SME
Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Sú stravovacie zvyky nemenné?

Novodiagnostikovaný diabetes mellitus je jednoznačným impulzom pre pacienta na zmenu doterajších stravovacích zvyklostí

Pacient, ktorý postupne priberá na hmotnosti, ktorá sama od seba je jedným z vyvolávajúcich rizikových faktorov vzniku diabetu, je v jednom kolotoči nevhodného životného štýlu a stravovacích zvykov. Začína sa to nenápadne. Pre zrýchľujúci sa rytmus života, spojený s pracovným nasadením, termínmi, množstvom práce, následná snaha o rodinný život, prináša do života konfrontáciu so stresom. Postupne majú tieto zmeny dopad na stravovacie zvyklosti jednotlivca. Vynechané raňajky alebo raňajky takzvane „na jednej nohe“, medzi dverami a „kto si čosi schmatne“ a už beží čím skôr na mestskú dopravu alebo do auta, aby neuviazol v dopravných zápchach. Namiesto pravidelného pitného režimu, ktorý organizmus potrebuje na vylučovanie produktov metabolizmu, sú tu stimulanciá v podobe vysokoenergetických nápojov s vysokým obsahom cukru a postupne sa pridáva vysokoenergetická strava, bohatá na jednoduché cukry ako cukríky, tyčinky, napolitánky, čokoláda a iné výrobky.

Aj keď je zákonom stanovená povinná prestávka na stravu v zamestnaní, v praxi nie je na obed čas. K stresu naklonený jednotlivec nevie zjesť v pokoji plánovaný obed (závodná jedáleň a iné zariadenia), a tak často končí pri najlepšom v stánku rýchleho občerstvenia, kde sú v ponuke pizza, obložená bageta alebo žemľa. A je rád, že niečo narýchlo zjedol. Dokončiť prácu a dlhá cesta domov. Po ceste vybaviť potrebné nákupy, krúžky detí, poštu, banku a ďalšie záležitosti. Náš potenciálny pacient príde domov unavený, uťahaný a hlavne hladný - a tu to začína. Povolil stres. „Prvé kolo“ - chlebík na rýchlo, ktorého sa nevie dojesť, lebo žalúdok sa po celom dni nevie zastaviť. „Druhé kolo“ pokračuje pred TV, kde sa ešte snaží „dotlačiť“ to „čo špajza a chladnička dá“.

K tomu pribúda znižujúca sa úroveň fyzickej aktivity. Nenájde si na ňu čas alebo už fyzicky nevládze pre stúpajúcu obezitu a klesajúcu „kondičku“. Znížený výdaj a nepravidelný príjem stravy s ťažiskom na večerné až nočné hodiny roztočil kolotoč priberania. So stúpajúcou hmotnosťou a životným štýlom, ktorý daný jednotlivec žije, dochádza postupne ku vzniku obezity a inzulínovej rezistencie, čo vedie ku zvyšujúcej sa hladine cukru na lačno a diagnóze diabetes mellitus.

Oznámenie diagnózy diabetes mellitus: „Tu sú vaše rizikové faktory,“ v podobe obezity, vysokej hladiny cukru v krvi, vysokej hladiny cholesterolu. Veľmi často stúpajú aj hodnoty krvného tlaku. Začína sa liečba, pribúdajú tabletky.

Tu je čas na zmenu. Pri diabetes mellitus, u tých, ktorí by nezmenia na stravovaní a životnom štýle nič, sa po čase objavia očné, obličkové, a neuropatické komplikácie na úrovni poškodenia drobných ciev. Na úrovni veľkých ciev je možný srdcový alebo mozgový infarkt.

Edukáciou diéty a nového životného štýlu začína zmena. Pravidelné stravovanie je nutné. Pacient si na jedlo musí vyhradiť priestor a čas. Deň vopred si pacient musí naplánovať čo bude jesť zajtra na raňajky, obed, večeru, prípadne desiatu a olovrant. V maximálnej miere má predpripravené jedlo na ďalší deň. Tri boxy na jedlo, to sú tri

hlavné jedlá. Uvedomenie si, že základom nových stravovacích zvykov je zelenina a hlavne listová zelenina, ktorá vďaka vysokému obsahu vlákniny spomaľuje nárast hladiny cukru po jedle. Redukcia živočíšnych tukov a posilnenie rastlinných tukov v podobe olivového oleja. Postupné navyšovanie fyzickej aktivity. Používa krokomer na kvantifikáciu fyzickej aktivity, ktorú navyšuje postupne, a hlavne vykonáva ju denne.

Spätná väzba pre pacienta s diabetes mellitus je jeho hmotnosť, ktorá má klesať postupne, a meranie hodnôt hladiny cukru glukometrom, ktoré sú v rozmedzí maximálne do 7 mmol/l. Vďaka pravidelnosti meraní hladiny cukru pred a po jedle postupne upravuje individuálnu stravu diabetika. Pacient s diabetes mellitus zanecháva staré stravovacie zvyklosti, riadi a usmerňuje svoju cukrovku.

Dajú sa stravovacie zvyklosti zmeniť? Áno. A čo ste vy ochotný preto urobiť?

MUDr. Waszczuk Piotr
Diabetologická ambulancia Bratislava

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!


Teraz

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.


INZERCIA 7 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.


INZERCIA 7 h
SkryťZatvoriť reklamu