Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Nemocnica AGEL Košice-Šaca spustila nový urgentný príjem

Aké sú dojmy prvých pacientov?

Na novom Urgentnom príjme Nemocnice AGEL Košice-Šaca boli prví pacienti ošetrení vo štvrtok, 28. apríla 2022. Najväčšia z nemocníc siete AGEL, ktorá sa stala trikrát po sebe Najlepšou všeobecnou nemocnicou roka podľa hodnotenia INEKO, vybudovaním moderných priestorov urobila ďalší dôležitý krok k podstatnému zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a zlepšeniu medicínskych procesov od prijatia, cez triedenie pacientov až po urgentné zákroky a hospitalizácie.

Ako prvý do nových priestorov Urgentného príjmu prišiel pán František, ktorý už krátko po ôsmej hodine ráno sedel v čakárni. Čo ho trápilo? „Pravdepodobne žlčníkový kameň, čakám na vyšetrenie,“ uviedol pacient, ktorý svoje prvé dojmy z moderných priestorov zhrnul stručne. „Super.“ V poradí druhou na Urgentnom príjme bola pani Darina z Remetských Hámrov, ktorú čaká amputácia ďalšieho prsta na nohe. „Som akútny prípad. Mám veľké bolesti, už tri mesiace kvôli tomu nespím,“ uviedla a napriek obavám z očakávaného zákroku ocenila nové priestory, ktoré sú aj podľa nej super. Otto z Košíc je pravidelným pacientom šačianskej nemocnice, Urgentný príjem však navštívil prvýkrát. Dôvodom boli bolesti v pravej časti pod rebrami s podozrením na pruh. Jeho kroky preto z čakárne smerovali do chirurgickej ambulancie. „Môj prvý dojem bol prekvapujúci. Je to tu veľmi pekné a príjemné. Myslím, že zmena k lepšiemu. Tento koncept sa mi veľmi páči, videl som ho aj v zahraničí, čiže je to momentálne najmodernejšia nemocnica,“ vyjadril sa čakajúc na svoje vyšetrenie.

Na novom Urgentnom príjme predpokladá zdravotnícke zariadenie viac ako 150 ošetrených pacientov denne v 7 ambulanciách. V nepretržitej prevádzke tu bude pracovať 5 lekárov, 14 sestier, 6 záchranárov a 13 pracovníkov ostatného personálu. Permanentný vstup pre pacientov Urgentného príjmu je zabezpečený z areálu nemocnice, vchodom do nového objektu Urgentného príjmu. Vstup pre ostatných pacientov a návštevníkov nemocnice je zabezpečený hlavným vchodom cez hlavnú recepciu nemocnice denne v čase od 6:00 do 20:00 hod. Príjazd zboku, z hlavnej cesty, je vyhradený výlučne pre sanitné vozidlá (RZP).

Výstavba Urgentného príjmu

Výstavba úplne nového Urgentného príjmu začala pár dní pred vypuknutím pandémie COVID-19, 24. februára 2020. Trvala 21 mesiacov a vďaka veľmi dobrej koordinácii výstavby, súčinnosti nemocnice a zhotoviteľa pandémia ovplyvnila stavbu len minimálne. Projekt s oficiálnym názvom Urgentný centrálny príjem s operačným centrom na miniinvazívne výkony a multifunkčnou chirurgickou JIS - prístavba, rekonštrukcia. I. Etapa - Vybudovanie nového urgentného centrálneho príjmu Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromnej nemocnice bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja IROP vo výške 6 889 tis. € a nemocnica investovala z vlastných zdrojov 1 834 tis. €. Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska urgentného príjmu boli financované zo zdrojov AGEL SK a Nemocnice AGEL Košice-Šaca v celkovej výške 600 tis. €. Generálnym projektantom stavby bola spoločnosť DGA s.r.o, hlavným dodávateľom MARCUS INDUSTRY, a.s. a funkciu stavebného dozoru vykonávala spoločnosť HICO s.r.o. Stavba sa skladá z dvoch hlavných stavebných objektov, ktorý tvorí dvojpodlažný urgentný centrálny príjem a 14-podlažné výškové komunikačné jadro. Celkovo zaberá plochu takmer 2000 m2.

„Som nesmierne rád, že napriek náročnému boju s pandémiou sa nám podarilo dokončiť výstavbu urgentného príjmu. Považujem to za výsledok kolektívnej spolupráce. Všetky kroky Skupiny AGEL smerujú k tomu, aby naši ľudia pracovali s čo najmodernejším vybavením, v čo najkrajších priestoroch a zároveň sa neustále snažíme zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, aby sa u nás pacienti a klienti cítili čo najlepšie. Našim cieľom je vytvoriť všetky podmienky na to, aby každý, kto vstúpi do Nemocnice AGEL Košice-Šaca vedel, že prichádza do špičkového zariadenia, v ktorom poskytujeme medicínu tretieho milénia. Ďakujem všetkým, ktorí sa na tom podieľajú, a v neposlednom rade ďakujem aj našim pacientom a klientom, ktorí sa na nás s dôverou obracajú,” vyjadril sa riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA.

V roku 2021 Nemocnica AGEL Košice-Šaca ošetrila 911 894 pacientov, hospitalizovala 15 359 ľudí, z toho 355 bolo s diagnózou koronavírusu a zrealizovala 9 878 operácií.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

14 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

14 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 23 h
SkryťZatvoriť reklamu