Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Ako najčastejšie vyzerajú podvodné správy?

Rozosielanie podvodných SMS a e-mailových správ neutícha.

(Zdroj: Profimedia)

V prípade, že ste klientom banky „C“ a príde vám SMS správa či e-mail o zablokovanom účte od banky „B“, asi je vám hneď jasné, že ide o nevydarený pokus o podvod. Ak sa však útočníci práve vo vašom prípade s názvom banky trafia, neistota a strach z prečítanej správy vás môže dostať do úzkych. Mnohí ľudia sú natoľko v strese, že bezprostredne klikajú na priložený link. Uvedomenie si nezmyselnosti samotného textu či nedôveryhodnosti linku potom často prichádza až vo chvíli, kedy sú peniaze preč z účtu. Navyše, v časoch inak veľmi užitočnej okamžitej platby je to o to horšie. Pozreli sme sa preto na rôzne typy falošných správ, aby si každý čitateľ pri akejkoľvek ďalšej obdobe takejto správy včas uvedomil, že banka takto nekomunikuje.

Sociálne inžinierstvo

Znie to síce ako heslo z čias minulých, no v online dobe ide o ešte účinnejší nástroj na oklamanie ľudí ako kedykoľvek predtým. Cieľom akéhokoľvek sociálneho inžiniera je cez rôzne manipulatívne techniky, najčastejšie založené na vyvolaní strachu a naliehavosti, dostať svoju obeť do situácie, kedy sama dobrovoľne odovzdá svoje údaje, heslá, prihlasovacie kódy, peniaze či celú svoju online identitu.

Podvodníci majú pre získanie ešte vyššej dôveryhodnosti sofistikované nástroje, ktoré im umožňujú rozposielať SMS správy pod hlavičkou banky alebo inej služby. Mnohí sa stretli so správami, kde odosielateľom bolo napríklad číslo parkovacej spoločnosti alebo číslo, z ktorého chodia informácie o zakúpenej diaľničnej známke.

Zablokované či ohrozené účty, karty, čítačky

Medzi veľmi časté podvodné správy patria oznamy o rozhodnutí zrušiť váš účet alebo o jeho zablokovaní zo strany banky. Možno si poviete, že kto by na to skočil, lebo banka to nemôže spraviť len tak na základe stručnej SMS. No ak sa textácia trochu upraví a správa hovorí napríklad o vyhodnotení možného rizika zaznamenaného systémom banky a s tým spojenou preventívnou okamžitou deaktiváciou účtu, je vyššia pravdepodobnosť, že na priložený link niekto jednoducho klikne. Človek si môže povedať, že ide naozaj o urgentnú situáciu, a preto o tom banka informuje len formou krátkej správy.

Tak, ako existuje množstvo verzií takýchto správ, tak existuje aj množstvo verzií prikladaných liniek. Zväčša sa tvária ako pravé URL banky určené na prihlásenie v situácii odblokovania. Samotné prevedenie falošnej prihlasovacej stránke je skutočne prepracované. V dnešnej dobe neobsahuje evidentné chyby ani preklepy, vizualita a použité obrázky sú ako z originálnej stránky banky. Pri dôkladnejšom prezretí internetového odkazu hneď nájdete rozdiely oproti oficiálnej stránke banky. Základné pravidlo znie, neklikať, a ak ste aj klikli, tak nevypĺňať prihlasovacie údaje do internet bankingu. O neodpovedaní na správu ani nehovoriac.

Overenie zadanej podozrivej SEPA platby

V ostatnom období sa objavili aj také typy správ, ktoré hovoria o potrebe dodatočného overenia zadanej SEPA platby alebo preverenia podozrivej transakcie. V takom prípade sa už človek zamýšľa, kedy a akú platbu robil a má nutkanie overiť si to. Navyše, ak do správy útočníci pridajú aj deň či presnú hodinu, potreba overiť platbu, o ktorej nič nevie, je naozaj veľká.

Dá sa očakávať, že podobných SMS správ bude v rôznych obmenách stále pribúdať. Neželaná kreativita podvodníkov, zdá sa, nepozná hraníc. O to viac je potrebné byť ostražitý.

#predigitalnubezpecnost (tatrabanka.sk)

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

8 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu