Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Aj seniori chcú byť digitálni a vedia prečo

Seniori a digitálne technológie? Ide to aj vďaka špeciálnym grantom.

Vyšší vek nemusí znamenať nezáujem o moderné technológie. Mnohí seniori, ktorí dostanú od svojich detí smartfón, nevedia využívať jeho funkcie, ale veľmi radi by sa to naučili. Občianske združenie Milujem knihy/Amo libris preto zorganizovalo kurzy digitálnych zručností pre seniorov v Staromestskej knižnici v Bratislave.

Trpezliví lektori sa seniorom venovali a otvorili im tak nové možnosti, ako sa spájať so svetom. Vďaka Nadácii Orange a jej grantovému programu Digitálny svet pre každého boli kurzy bezplatné. Neziskové organizácie môžu o grant na podobné projekty žiadať aj tento rok.

Hoci počet ľudí so základnými digitálnymi zručnosťami a skúsenosťami s používaním internetu rastie, v spoločnosti je naďalej veľká skupina ľudí, ktorí uviazli v tzv. digitálnej priepasti. Sú to predovšetkým ľudia zo sociálne a ekonomicky znevýhodneného prostredia.

Nadácia Orange sa rozhodla prispievať k znižovaniu tejto digitálnej nerovnosti, a to prostredníctvom grantového programu Digitálny svet pre každého. Aktuálne je opäť otvorený pre mimovládne organizácie, ktoré pracujú so skupinami s limitovaným alebo žiadnym prístupom k digitálnym technológiám alebo budujú personálne kapacity pracujúce s týmito skupinami. Práve takéto organizácie zohrávajú v oblasti digitálnej inklúzie veľmi dôležitú a nezastupiteľnú úlohu.

Aj v civilizovanom svete stále existujú výrazné rozdiely medzi tými, pre ktorých sú digitálne technológie samozrejmosťou a tými, ktorí k nim majú len obmedzený alebo žiadny prístup. V tejto digitálnej priepasti sa, logicky, ocitajú sociálne najslabšie a najzraniteľnejšie skupiny ľudí, ako sú deti, mladí, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním, v seniorskom veku, zo sociálne znevýhodneného prostredia, nezamestnaní, ale aj študenti vysokých škôl s iným ako technickým zameraním. Práve nim chceme pomôcť a to prostredníctvom organizácií, ktoré s nimi dlhodobo pracujú.

vysvetľuje Andrea Ungvӧlgyi z Nadácie Orange

Digitálna gramotnosť je nevyhnutná pre ďalšie štúdium, uplatnenie sa na trhu práce, účasť na dianí v spoločnosti, ale aj pre každodenné činnosti bežného života. Nadácia Orange chce preto sumou 50 000 eur podporiť projekty venujúce sa vylúčeným skupinám a ich vzdelávaniu v oblasti digitálnymi zručností.

Keď vnúčatá nemajú čas, pomôže kurz

Dôkazom, že grantový program výrazne pomáha zmenšovať digitálnu priepasť v spoločnosti, je aj podporený projekt občianskeho združenia Milujem knihy/Amo libris z prvého ročníka, ktorý vzdeláva najmä seniorov.

Z podpory Nadácie Orange sme zrealizovali kurz počítačovej gramotnosti pre začiatočníkov i pokročilých, prednášky na tému bezpečného správania a kritického výberu informácií a kurz zameraný na prácu s mobilom, o ktorý bol najväčší záujem. Deti a vnúčatá totiž častokrát nemajú na seniorov toľko času, a tak je pre nich neutrálne priateľské prostredie kurzu prijateľnejšie.

vysvetľuje predsedníčka občianskeho združenia Jaroslava Lesayová

Seniori majú vďaka takémuto vzdelaniu ľahší prístup k informáciám. Pani Jarmila P., účastníčka kurzu, sa napríklad naučila využívať rôzne aplikácie: „Stiahla som si covid pas, aplikáciu zdravotnej poisťovne, mobilného operátora či hlavného mesta. Som tak v obraze, čo sa deje v mojom okolí. Viem zdieľať súbory, fotky a môžem lepšie komunikovať so svojou rodinou, kamarátkami aj úradmi. Hlavne v období pandémie mi to veľmi pomohlo. A noviny, tie čítam už len cez počítač.“

Mimovládne neziskové organizácie môžu svoje projekty prihlásiť do 3. mája prostredníctvom online systému egrant. Na realizáciu svojho zámeru môžu získať až 3000 eur. O grantovom programe Digitálny svet pre každého sa viac dočítate TU.

Advertisement

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

14 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu