Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Ako predchádzať nehojacim sa ranám na dolných končatinách?

Podľa IDF z roku 2019 bolo na svete 463 miliónov diabetikov s predpokladaným nárastom pacientov na 578 miliónov, v roku 2030.

So vzrastajúcim počtom diabetikov a trvaním tohto ochorenia dochádza aj napriek odbornej starostlivosti lekára, ako aj preventívnym opatreniam zo strany pacienta ku komplikáciám diabetu vrátane nehojacich sa defektov kože, najčastejšie na dolných končatinách. Tieto poznajú pacienti pod názvom “diabetická noha” alebo odborne syndróm diabetickej nohy.

Aj malé poškodenie kože u diabetika môže vyústiť v komplikovanú nehojacu sa ranu, čo môže viesť až k amputácii časti dolnej končatiny. Hospitalizácie súvisiace s komplikáciami na nohe u diabetikov tvoria až 25 % všetkých hospitalizácií a finančné náklady vynaložené na liečbu diabetickej nohy sa pohybujú v rozmedzí 20 – 40 % celkových výdavkov na liečbu tohto ochorenia.

Pre pacientov je dôležité vedieť, že dôslednými preventívnymi opatreniami je možné predísť asi polovici rán a amputácií. Každý diabetik musí mať čo najrozsiahlejšie vedomosti o prevencii rán. Do vzdelávania je vhodné zahrnúť aj rodinných príslušníkov pacienta.

Je veľmi dôležité starať sa o dolné končatiny. Začína to dôslednou hygienou, pravidelnou kontrolou nôh a opatrnosťou pri manikúre. Drvivá väčšina diabetických defektov začína z otlakov na nohách pri nosení nevhodnej obuvi. Je potrebné nezanedbať ani malú infekciu alebo ranku a nosiť správnu obuv. Dôležitá je tiež správna výživa, lebo hojenie sa spomaľuje pri nedostatku živín.

Zo strany lekára je dôležité identifikovať pacientov s vysokým rizikom diabetickej nohy, zahájiť včasnú diagnostiku a liečbu faktorov vedúcich k vývoju diabetických defektov, teda poškodenie nervových zakončení (neuropatia) a poškodenie ciev (angiopatia). Je dôležité pravidelné vyšetrovanie nôh diabetikom.

Ak sú už prítomné rany, musia byť starostlivo ošetrené v spolupráci s kožnými lekármi a chirurgmi, alebo odborným personálom. V súčasnosti máme mnohé liečebné metódy. Základom je lokálne ošetrovanie rán, cievne alebo cievno-chirurgické metódy zlepšenia prekrvenia tkanív, larválna liečba, liečba rán v podtlaku (VAC) alebo metódy klasickej a plastickej chirurgie.

MUDr. Viliam Vaník

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Hypoglykémia je u diabetikov „bežná“, nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná komplikácia inzulínovej liečby.

9 h

Nová verzia softvéru pre rodinu modelov ID prináša rýchlejšie nabíjanie, vyšší dojazd, vylepšenú navigáciu a veľa ďalších funkcií.

INZERCIA 21 h
Jiří Procházka.

Jiří Procházka, jeden z najlepších bojovníkov MMA súčasnosti, sa stal novým globálnym ambasádorom spoločnosti XTB.

16. máj
SkryťZatvoriť reklamu