Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Tatranský profil. Je naozaj "tatranský"?

Kupujeme tatranský profil alebo to so Slovenskom nemá už nič spoločné?

www.tatranskyprofil.skwww.tatranskyprofil.sk (Zdroj: Lemon trade)

Tatranský profil z Oravy. Je naozaj "tatranský"?

Výraz "tatranský profil" je všeobecným pomenovaním pre opracované prírodné drevo, ktoré vyrástlo na Slovensku - "pod Tatrami". Ale jedná sa naozaj o drevo rastúce na Slovensku alebo to s nami nemá už nič spoločné?

Azda najznámejším slovenským regiónom v oblasti predaja tatranského profilu je Orava. Táto oblasť je v tesnej blízkosti dvoch strategických epicentier - Tatry a Poľsko. Tatry boli odjakživa našou najväčšou zásobárňou dreva. Postupom času sa začala naša guľatina vyvážať aj za hranice, najčastejšie do Poľska. Dreva na Slovensku začalo ubúdať a tak maloobchodníkom neostávalo nič iné iba začať skupovať drevo zo zahraničia. Nastala paradoxná situácia - Slovenský štát a majitelia lesov začali predávať drevo do Poľska a odtiaľ ich naspäť kupovali slovenské firmy predávajúce lacný tatranský profil na našom území. Človek nemusí byť vysokoškolsky vzdelaný ekonóm aby videl, že takáto situácia je nelogická. Prečo to tak je? Vysvetlime si to na jednoduchom príklade.

Jano z Tatranskej Lomnice má 10 000m2 lesa na ktorom mu rastú krásne smreky a borovice. Takúto surovú guľatinu sa rozhodne predať. Na výber má dvoch kupcov - Ludwik zo Zakopaného a Fero z Košíc. Vyberie si toho, kto ponúkne za drevo vyššiu cenu. Fero si kvôli vysokému nájmu za sklad tatranského profilu nemôže dovoliť minúť za nákup dreva viac než 5000€. Prenájom skladu stojí v Poľsku oveľa menej, navyše je Ludwik zvyknutí obchodovať s nízkou maržou a tak môže ponúknuť Janovi za drevo až 6000€. To je dôvod prečo sa Jano rozhodne predať tatranský profil do Poľska - ponúkli mu tam viac peňazí a on zarobil viac. A tak Ferovi neostáva nič iné len zháňať už opracované drevo ďalej za hranicami - Rusko, Estónsko, Fínsko, Švédsko, Lotyšsko, Poľsko...

www.tatranskyprofil.sk www.tatranskyprofil.sk (zdroj: Lemon trade)

Najlacnejší tatranský profil, ktorý sa dováža zo severských krajín je o niečo kvalitnejší než ten, ktorý vyrástol na Slovensku. Kruté zimy v týchto oblastiach urobili stromy odolnejšími a tak aj výrobky z nich vydržia dlhšie - drevený obklad, terasové dosky, drevená podlaha, hranoly...

Tatranský profil severský smrek je najviac používané drevo v stolárstve. Má najnižšiu cenu a pri správnej starostlivosti vydrží obklad zo severského smreku aj niekoľko desaťročí. Je vhodný predovšetkým na použitie v interiéri - drevený obklad, perodrážka, tatranský profil originál, zrubový obklad.

Tatranský profil červený smrek - smrekovec obsahuje viac živice a preto je odolnejší voči poveternostným podmienkam než severský smrek. Je ideálny na použitie ako terasové dosky z červeného smreku, drevená podlaha z prírodného dreva, exteriérový obklad rombus, fasádny obklad rombus skosený.

V konečnom dôsledku teda kupujeme drevo z časti slovenské, z časti poľské a z časti severské. Tak či onak, pri kúpe je najdôležitejšie to akú má drevo kvalitu (A/B/C) a aká je výsledná cena tatranského profilu za m2.

Predaj tatranského profilu tu.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

7 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 20 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu