Rýchlo zistíte, že okrem toho, že je vegánska kuchyňa plná farieb a vitamínov, dokáže podporiť aj vaše trávenie. Pokiaľ neviete, ako veggie produkty správne používať, inšpirujte sa skúsenýmifoodblogerkami - Nikoleta Kováčová, známa ako Surová dcérka, a Sova_huhu alias Soňa Makranská, pre vás odhalili triky zo svojej kuchyne.
„Zaraďovanie vegánskych potravín do jedálnička nikdy nebolo také jednoduché ako dnes,“ hovorí spolumajiteľka vegánskeho bistra Soňa a dodáva: „V obchodoch nájdete široký sortiment kvalitných výrobkov, ktorými si môžete obohatiť svoje stravovanie. Nebojte sa nových chutí a vôní – určite vás milo prekvapia.“
Navarte si v štýle „veggie“. Tu sú naše tipy:
- Kokosové „mlieko“ alebo krém sú vynikajúcimi náhradami za sladkú smotanu, pretože sa dajú krásne vyšľahať. Vanilkovú a kokosovú príchuť rastlinných mliek zase oceníte pri príprave vianočky alebo lievancov.
- S tofu sa vďaka jeho neutrálnej chuti dá veľmi dobre pracovať a pripraviť z neho slané i sladké jedlá. Surová dcérka jeho mäkkú verziu používa namiesto klasického tvarohu alebo omáčky. Údené tofu zase výborne chutí vo francúzskych zemiakoch či plnenej paprike.
- „Ak potrebujete urobiť cesto bez vajíčok, pridajte k múke trochu rastlinného nápoja. Sójový je stávkou na istotu, obsahuje totiž viac bielkovín, vďaka čomu sa vám koláče vždy poradia,“ radí Surová dcérka.
Náš tip: Pokiaľ s vegánstvom iba začínate, najjednoduchšie je zamerať sa na rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Ich najširšiu ponuku, vrátane obľúbených výrobkov privátnej značkyK-take itveggie nájdete v Kauflande, ako aj v aktuálnom veggie letáku na www.kaufland.sk/letak .
Pripravte si slaný tekvicový koláč s tofu podľa Sovy_huhu
Ingrediencie na korpus:
130 g tekvice
230 g špaldovej hladkej múky
50 g rastlinného masla izbovej teploty
Štipka soli
Štipka sódy
Plnka:
300 g tofu K-take it veggie
½ šálky rastlinného mlieka K-take it veggie
3 ČL lahôdkového droždia
1 ČL sušeného cesnaku
Štipka kurkumy
Lyžička soli
180 g mrazeného listového špenátu
Hrsť mrazeného hrášku
Postup: Tekvicu uvaríme domäkka, necháme vychladnúť a vidličkou pretlačíme na kašu. Pridáme múku, soľ, sódu, maslo a vypracujeme kompaktné cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnku - do mixéra dáme všetky ingrediencie okrem špenátu a hrášku a rozmixujeme na jemnú plnku. Mixujeme tak dlho, aby v zmesi neboli hrudky. Do hotovej plnky pridáme špenát a je hotová.
Vrátime sa ku korpusu, ktorý rozvaľkáme na pomúčenej doske na rovnomerný kruh a prenesieme do vymastenej a pomúčenej formy. Okraje popritláčame a ohneme, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 10 minút. Potom korpus vytiahneme a rovnomerne naň rozotrieme plnku, na ktorú voľne poukladáme hrášok a pečieme ďalších 25 minút. Koláč necháme vychladnúť a dozdobíme zeleninou, bylinkami a kúskami avokáda. Prajeme dobrú chuť.
