Pacient, ktorý postupne priberá na hmotnosti, ktorá sama od seba je jedným z vyvolávajúcich rizikových faktorov vzniku diabetu, je v jednom kolotoči nevhodného životného štýlu a stravovacích zvykov. Začína sa to nenápadne. Pre zrýchľujúci sa rytmus života, spojený s pracovným nasadením, termínmi, množstvom práce, následná snaha o rodinný život, prináša do života konfrontáciu so stresom. Postupne majú tieto zmeny dopad na stravovacie zvyklosti jednotlivca. Vynechané raňajky alebo raňajky takzvane „na jednej nohe“, medzi dverami a „kto si čosi schmatne“ a už beží čím skôr na mestskú dopravu alebo do auta, aby neuviazol v dopravných zápchach. Namiesto pravidelného pitného režimu, ktorý organizmus potrebuje na vylučovanie produktov metabolizmu, sú tu stimulanciá v podobe vysokoenergetických nápojov s vysokým obsahom cukru a postupne sa pridáva vysokoenergetická strava, bohatá na jednoduché cukry ako cukríky, tyčinky, napolitánky, čokoláda a iné výrobky.
Aj keď je zákonom stanovená povinná prestávka na stravu v zamestnaní, v praxi nie je na obed čas. K stresu naklonený jednotlivec nevie zjesť v pokoji plánovaný obed (závodná jedáleň a iné zariadenia), a tak často končí pri najlepšom v stánku rýchleho občerstvenia, kde sú v ponuke pizza, obložená bageta alebo žemľa. A je rád, že niečo narýchlo zjedol. Dokončiť prácu a dlhá cesta domov. Po ceste vybaviť potrebné nákupy, krúžky detí, poštu, banku a ďalšie záležitosti. Náš potenciálny pacient príde domov unavený, uťahaný a hlavne hladný - a tu to začína. Povolil stres. „Prvé kolo“ - chlebík na rýchlo, ktorého sa nevie dojesť, lebo žalúdok sa po celom dni nevie zastaviť. „Druhé kolo“ pokračuje pred TV, kde sa ešte snaží „dotlačiť“ to „čo špajza a chladnička dá“.
K tomu pribúda znižujúca sa úroveň fyzickej aktivity. Nenájde si na ňu čas alebo už fyzicky nevládze pre stúpajúcu obezitu a klesajúcu „kondičku“. Znížený výdaj a nepravidelný príjem stravy s ťažiskom na večerné až nočné hodiny roztočil kolotoč priberania. So stúpajúcou hmotnosťou a životným štýlom, ktorý daný jednotlivec žije, dochádza postupne ku vzniku obezity a inzulínovej rezistencie, čo vedie ku zvyšujúcej sa hladine cukru na lačno a diagnóze diabetes mellitus.
Oznámenie diagnózy diabetes mellitus: „Tu sú vaše rizikové faktory,“ v podobe obezity, vysokej hladiny cukru v krvi, vysokej hladiny cholesterolu. Veľmi často stúpajú aj hodnoty krvného tlaku. Začína sa liečba, pribúdajú tabletky.
Tu je čas na zmenu. Pri diabetes mellitus, u tých, ktorí by nezmenia na stravovaní a životnom štýle nič, sa po čase objavia očné, obličkové, a neuropatické komplikácie na úrovni poškodenia drobných ciev. Na úrovni veľkých ciev je možný srdcový alebo mozgový infarkt.
Edukáciou diéty a nového životného štýlu začína zmena. Pravidelné stravovanie je nutné. Pacient si na jedlo musí vyhradiť priestor a čas. Deň vopred si pacient musí naplánovať čo bude jesť zajtra na raňajky, obed, večeru, prípadne desiatu a olovrant. V maximálnej miere má predpripravené jedlo na ďalší deň. Tri boxy na jedlo, to sú tri
hlavné jedlá. Uvedomenie si, že základom nových stravovacích zvykov je zelenina a hlavne listová zelenina, ktorá vďaka vysokému obsahu vlákniny spomaľuje nárast hladiny cukru po jedle. Redukcia živočíšnych tukov a posilnenie rastlinných tukov v podobe olivového oleja. Postupné navyšovanie fyzickej aktivity. Používa krokomer na kvantifikáciu fyzickej aktivity, ktorú navyšuje postupne, a hlavne vykonáva ju denne.
Spätná väzba pre pacienta s diabetes mellitus je jeho hmotnosť, ktorá má klesať postupne, a meranie hodnôt hladiny cukru glukometrom, ktoré sú v rozmedzí maximálne do 7 mmol/l. Vďaka pravidelnosti meraní hladiny cukru pred a po jedle postupne upravuje individuálnu stravu diabetika. Pacient s diabetes mellitus zanecháva staré stravovacie zvyklosti, riadi a usmerňuje svoju cukrovku.
Dajú sa stravovacie zvyklosti zmeniť? Áno. A čo ste vy ochotný preto urobiť?
MUDr. Waszczuk Piotr
Diabetologická ambulancia Bratislava