Pozor na predvianočné online podvody, takto nakúpite bezpečne

Podvodníkom môže naletieť každý. Na vybielenie účtu stačí chvíľka nepozornosti.

Pred nákupom je dobré spraviť menší poriadok

Ešte pred tým, ako sa pustíte do online nakupovania vianočných darčekov, váš počítač alebo smartfón budú potrebovať trochu pozornosti. Uistite sa, že je váš operačný systém, aplikácie alebo prehliadač v aktuálnom stave. Z pohľadu bezpečnosti aktualizácie opravujú zraniteľné či slabé miesta a zvyšujú bezpečnosť programu, používateľa aj jeho zariadenia.

Ak nepoznáte daný e-shop, buďte opatrní

Nakupujte ideálne na internetových obchodoch, ktoré si vybudovali povesť tým, že robia to, čo hovoria, poskytujú presné popisy tovaru a dodávajú ho v dobrom stave a načas (na tento účel môžu byť dobré používateľské recenzie).

Neklikajte na čokoľvek, čo na vás vyskočí počas surfovania na internete. Vždy skontrolujte, či sa na reklame alebo stránke e-shopu nenachádzajú známky podvodu, ako sú prehnane nízke ceny za luxusný tovar, gramatické chyby alebo výzva na urgentnú reakciu.

Ochrana online platieb vám zaručí bezpečné platenie

Aby ste si boli istí, že nakúpite bezpečne, ideálne je používať bezpečnostný softvér s funkciou ochrany online platieb. Ochrana online platieb v riešení ESET Internet Security zahŕňa špeciálny zabezpečený prehliadač, cez ktorý môžete bez obáv platiť online, ako aj možnosť predvolene spúšťať akýkoľvek podporovaný prehliadač v zabezpečenom režime.

Funkcia šifruje komunikáciu medzi klávesnicou a prehliadačom s cieľom zvýšiť úroveň zabezpečenia pri finančných transakciách a upozorní vás pri používaní nástroja na verejnej sieti Wi Fi. Taktiež vás chráni pred keyloggermi, ktoré zaznamenávajú stláčanie jednotlivých klávesov na klávesnici. Režim zabezpečenia všetkých prehliadačov sa automaticky aktivuje pre všetky kompatibilné prehliadače.

Prihlasujete sa na veľa stránok? Nepoužívajte svoje „skutočné“ heslo

Bohužiaľ, mnohí z nás stále používajú zlé heslá. Nakupovanie na mnohých stránkach vás môže zvádzať k opätovnému použitiu toho istého hesla. Ako teda postupovať?

V prvom rade zvážte, či je vôbec potrebná registrácia. Mnohé e-shopy umožňujú nákup aj bez registrácie. Pokiaľ viete, že nakupujete jednorazovo, registrácia nie je potrebná. Ak sa predsa len rozhodnete pre registráciu, uistite sa, že použijete silné a jedinečné heslo. Pokiaľ si heslá neviete zapamätať, môžete použiť správcu hesiel. Vyhnite sa použitiu hesla, ktoré už používate napríklad do vašich účtov na sociálnych sieťach alebo emailu.

Ak sa vám táto cena zdá šialená, buďte opatrní

Ak ponuka vyzerá príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne ide o podvod. Aj keď sú mnohé ponuky veľmi lákavé, vyhnite sa im. Dokonca aj odkazy, ktoré prichádzajú ako SMS správy – často ponúkajúce 24-hodinové zľavy, môžu byť podvodné.

Dávajte si pozor na urgentné ponuky, ktoré prichádzajú nevyžiadaným e-mailom alebo sú údajne od priateľov na sociálnych sieťach. Tento druh podvodu sa objavuje často. Buďte obzvlášť opatrní, ak správa používa lámavú slovenčinu.

Nenakupujte na verejnej sieti

Ak nakupujete cez Wi-Fi, uistite sa, že je dostatočne zabezpečená. Vyhýbajte sa nakupovaniu cez verejné hotspoty, ak je to možné. Pokiaľ zvolíte nakupovanie z mobilného telefónu, uskutočnite nákup radšej cez oficiálnu aplikáciu e-shopu. Ak ju e-shop nemá, zvoľte nákup cez počítač a z bezpečného internetového pripojenia.

Príliš veľa informácií?

Požaduje internetový obchod od vás príliš veľa informácií, ktoré sa ale netýkajú vášho nákupu? V takom prípade radšej nakupovanie ukončite a stránku opustite. Legitímny e-shop bude od vás žiadať len informácie potrebné k doručeniu zásielky, prípadne fakturačnú adresu.

Pozor na falošné doručovacie služby

Zločinec vám môže napríklad poslať e-mail v mene doručovacej služby, v ktorom vás informuje, že sa vyskytol problém s vašou objednávkou. Aby ste mohli pokračovať, požiada vás o poskytnutie vašich osobných údajov, ktoré môžu zahŕňať číslo vašej kreditnej karty alebo domácu adresu.

Ak niekedy dostanete takúto správu, nereagujte. Žiadna doručovacia spoločnosť od vás nebude žiadať dôverné informácie z dôvodu problémov s doručením vašej zásielky. Dávajte si špeciálne pozor na to, keď vám takáto správa príde a vy ste si pritom nič neobjednali.

Viac tipov ako zostať na internete v bezpečí nájdete na stránke Bezpečne na nete.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 155
  2. Každý piaty zomrie 8 906
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 775
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 808
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 853
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 10 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu