Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Prírodné antibiotikum, ktoré v kuchyni nesmie chýbať

Ak sa vám minula, čerstvú nájdete v Kauflande. Aj od slovenských pestovateľov.

O čom je reč? O cibuli. Možno aj u vás doma platí, že spolu so zemiakmi musia byť vždy v zásobe. Je to taká slovenská klasika. Práve štipľavé hlavičky si radi pridáme k nakrájanej slaninke či tlačenke, ale sú tiež základom pre mnohé chutné jedlá v teplej kuchyni. A jemnú jarnú cibuľku milujeme v zeleninovom či zemiakovom šaláte , jej zelená vňať dodá lahodnú chuť jarnej zeleninovej polievke.

Len tak pre zaujímavosť – vedeli ste, že už v staroveku používali v Číne, Indii a na Blízkom východe cibuľu ako liečivo? Neskôr sa rozšírila do celého sveta. Jej účinky poznáme a využívame doteraz, napríklad vo forme sladkého cibuľového sirupu či čaju proti nachladnutiu a kašľu. Alebo len tak, na chlebíku s maslom či masťou, keď nás obchádza chrípka. Cibuľa totiž dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitu a má aj kopu ďalších blahodarných účinkov na organizmus. Často sa označuje za prírodné antibiotikum.

JARNÚ CIBUĽKU KÚPIME AJ V LETE

Hoci ju často nazývame „jarná“, je to vlastne lahôdková cibuľka a v sortimente Kauflandu ju nájdeme aj inokedy.

„Cibuľu vysievame na poli na jeseň. Prezimuje v zemi a prvú úrodu lahôdkovej cibuľky zberáme ručne na jar. Skoré odrody cibule zasa v máji alebo v júni, tie, samozrejme, technikou. Všetko závisí od počasia. Po zbere cibuľu dosievame,“ vysvetľuje Andrej Koščo, manažér spoločnosti Vitazel.

Zozbieranú jarnú cibuľku vytriedia a dávajú do zväzkov po 3 až 5 kusoch s hmotnosťou 150 g. Do Kauflandu ju dodávajú zvyčajne od marca do októbra. Čiže naozaj platí, že „jarnú“ cibuľku si môžeme dopriať nielen v jarných mesiacoch.

Kuchynskú cibuľu z Vitazelu nájdeme v ponuke reťazca prakticky po celý rok. Skorú odrodu, ktorú vysiali pred zimou, zbierajú v júni a dodávajú do logistického skladu až do jesene. Neskoré odrody sú v ponuke až do novej úrody. Umožňujú to moderné technológie v skladovacích priestoroch, kde čistá, vytriedená a kvalitná cibuľa prezimuje.

SOFTVÉR SA POSTARÁ

„Máme moderné sklady pre rozličné druhy zeleniny a ovocia, pretože každý druh má svoje špecifiká a potrebuje iné podmienky. Cibuľu počas zimy skladujeme v komorách s kontrolovanou atmosférou tak, aby vydržala v potrebnej kvalite. Všetko kontroluje softvér,“ vysvetľuje A. Koščo a dodáva, že nedávno dobudovali nové sklady, aby mohli čerstvé ovocie a zeleninu dodávať do reťazca čo najdlhšie počas roka.

Cibuľu – žltú, červenú, bielu aj lahôdkovú – si pestujú sami, ale odoberajú ju aj od pestovateľov najmä z okolia Senca a Žitného ostrova. Úrodná pôda, vhodné klimatické podmienky a dlhoročné skúsenosti poľnohospodárov sú zárukou vysokých výnosov a kvality.„ Najväčším nepriateľom cibule je počasie, priveľa vody z dažďa alebo naopak veľké suchá - s tými si však vieme skôr poradiť vďaka moderným závlahám,“ uzatvára manažér.

PODPORUJE SLOVENSKÝCH PESTOVATEĽOV

Kaufland, ktorý patrí k najsilnejším obchodným reťazcom na trhu, sa zasadzuje za zdravú výživu . K nej, samozrejme, patrí aj široký sortiment čerstvého ovocia a zeleniny. A aj preto dlhodobo podporuje domácich pestovateľov a dodávateľov z celého Slovenska a zabezpečuje im stabilný odbyt.

„V našom sortimente zákazníkom aktuálne ponúkame vyše 300 druhov čerstvého ovocia a zeleniny . Môžeme konštatovať, že sa nám postupne darí zvyšovať aj podiel slovenských dodávateľov a vo viacerých druhoch prakticky počas celého roka,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Takže, ak ste práve doma objavili poslednú cibuľu, už viete, že tú slovenskú nájdete v Kauflande.

Vedeli ste, že...

• Cibuľa je jednou z prvých plodín, ktoré sa začali pestovať. Slúžila ako platidlo a dávali ju aj do hrobiek faraónov.
  • Prečo nás pri krájaní rozplače? Obsahuje esenciálny olej a látky, ktoré obsahuje, dráždia nosnú sliznicu aj oči.
  • Keď ju v čase choroby rozkrojíte na polovice a necháte v miestnosti, pôsobí vraj ako lapač baktérií.
  • Ako ju skladovať, aby vydržala dlhšie? V suchu a chlade (teda nie v chladničke). A určite nie v plastových vreckách či dózach. Napríklad aj v nylonových pančuchách tak, že za každou cibuľou urobíte uzlík, aby sa nedotýkali.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

14 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu