a majú tak konkurenčnú výhodu pre ich ďalšie pracovné uplatnenie sa.

Zárukou kvalitnej prípravy žiakov sú renomované firmy nášho regiónu ako napr. GOHR, s.r.o., MOTOR-Car Prešov, s.r.o., PLYNAS s.r.o., RATIOTHERM, s.r.o., BELHOLZ, s.r.o., Vokup klim, s.r.o., a ďalšie.

Vzdelávanie

Záujemcovia si môžu vyberať z ponuky 4-ročných študijných odborov,3-ročných učebných odborov, 2-ročného nadstavbového štúdia. Doplniť a rozšíriť si svoje vzdelanie môžu aj dospelí, výberom rôznych foriem pomaturitného a skráteného štúdia.

Teoretické vyučovanie prebieha v moderne vybavených učebniach, elektrolaboratóriu, počítačových učebniach.

Pre študentov, ktorí majú v tele športového ducha sú k dispozícii zmodernizované telocvične, posilňovňa, futbalové ihrisko a tenisové kurty.

Ďalším benefitom školy je školský internát s kapacitou 320 lôžok a vlastná jedáleň. Voľný čas môžu tráviť v priestoroch Oddychovky a pre kultúrne a spoločenské aktivity je k dispozícii Kongresová sála.

Súťaže, projekty

Neodmysliteľnou súčasťou života školy sú aj rôzne projekty, prezentácie, súťaže. V rámci projektu Erasmus+ spolupracuje SOŠt s partnerskými školami z Česka, Poľska, Bieloruska. Už skoro 30 rokov si mladí stolári a murári každoročne merajú svoje zručnosti v súťaži Mladý remeselník, dobrovoľní hasiči súťažia o Pohár hasičských tovarišov. Žiaci odboru technik drevostavieb boli už trikrát na prvých priečkach v celoslovenskej súťaži žiakov stredných škôl, ktorú organizoval Cech strechárov a rovnako pódiové umiestnenie dosahujú žiaci v celoslovenskej súťaži v predpisoch BOZP.

Od septembra 2022 budú žiakom na odbornom výcviku k dispozícii nové stroje a zariadenia financované v rámci výzvy IROP: „Zvýšenie počtu žiakov SOŠ technickej na praktickom vyučovaní.“

Ako jedna zo 4 škôl na Slovensku, ktorá vyučuje odbor technik energetických zariadení budov, ponúka verejnosti unikátnu výstavu SMART ENERGIA, ktorej cieľom je zábavnou formou poukázať na dôležitosť ochrany životného prostredia.

Študenti vždy na prvom mieste

Stredná odborná škola technická je školou moderného typu. Je otvorená žiakom, rodičom, ale aj širokej verejnosti. Poskytuje priestor pre kreativitu, odvahu a fantáziu. Najlepším hodnotením pre školu je spokojnosť absolventov, ale aj súčasných žiakov, ktorí sú na svoju školu hrdí.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

Teraz

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 7 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 7 h
SkryťZatvoriť reklamu