5 porcií denne pre vaše zdravie

Ovocie a zelenina vás chráni pred vysokým tlakom alebo nadváhou.

Nedávny prieskum stavu verejného zdravia v členských štátoch EU odhalil znepokojujúci trend. Oproti európskemu priemeru dosahujeme priemernú úroveň dožitia nižšiu až o 4 roky a stále viac trpíme obezitou. Slovensko naďalej zostáva posledné v únii pri výdavkoch na prevenciu.

V snahe upriamiť pozornosť na prínosy konzumácie ovocia a zeleniny vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov minulý rok za Medzinárodný rok ovocia a zeleniny .

Jete dosť ovocia a zeleniny?

• Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.
  • Odporúčané množstvo čerstvého ovocia a zeleniny na deň je 5 porcií (približne 400 g).
  • Jedna porcia predstavuje menšie jablko alebo tri vrchovaté lyžice varenej zeleniny.
  • Dostatočná konzumácia pomáha znížiť rizikové faktory neprenosných chorôb, akými sú nadváha, obezita, chronický zápal, vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol.
  • Ovocie a zelenina mali by byť pevnou súčasťou našej zdravej stravy už od 6. mesiaca života.

Potlesk pre všetkých, ktorí jedia zdravo

V Kauflande počas celého roka nájdete viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny. Posledný februárový štvrtok na zákazníkov tohto reťazca na Trnavskej ceste v Bratislave čakalo prekvapenie. Namiesto obvyklých sladkostí a žuvačiek boli pri pokladniach umiestnené slovenské jablká ako inšpirácia k zdravšiemu nákupu.

„Ako zodpovedná spoločnosť ponúkame našim zákazníkom čoraz viac zdravých a čerstvých potravín a aj touto špeciálnou akciou sme chceli poukázať na dôležitosť zdravej výživy. Zároveň podnikáme množstvo krokov v oblasti vzdelávania detí, aby si svoj zdravý vzťah k strave budovali už od najútlejšieho veku“, hovorí Samuel Machajdík, hovorca Kaufland Slovensko.

S týmto cieľom Kaufland už tretí rok realizuje projekt Čerstvé hlavičky . Vďaka nemu si školáci dopĺňajú energiu každý týždeň ovocím a zeleninou a majú možnosť ochutnať aj exotické druhy ovocia. V minulom roku získal tento projekt záštitu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Reťazec v oblasti zdravej výživy spolupracuje s občianskym združením Skutočne zdravá škola. Okrem programov pre školské jedálne a verejných webinárov pre pedagógov i rodičov, podporil Kaufland aj realizáciu prvého celoslovenského prieskumu o vzťahu školákov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu.

Nakupujte na mieste, kde na zdravej výžive skutočne záleží

Na svojich predajných pultoch Kaufland ponúka 100 % slovenské bravčové, hovädzie a sezónne jahňacie mäso, čo znamená, že celý proces od narodenia, cez chov, spracovanie až po distribúciu prebehol na Slovensku.

Mäso obsahuje veľa dôležitých živín vrátane bielkovín, vitamínov skupiny B, zinku, selénu a železa, preto v primeranom množstve predstavuje prínos pre ľudské zdravie.

Pokiaľ vás zaujíma budúcnosť našej planéty, odporúčame uprednostniť nákup kvalitných potravín s označením BIO. Tie nemusia byť vôbec drahé a zároveň si môžete byť istí, že boli vypestované alebo vyrobené v súlade s podmienkami ekologického poľnohospodárstva.

V aktuálnej ponuke nájdete až 455 výrobkov s týmto označením, pričom viac ako tretina sa predáva pod privátnou značkou K-Bio.

Spoločnosť zároveň prijala záväzok znížiť obsah soli, cukru a tukov v potravinách, pričom sa zameriava na úpravu zloženia výrobkov privátnych značiek s cieľom ponúknuť zákazníkom zdravšiu alternatívu.

Aby ste nutrične vyváženejšie zloženie neprehliadli, reťazec ako jeden z prvých na Slovensku dobrovoľne používa označenie Nutri-Score , ktorý už na prvý pohľad poradí, ktorá potravina je nutrične hodnotnejšia.

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 842
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 593
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 075
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 923
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 139
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 910
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 382
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 091
SkryťVypnúť reklamu

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.

8 h

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.

9 h

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.

INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu