Verejné hlasovanie rozhodne o najkrajšej obnovenej pamiatke

V novom rekordnom ročníku súťaže Fénix – kultúrna pamiatka roka bojuje o priazeň verejnosti 36 obnovených historických skvostov.

Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy získala v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy získala v roku 2022 cenu Kultúrna pamiatka roka – Fénix, za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky. (Zdroj: Občianske združenie Hrad Uhrovec)

Rozhodnúť môže hlas každého jedného z nás. Nadácia SPP opätovne otvorila možnosť hlasovať na stránke http://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku. A vyberať je tento rok naozaj z čoho. Táto web stránka ponúka príbeh každej pamiatky spolu s fotografiami. Stačí si len vybrať a dať svoj hlas tej, ktorá sa vám najviac páči. Každý, kto nezaváha, a podporí jednu z 36 súťažných pamiatok má zároveň jedinečnú príležitosť získať exkluzívny pobyt pre 2 osoby na 2 noci v Kubínyiovskom kaštieli vo Vyšnom Kubíne alebo sa dostať medzi vyžrebovaných 19 hlasujúcich, ktorí získajú atraktívny balíček. Hlasovať za tú „svoju“ najkrajšiu pamiatku je možné z jednej mailovej adresy raz za deň. Online hlasovanie odštartovalo 15. marca a potrvá až do 5. apríla 2023. Víťaz s najvyšším počtom hlasov získa ocenenie „Fénix – Cena Nadácie SPP“. Uplynulý rok si cenu odniesol Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

Kačky v odchyte, aj páv v bahne, súťaž skrýva čarovné príbehy

Západ Slovenska má v tohtoročnej prestížnej súťaži pamiatok hneď niekoľko horúcich favoritov. Poďme si ich v skratke predstaviť. Nepretržite 182 rokov až do zániku habsburskej monarchie fungoval v Kopčanoch odchyt divokých kačíc nad miestnym rybníkom. Po rokoch nezáujmu je dnes obnovená Kačenáreň adeptom na zisk ocenenia Fénix – Kultúrna pamiatka roka. „Takúto raritu nemá ani Viedeň, ani Paríž, ani Rím...“ rozplýval sa obdivne pred štvrťstoročím Juraj Fándly pod 18 metrov vysokou mestskou vežou v Doľanoch. Veža postavená na počesť udelenia mestských privilégií je dnes opäť dominantou žiariacou do neba. Okolo roku 1600 si rod Erdödyovcov vybudoval v obci Chtelnica honosný opevnený renesančný kaštieľ s neobvyklým stavebným usporiadaním. Neskôr si kaštieľ obľúbili aj Pálffyovci. Dnes je majetkom obce, ktorá ho zodpovedne zveľaďuje.

Keď dal v Jablonici v 16. storočí postaviť Gašpar Pongrácz renesančnú kúriu, ešte zďaleka nemohol tušiť, že o tri storočia neskôr prejde prestavbou, stane sa sídlom grófa Antona Apponyi, manžela vnučky Márie Lujzy, manželky Napoleona Bonaparte a neskôr stavba poslúži aj ako prevádzka zberných surovín. Precízna obnova však kúrii vrátila zaslúžený lesk. Uprostred hlavného uličného ťahu starej Modry tiekol dnes už prekrytý potok, ktorý postupne napájal náhony až siedmych mlynov. Na hornom predmestí vznikol okolo r. 1600 obytný vodný mlyn. Posledný majiteľ, cisársky kancelár, rytier a diplomat Arthur Polzer, prestaval pamiatku na reprezentačnú vidiecku rezidenciu, ktorá počas svojej histórie slúžila aj napríklad prvej Strednej vinárskej a ovocinárskej škole.

A s vínom je spätý aj meštiansky dom na Holubyho ulici č. 23 v Pezinku. Svedčia o tom veľkorysé pivničné priestory. Zaujímavosťou obnovy je využitie autentických tehiel, v kombinácií s využitím moderných technológií, ako napríklad fotovoltaika. Dejiny ďalšieho adepta na fénixa - kaštieľa vo Vieske nad Žitavou sa začali písať sobášom. V r. 1892 si Dr. Štefan Ambrózy zobral za manželku Antóniu Migazziovú aj s venom v podobe mlynianskeho veľkostatku. Dokúpil k nemu dubovo hrabový lesík a vždyzelený park „semper vireo“ sa vďaka nemu stal prvým arborétom v strednej Európe.

Pozornosť svojím autentickým starobylým vzhľadom i históriou spojenou so zoborskými benediktínmi púta Kostol všetkých svätých v obci Diviaky nad Nitricou. A ďalší historický skvost je pre zmenu spojený s pávom. Podľa povesti na zázračnú liečivú silu piešťanských kúpeľov upozornil páv, ktorý si zlomenú nohu liečil v bahennej mláke. Kúpele si od grófa Františka Ordödyho prenajal v roku 1890 Alexander Winter. Nápad prepojiť mesto s kúpeľným ostrovom 156 metrov dlhým mostom ponad Váh dostal jeho syn Ľudovít Winter. Spodnú časť projektoval švajčiarsky inžinier A. Schwarz, vrchnú architekt Emil Belluš a umelecké lepty skiel vytvoril nemenej známy maliar Martin Benka. Obdiv si ale zaslúži aj reprezentačná zrkadlová sála „Panónia“ v Divadle J. Palárika v Trnave. Otvorenie pôvodne mestského divadla sa udialo v r. 1831 a latinský nápis na jeho priečelí dodnes pripomína, že na budovu sa skladali aj obyvatelia mesta. História každej obce či mesta, je úzko spätá aj s cintorínmi.

Platí to aj o Starom cintoríne v Topoľčanoch s neoklasicistickým, takmer 100 metrovým múrom, 9 metrovou bránou a alejou so stovkou líp vysadených do tvaru dvojkríža. Zoznam súťažných pamiatok zo západného Slovenska uzatvára významné meno našich dejín – Žigmund Luxemburský. Po porážke v križiackych výpravách sa síce dočasne uchýlil na Budínskom hrade, za svoju rezidenciu si však zvolil Bratislavský hrad. Jedna zo vstupných brán, mylne označovaná ako „Korvínska“, však nesie práve Žigmundovo meno. A rovnako čarovné príbehy sú spojené aj so súťažnými pamiatkami z ďalších kútov Slovenska, medzi ktorými sa nachádza napríklad aj observatórium, štôlňa, či železničná stanica. „Veľmi sa tešíme, že môžeme verejnosti predstaviť ďalšie obnovené pamiatky. Svojho favorita si určite nájdu ľudia z celého Slovenska. Po minuloročnom úspechu, keď fanúšikovia odovzdali viac ako 78 tisíc hlasov, očakávame, že vzhľadom na rôznorodosť pamiatok, sa ich na www.kpr-fenix.sk zapojí tento rok do online hlasovania ešte viac,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Mená víťazov sa dozvieme v máji

Paralelne s hlasovaním verejnosti už v týchto dňoch osobne, ale aj odborne, priamo na mieste, hodnotí všetky pamiatky aj odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok. Spolu so zástupcami partnerov a spoluorganizátormi súťaže následne vyberú z 12-tich finalistov tri pamiatky, ktoré získajú prestížny titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Laureáti dostanú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. „Našou ambíciou je, aby súťaž neostala len v online svete. Veríme, že aj tento ročník otvorí nám Slovákom nečakané cesty na osobné objavovanie jednotlivých pamiatok,“ uzatvára Eva Guliková. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR. Generálnym partnerom je Nadácia SPP, partnerom spoločnosť SPP a mediálnym partnerom je RTVS. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka odvysiela 8. mája RTVS na Jednotke.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

15m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu